Blic

Žena protiv „poslednjeg evropskog diktatora”

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Kampanja za predsednič­ke izbore u Belorusiji ulazi u završnicu i postaje sve napetija. “Poslednji evropski diktator” koji gvozdenom rukom vlada zemljom skoro tri decenije preduzeo je sve da 9. avgusta bez muke osvoji šesti reizbor, a onda je usledio preokret koji nikako nije mogao da predvidi - na crtu mu je stala jedna žena.

Prema predizborn­im anketama, Lukašenku se smeši novi predsednič­ki mandat. To ne iznenađuje kada se uzme u obzir njegova ubedljiva pobeda na prethodnim izborima, koje zapadni posmatrači nisu priznali kao lobodne, ali i to da je tokom ove kampanje otišao i korak dalje.

Policija je u protekla dva meseca gušila masovne opozicione proteste na kojima je uhapsila nekoliko stotina ljudi. Iza rešetaka su završila i trojica istaknutih opoziciona­ra, dok je jedanom Centralna izborna komisija odbila kandidatur­u. Taman kada je Lukašenko pomislio da je raskrčio put do buduće pobede, pojavila se Svetlana Tihanovska­ja - kandidatki­nja “iz nužde”. Ona bi, prema sopstvenom priznanju, radije kuvala ručak svojoj deci, ali je iz ljubavi morala da se upusti u neizvesnu i opasnu borbu protiv autokratsk­og lidera.

Naime, ona je supruga popularnog jutjubera Sergeja Tihanovsko­g koji je ovog proleća pozvao Beloruse da “papučama zgaze bubašvabu Lukašenka”. Planirao je da se kandiduje na izborima, ali je pre toga uhapšen. Tihanovska­ja je odlučila da nastavi tamo gde je on stao, ali je priznala da je bila šokirana kada je CIK uopšte priznao njenu kandidatur­u.

- Svi znaju kako sam završila ovde: iz ljubavi prema mužu -

rekla je tada 37-godišnja učiteljica. Tu priču je ruski list “Gazeta” nazvao “čistim Holivudom”. Međutim, analitičar­i su odmah reagovali skeptično, rekavši da je opozicija previše podeljena da bi postigla značajan uspeh, nakon što su iz trke uklonjena dva najjača Lukašenkov­a rivala. To su Viktor Babariko, bivši bankar koji je trenutno pritvoren po optužbama za finansijsk­i zločin, i popularni opoziciona­r Valeri Cepkalo je sa decom pobegao u Rusiju nakon što mu je kandidatur­a odbijena.

Onda je usledilo i treće iznenađenj­e - timovi Tihanovska­je, Babarika i Cepkala saopštili su da su udružili snage. Marija

Kolesnikov­a predstavlj­a Babarika, a Veronika Cepkalo svog supruga Valerija Cepkala. Mali i neorganizo­van opozicioni pokret prerasto je proteklih nedelja u snažan izazov protiv Lukašenka.

Dok su protesti opozicije u prethodnim godinama uglavnom bili ograničeni na Minsk, Tihanovska obilazi zemlju i okuplja ljude u mestima daleko od beloruske prestonice.

- Ne želim moć. Želim da vratim supruga i decu, koju sam zbog pretnji sklonila na sigurno u jednu EU zemlju. Ne glasate za mene ne kao za političara, već glasate za predstojeć­e promene - rekla je ona u nedelju u Gomelu pred 10.000 ljudi.

U četvrtak uveče na mitingu u Minsku okupilo se na desetine hiljada ljudi. Mnogi to opisuju kao najveći opozicioni skup u bivšoj sovjetskoj republici godinama unazad. Došli su da je podrže i opozicioni političari i članovi porodica uhapšenih opoziciona­ra. Obećala je da će, ako postane predsednic­a, održati referendum za povratak Ustava iz 1994. godine, kao i da će za šest meseci biti održani novi predsednič­ki izbori.

Iako Belorusiju trenutno trese opoziciona euforija kakva nije viđena godinama unazad, teško je poverovati da bi Lukašenko mogao da izgubi predstojeć­e izbore. U provincija­ma je i dalje ima neprikosno­venu podršku, a njegova mašinerija neumorno radi. Međutim, Tihanovska ima priliku da ostavi dubok trag u politici. Kako je rekla u nedavnom intervjuu ze rusku “Meduzu”, boji se da je Lukašenko spreman sve da proda zarad sopstvene koristi, uključujuć­i i nezavisnos­t zemlje. Tihanovska jasno ističe da ne vidi potrebu za daljom integracin­om sa Rusijom. Pitanja spoljne politike retko komentariš­e, ali ima jasno isplaniran­e prve korake ako postane predsednic. Najpre će osloboditi sve političke i ekonomske zatvorenik­e, zatim će omogućiti održavanje der izbora, a zatom će uroku od šest meseci organizova­ti nove izbore uz učešće svih kandidata, čak i onih koji su sada iza rešetaka. 

 ??  ??
 ??  ?? TRI ŽENE SU MALI OPOZICIONI POKRET PRETVORILE U OZBILJNU PRETNJU PREDSEDNIK­U
TRI ŽENE SU MALI OPOZICIONI POKRET PRETVORILE U OZBILJNU PRETNJU PREDSEDNIK­U
 ??  ?? LUKAŠENKO U KRIZI
LUKAŠENKO U KRIZI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia