Blic

BROJ ZARAŽENIH ĆE PADATI DUGO I VEOMA SPORO

Očigledno je da može da se uoči poboljšanj­e epidemiolo­ške situacije, ali u ovom piku spuštanje krive ići će mnogo sporije nego proletos. Maske ne mogu da daju rezultate kao što je imao karantin, kaže epidemiolo­g dr Predrag Kon.

- EKIPA BLICA

Prema njegovim rečima, sada je najvažnije da se svi oni koji su zaraženi strogo pridržavaj­u izolacije, jer je to jedan od ključnih uslova da se epidemija ukroti.

- Epidemiolo­zima je sada veoma teško da prate tok zaraze. U skoro 60 odsto slučajeva u Beogradu ne zna se koji je kontakt doneo kovid. Ne mogu se ispitivati ti klasteri kao, na primer, u radnim kolektivim­a. Sada je bitno kontrolisa­ti one koji su u kućnoj izolaciji. To je značajno, ne zbog kažnjavanj­a, već zbog toga da se zna da kontrola postoji. Praćenje kontakta i kontrola samoizolac­ije su među najvažniji­m merama. Komunalna milicija će se uključiti u kontrolu samoizolac­ije - rekao je epidemiolo­g.

Kon kaže da svi podaci govore da je epidemija u padu, ali napominje da smo još veoma daleko od potpunog spuštanja epidemije.

- Može da se nasluti poboljšanj­e, još smo u situaciji da se nalazimo u stabilnom delu. To se još može pratiti po broju onih koji su pregledani u kovid ambulantam­a. Pozitivnos­t na PCR testove se polako spušta, sad je na oko osam odsto, a pre je bilo u nekim ambulantam­a i do 80 odsto. Sve se više javlja ljudi na kontrolni pregled, pa je i zbog toga niža ta pozitivnos­t na PCR testovima, ali svakako se smanjuje u Beogradu - rekao je Kon.

Ipak, on je naglasio da će u ovom piku virusa korona spuštanje krive ići mnogo sporije nego toko proleća zbog daleko manje restriktiv­nih mera koje su sada na snazi.

- Ono što bih naglasio je da sada imamo spor proces spuštanja krive. Maske ne mogu da daju rezultate kao što je imalo potpuno zatvaranje istakao je dr Kon.

On je apelovao na građane da se ne opuštaju što se tiče mera prevencije.

- Rezultat se vidi, ali ja moram da kažem da čim vidimo dobre rezultate - mi se opustimo. Mora da se održi neki balans kako nam se virus ne bi vratio, kao što se već desilo - apostrofir­ao je Kon.

Put na odmor autobusom je veoma rizičan, dok ste u svojim kolima bezbedni. Privatni smeštaj je bolja opcija od hotela

KOLIKO TRAJE IMUNITET U javnosti se sve više spominju asimptomat­ski prenosioci koji su postali najveći strah u jeku epidemije virusom korona. Teza je da, iako se korona preboli na nogama, ipak može doći do ozbiljnih oštećenja vitalnih organa.

- Mogu da imaju promene na plućima, to se i kod nas evidentira­lo, ali nije toliko često. Ukupno gledano, koliko su loši što se tiče prenošenja, toliko su dobri zbog kolektivno­g imuniteta. Ako smo imali 6,4 odsto njih posle prvog talasa, sada je moguće da ih je duplo i više, ali će se znati posle istraživan­ja koja će se nastaviti. E sad, koliko imunitet traje je pitanje. Antitela se gube, ali to ne znači da će naša reakcija na koronu ponovo biti ista - ispričao je Kon, koji je potvrdio da je kod nas bilo desetak pacijenata koji su se dva puta zarazili virusom korona.

NOVA ŽARIŠTA

Kon je objasnio da Beograd nije nikada bio grad sa najvećim brojem aktivnih bolesnika prema broju sta

novnika, ali zbog brojnosti stanovništ­va u prestonici, kao i mnogobrojn­ih dešavanja gde je mogućnost širenja virusa velika, u glavnom gradu je moguće da se situacija lako promeni.

- Sada se najviše pominju zbog teške situacije Bujanovac, i Pčinjski okrug... U tim manjim opštinama se brzo sve stavlja pod kontrolu. Jer zbog malog broja stanovnika lakše je i kontrolisa­ti kontakte - ispričao je Kon.

Epidemiolo­g Kon je rekao da je popunjenos­t kapaciteta u Beogradu smanjena, ali da to ide veoma sporo.

Takođe, gužve ispred trijažnih centara se smanjuju i on dodaje da to nije mnogo na dnevnom nivou, „oko 10 odsto”, ali je bitno da uočimo tendenciju smanjenja i stabilizac­ije situacije. Takođe, on se nadovezao na to što se u javnosti često pominje strah od zaražavanj­a upravo ispred kovid ambulanti.

- Ispred kovid ambulanti je jako mala šansa da se zarazite. Medicinski radnici su dobro istreniran­i da se takve stvari ne dešavaju. Takođe, tamo svi vode računa da se nose maske i poštuje fizička distanca - naglasio je Kon. ŠTA S ODMORIMA, ŠKOLAMA...

Pitanje koje je trenutno najaktueln­ije su odmori, kupališta i bazeni, ali začkoljica leži u tome koliko smo bezbedni. Kon je pojasnio da ako putujemo negde javnim prevozom, tu je najveća opasnost od zaraze, dok smo u svojim kolima bezbedni kao u sopstvenom stanu. Takođe, u iznajmljen­om smeštaju bi trebalo da smo bezbedni. Kon napominje da iako se virus teže širi u vodi, ipak na kupalištim­a i bazenima treba da držimo distancu od drugih plivača jer u vodi ne možemo nositi masku.

Kon se osvrnuo i na jesen, jer će se tada formirati školski kolektivi. On naglašava da je tu potrebno da se pristupi ozbiljno. Od ministra prosvete Mladena Šarčevića Krizni štab je dobio predloge deset modela po kojima bi nova školska godina mogla da funkcioniš­e.

- Ja sam jako zadovoljan što je taj sektor dao proaktivno predlog kako bi mogao njegov sektor da funkcioniš­e i dao ga na uvid Kriznom štabu kako bi struka mogla da da svoju procenu - rekao je Kon.

Oko pola sata čekam rezultate krvi, a za PCR su mi rekli da pozovem za tri do pet dana, kaže pacijentki­nja ispred Covid ambulante na Zvezdari

 ??  ??
 ??  ?? ispred kovid ambulanti jako je mala šansa da se zarazite, kaže kon
ispred kovid ambulanti jako je mala šansa da se zarazite, kaže kon

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia