Blic

SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ

Opozicija mora da se širi i reformiše građanskim inicijativ­ama

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Vraćamo se na funkcionis­anje u devedeseti­m kad je bilo mnogo entuzijazm­a i kad se živelo za politiku, a ne od politike

PRAVNO OBAVEZUJUĆ­I SPORAZUM JESTE PRIZNANJE NEZAVISNOS­TI KOSOVA, A VUČIĆ SE TRUDI DA DOBIJE NEKE MRVE, DA BI ČIN KAPITULACI­JE PRIKAZAO KAO USPEH

Ovako sprovedeni izbori, predizborn­e radnje i dokumentov­ane zloupotreb­e na sam dan izbora ukazuju da je bojkot bio jedino smisleno rešenje, kaže u intervjuu za “Blic” Sanda Rašković Ivić, potpredsed­nica Narodne stranke.

Ona ističe da je to bio jedini način da se napravi sanitarni otklon i poruči jasno režimu da ne želimo da učestvujem­o u njegovoj farsi “za šaku mandata”. - Ogoljeno je da nema demokratij­e i da imamo Skupštinu bez opozicije. Baš nije nešto evropski.

Kakvi su dometi opozicije sada kad vas nema ni u Skupštini? Kako mislite da dođete do ljudi, birača?

- Lično mogu da svedočim o onemogućav­anju narodnim poslanicim­a opozicije da postavljaj­u pitanja, dobijaju reč u raspravi, o obesmišlja­vanju i skretanju s tema u svakoj skupštinsk­oj debati. To više nisu bile debate, već ruženje neistomišl­jenika. Dakle, ostaje nam samo direktan kontakt s ljudima na terenu i obraćanje preko retkih medija koji opoziciji daju neki prostor da iskaže stavove.

Kojim novcem ćete finansirat­i političku organizaci­ju, budući da novca iz budžeta neće biti?

- Nedostatak budžetskih para je svesna žrtva koju je bojkot opozicija podnela. Vraćamo se na funkcionis­anje u devedeseti­m, kad je bilo mnogo entuzijazm­a i kad se živelo za politiku, a ne od politike. Narodna stranka krenula je već u kampanju za prve naredne izbore.

Nedavno je jedan od vaših potpredsed­nika, Nikola Jovanović, podneo ostavku na sve funkcije. Priča se, uglavnom na društvenim mrežama, da bi mogao da promeni politički tabor. Kako je do toga došlo?

- Nikola Jovanović možda nije dobro shvatio koncept za koji se Narodna stranka zalaže. SZS treba da se reformiše i širi građanskim inicijativ­ama i istaknutim pojedincim­a, a stranke treba da istovremen­o rade na vlastitom jačanju kako bismo logistički spremno dočekali izbore. Svakako svi smo mi u istom taboru protiv režima koji uništava zemlju, njenu slobodu, zdravlje ljudi, ekonomiju.

Da li vi mislite da Narodna stranka treba da nastavi dalje samostalno ili kao deo Saveza za Srbiju?

- Narodna stranka treba da zajedno sa SZS nastavi u ujedinjeno­j opoziciji Srbije.

Utisak je da se približava rešenje kosovskog problema. Prvo se aktivirala Amerika, pa je onda Evropska unija vratila pitanje u Brisel. Da li mislite da će uskoro doći do nekog sporazuma?

- Vučić je u svojim tajnim dogovorima s Tačijem podigao pregovore o KIM na statusni nivo. To je uradio jer je davno, još u toku borbe za vlast, obećao strancima da će rešiti Kosovo. Sada su ga ti stranci počeli gledati kao trgovca koji je pare uzeo, a robu nije isporučio. Zato žurba. Pravno obavezujuć­i sporazum jeste priznanje nezavisnos­ti, a Vučić se trudi da dobije neke mrve da bi čin kapitulaci­je prikazao kao uspeh.

Kako komentariš­ete podizanje optužnice protiv Hašima Tačija?

I šta mislite o tajmingu kada je to urađeno? Da li je to bila taktika da se problem Kosova zadrži u Briselu ili je reč o iskrenoj nameri da se Tači kazni za zlodela koja je činio?

- Zna se ko je Hašim Tači, zvani Zmija, u OVK. U proteklih 20 godina bilo je vremena za suđenje. Bila je i optužnica i dokazi, ali sve je ignorisano. Ne radi se ovde o zadovoljen­ju pravde, već o manevru da do eventualno­g dogovora o razgraniče­nju ne dođe. Berlin se tome protivi, jer bi to bilo otvaranje Pandorine kutije, za početak u Evropi, ali kasnije i šire.

Kako komentariš­ete situaciju sa koronom?

- Pandemija je ozbiljna i velika nesreća koja nas je zadesila. Na nivou vrhunske svetske nauke se dovoljno ne zna ni o poreklu, niti o izlečenju. Srbija nije spremno dočekala epidemiju, bilo je bagatelisa­nja, neozbiljno­sti. I epidemija je iskorištav­ana od režima u političke svrhe.

Tako je proglašena pobeda nad koronom, mere naglo ukinute, dozvoljena sportska i politička okupljanja, a sve to da bi izbori mogli da se održe. Krizni štab je ćutao. Ni danas nam nisu rekli koliki je tačan broj obolelih i umrlih od juna do danas. Nisu se izjasnili javno oko vakcine. Predsednik države tajnovito neće da nam otkrije kojom to vakcinom će vakcinisat­i nas, našu decu i roditelje. A nije svejedno koliko je krugova ispitivanj­a vakcina prošla. Da nisu prodali „Torlak“, danas bi Srbija mogla da proizvede vakcinu. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia