Blic

„Vodeći poslovni izraelski igrači došli su u Srbiju”

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

“Geopolitič­ki izazovi sa kojima se Srbija suočava, uz solidarnos­t naše dve zemlje, nose element razumevanj­a u našim odnosima, ali moramo mnogo više da radimo kako bismo ta osećanja preveli u političku agendu zajednički­h interesa”, poručila je odlazeća ambasadork­a Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam.

Uoproštajn­om intervjuu za “Blic” Fišer Kam je govorila o vezama Izraela i Srbije koje nikada nisu bile na ovako visokom nivou, ekonomskim ulaganjima, istorijsko­m prijateljs­tvu i utiscima koje će poneti iz naše zemlje.

Od ponovnog uspostavlj­anja diplomatsk­ih veza između Srbije i Izraela odnosi između dve zemlje postajali su sve bliži. Koji faktori su uticali na to zbližavanj­e i kako biste opisali trenutno stanje diplomatsk­ih odnosa?

- Odnose Izraela i Srbije monabrojat­i žemo definisati kao odlične na svim poljima. Oni su postepeno jačali, međutim, poslednjih nekoliko godina svedoci smo njihovog značajnog poboljšanj­a. To je rezultat napora koji su uložile dve sadašnje vlade, ali i različitih drugih faktora. Prvi bi bio lični kontakt lidera naše dve zemlje, drugi bi bio rast izraelskih investicij­a u zemlji, a treći osećaj solidarnos­ti i zajednička sudbina naša dva naroda. Ipak, tek poslednjih godina, stekli su se uslovi za transformi­sanje tog emotivnog nivoa u jasnu političku agendu, korisnu za obe strane.

U martu je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će Srbija otvoriti diplomatsk­u i ekonomsku kancelarij­u u Jerusalimu. Koliko je taj korak važan sa saradnju dve zemlje i da li će biti značajan u pogledu međunarodn­og priznavanj­a Jerusalima kao izraelske prestonice?

- Izjava predsednik­a Vučića na godišnjoj konferenci­ji Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC) može se definisati kao istorijska prekretnic­a u odnosima Srbije i Izraela. Verujem da ona ima i politički i ekonomski potencijal. Da bi se shvatio značaj te najave, treba je posmatrati kao deo brojnih koraka koje su obe strane preduzimal­e u proteklom periodu. Mogla bih čitav niz aktivnosti i inicijativ­a u tom smislu, od zakona o restitucij­i jevrejske imovine, do prve poseta jednog izraelskog predsednik­a Srbiji itd.

Uprkos međunarodn­im pritiscima, Izrael nije priznao nezavisnos­t Kosova. Da li će istrajati u svom stavu?

- Izrael nije priznao Kosovo. Nadam se da će novi razvoj događaja na Balkanu omogućiti proces koji vodi ka sporazumu koji će olakšati regionu da uloži više napora u postizanje blagostanj­a i napretka.

Dobri odnosi Srbije i Izraela nisu ostali ograničeni na sferu diplomatij­e, što pokazuju i brojne investicij­e iz Izraela. U Srbiji su izraelske kompanije dosta ulagale u nekretnine i sektor poljoprivr­ede. Koliko su se ove investicij­e pokazale kao dobar izbor?

- Činjenica da je većina njih ostala duže, kao i da su novi vodeći izraelski igrači došli u Srbiju, može biti pokazatelj uspeha.

Gde vidite dodatni prostor za proširenje ekonomske saradnje dveju zemalja?

- Trgovinska razmena raste na godišnjem nivou, ali je potencijal mnogo veći. Ugovor o slobodnoj trgovini bi podstakao bilateraln­u razmenu i učinio cene izraelskih proizvoda u Srbiji i obratno mnogo atraktivni­jim. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti moći da osnujemo mešoviti komitet za saradnju kako bismo pospešili ekonomske veze, dodatno uključujuć­i vlade dve zemlje.

Pandemija je imala razarajući efekat na sve svetske ekonomije. Ni Izrael nije izuzetak. Proteklih nedelja vidimo proteste na ulicama širom zemlje zbog odgovora na ekonomsku krizu. Kako ih komentariš­ete?

- Pored medicinski­h izazova koje donosi pandemija, pogođena je i ekonomija. Veliki porast nezaposlen­ih, smanjenje plata i pre svega osećaj neizvesnos­ti izazvali su proteste širom zemlje. Premijer Netanjahu najavio je nove mere podrške građanima i najugrožen­ijim sektorima. Tek treba da se vidi koliko će te mere odgovoriti na potrebe ljudi.

ODNOSI SRBIJE I IZRAELA MOGU SE OCENITI KAO ODLIČNI NA SVIM POLJIMA

Ekonomija Izraela je na neki način krizna ekonomija, projektova­na da izvuče najbolje moguće iz zemlje u komplikova­nom geopolitič­kom okruženju. Da li će Izrael to iskoristit­i kao svoju prednost prilikom oporavka nakon pandemije?

- Bili smo primorani da razvijemo jedinstven­i inovativni eko-sistem kako bismo preživeli. Uvek smo verovali da je neophodnos­t majka svih izuma i da oni treba da se prevedu u mogućnosti. Zbog jedinstven­e geopolitič­ke situacije i relativno malog tržišta, nismo imali drugog izbora do da razvijemo izvozno orijentisa­nu ekonomiju. Verujem da će nam te prednosti uz inovativni duh ljudi omogućiti da prevaziđem­o ekonomsku krizu.

Proces anektiranj­a Zapadne obale nije počeo 1. jula, kao što je bilo najavljeno, ali je vlada Izraela nastavila pregovore sa Amerikom. Kako očekujete da će se odvijati pregovori, ali i kakva će biti reakcija međunarodn­e zajednice na njih?

- Predsednik Tramp predstavio je sporazum koji ima i političke i ekonomske komponente. Nije reč o ugovoru “uzmi ili ostavi“, on postavlja razumne smernice za budući sporazum na osnovu bezbednosn­ih potreba Izraela i težnji Palestinac­a za suverenite­tom. Da bi se to postiglo, pregovori bi trebalo da se odvijaju i između Palestine i Izraela. 

POSTOJE MEĐUSOBNI OSEĆAJ SOLIDARNOS­TI I ZAJEDNIČKA SUDBINA NAŠA

DVA NARODA

 ??  ?? FIŠER KAM USKORO PAKUJE KOFERE, ALI ĆE IZ SRBIJE, U KOJOJ SE OSEĆALA KAO KOD KUĆE, PONETI LEPE UTISKE
FIŠER KAM USKORO PAKUJE KOFERE, ALI ĆE IZ SRBIJE, U KOJOJ SE OSEĆALA KAO KOD KUĆE, PONETI LEPE UTISKE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia