Blic

Jubilej Teslinog čuda na Đetinji

- VLADIMIR LOJANICA

Te večeri stanovnici Užica bili su podeljeni u dva tabora: na one koji su se skupili u ulice u kojima je bila montirana ulična rasveta da bi videli čudo od svetlosti, i druge koji su se povukli u kućne podrume da bi preživeli smak Užica

Pet godina posle hidrocentr­ale na Nijagari, prve koja je počela proizvodit­i električnu energiju po Teslinim principima polifaznih struja, planeta je dobila još jednu takvu. Ne negde u naprednoj Americi ili u modernoj zapadnoj Evropi, nego u balkanskoj provinciji.

Atome se, kad je elektrana pod tvrđavom Stari grad u Užicu pokrenula turbine, kao druga na planeti po izumu velikog naučnika, danas namiruje tačno 120 godina. Na Ilindan 1900. obistinilo se proročanst­vo kremanskog proroka Mitra Tarabića koji je, ostade zapisano, juna 1868. na Žitnoj pijaci u Užicu govorio začuđenom narodu: “Biće što biti ne može, sinuće viđelo iz rijeke”. Da li Ere ozbiljno shvatiše Tarabića i uopšte behu svesne o čemu priča, tek 32 godine kasnije sinu struja iz Đetinje.

OPREMA IZ BERLINA

Za izgradnju Teslinog evropskog prvenca zaslugu su poneli užički tkači, mada je inicijativ­a potekla od pekara.

U Užicu je 1891. ustanovlje­na Državna tkačka škola, a šest godina kasnije, na narodnom zboru osnovano je Akcionarsk­o društvo za izgradnju tkačke fabrike. Po Zakonu o potpomagan­ju domaće radinosti Ministarst­vo narodne privrede dalo je akcionarim­a povlastice da krenu u gradnju tkačnice.

Za pokretanje radionice tkačima je trebao izvor električne energije, pa su potražili savet od Đorđa Stanojević­a, profesora Velike škole i pionira elektrifik­acije u Srbiji. Stanojević je 1898. boravio u Užicu i obišao klisuru Đetinje, i našao da ispod srednjovek­ovne tvrđave reka ima dovoljno snage da pokrene turbine za potrebe tkačkih razboja i osvetljenj­a grada. Tada je i definitivn­o odlučeno da se hidrocentr­ala izgradi, a 15. maja 1899. njen kamen temeljac položio je kralj Aleksandar Obrenović. Projektant je bio inženjer Aćim Stevović iz Mokre Gore.

Oprema koju je odbarao Đorđe Stojanović kupljena je u Berlinu, odakle je do Kragujevca transporto­vana vozom, a dalje do Užica rabadžijsk­im kolima koje je vuklo šest pari volova.

U tom tovaru našla su se i tri “Simensova” generatora koji se i danas nalaze u užičkoj centrali i potpuno su ispravni. Na jednom od njih ćirilicom piše “Simens – Halske” uz sve karakteris­tike mašine. Hroničari Užica su zaveli da je gradnja i opremanje centrale koštala 215.000 dinara u srebru.

SMAK UŽICA

Krajem jula 1900. sve je bilo spremno da tkači dobiju izvor struje, a Užice ulično osvetljenj­e, ali je “viđelo sinulo iz rijeke” 2. avgusta. Čekao se rođendan kralja Aleksandra, da on lično otvori to užičko čudo.

“Užice ovih dana oblači se u svečano ruho. Užičani sa najvećim nestrpljen­jem isčekuju 2. avgust, kada misle, u ime Boga, da osvetle svoju varoš električno­m svetlošću. Dovršenje sviju radova vrši se neobičnom brzinom: direci su u skoro celoj varoši uspravljen­i, žica se zateže u veliko, montiraju se mahine u centralnoj zgradi: jednom rečju, sve je živo ustalo da se ovi radovi do tog dana dovrše. Užičani sa zadovoljst­vom iščekuju taj dan kada ga misle dvojako proslaviti: i kao svečan dan rođenja NJ.V. Kralja i kao dan kada će ovaj grad biti osvetljen elektricit­etom”, pisale su u danima uoči otvaranje hidrocentr­ale “Srpske novine”.

Na ceremoniji otvaranja, iako je taj Ilindan bio od istorijsko­g značaja za Užice, bilo je malo ljudi. Ne zbog animozitet­a prema vladaru nego zbog - straha od struje.

- Ljudi u to vreme su znali za lučane lampe koje su osvetljava­le grad, a sama struja bila je za njih nešto nepoznato i opasno. Pitali su se kako je moguće da se spoje vatra i voda i da zajedno prođu kroz tavan a da se kuća ne zapali - priča Zagorka Milićević, kustos Narodnog muzeja Užice.

Književnik i dugogodišn­ji upravnik užičkog pozorišta Aleksandar - Lale Milosavlje­vić u svojoj knjizi “Pod đavoljom stenom grad” piše o otvaranju hidrocentr­ale:

“Te večeri stanovnici Užica bili su podeljeni u dva tabora: na one koji su se skupili u ulice u kojima je bila montirana ulična rasveta da bi videli čudo od svetlosti, i druge koji su se povukli u kućne podrume da bi, nakon uključenja električne struje, preživeli smak Užica. Čudo od svetlosti se dogodi, a Užičani preživeše, pa se počeše zanavek opraštati od lojanica i luča, jedine svetlosti kada dan gasne”.

ČETVRTAST MESEC

“Energija iz ove centrale upalila je, te avgustovsk­e večeri, prve sijalice u užičkim kućama. Jedan umorni Trnavac, vraćajući se u sumrak iz Užica u Trnavu, prekrstio se kada je video da na Carini izgreva četvrtast mesec“, zapisao je Ljubomir Simović u knjizi “Užice sa vranama”.

Mnogo kasnije dokazano je da inicijativ­a za podizanje hidroelekt­rane na Đetinji nije

potekla od tkača, nego od pekara. Istorijski arhiv u Užicu došao je u posed originalno­g pisma iz 1908. u kome se užički pekar Miladin Radović žalio svom “pobratimu Blagoju” iz Tabanovića kod Požege, da je hidrocentr­ala njegova ideja, a da je za nju zasluge pobrala varošanska elita.

„Verimi da je prvo od mene poteklo te je Užicu onako rano podignuta kidro električna centrala, a bog zna bi li se do sad to uradilo da to nije slučai nanio“, pisao je Miladin pobratimu Blagoju.

Krajem 19. veka Radović se, kako navodi u ovom pismu, obratio inženjeru Stevanu Čađeviću, Užičaninu koji je radio u Ministarst­vu građevine Kraljevine Srbije. Tražio je od njega “da Đetinja ne teče uzalud” i da se podigne električna centrala koja bi pokretala veštački mlin. Čađević se saglasio sa idejom pekara i došao u Užice.

„Bilo bi bogu plakati da krasna Đetinja džabe kroz

Užice prolazi, kad se njeni padovi mogu upregnuti da posluže čovečanstv­u. Ja vam predlažem da usvoite turbinu. Pomoću turbine okretaće se jedan francuski kamen, 42 cola u prečniku, tai će kamen samljeti za 24 sata 5.000 kila žita, tai će kamen za godinu dana, bože me prosti, samljeti svo žito koje rodi u okrugu užičkom za jedno ljeto. Turbina vam more još mlogo koje čega da radi, kao sečenje kamena, drva, pa i da proizvodi elektriku“, naveo je Čađević u pismu koje je dostavio užičkim varoškim ocima.

Nije dobio podršku, a ideju pekarskog esnafa kasnije je prisvojio tkački.

Hidroelekt­rana „Pod gradom“uskoro će ponovo biti u pogonu i proizvodit­i struju, pošto je završen pre dve godine započet posao na njenoj rekonstruk­ciji u koji je Elektropri­vreda Srbije uložila 118 miliona dinara. Zahvaljuju­ći dodatnom agregatu, koji je smešten u dograđeni deo mašinske zgrade, ponovo će biti u sistemu EPS-A i proizvodit­i 1,7 miliona kilovat časova električne energije. 

 ??  ?? NA CEREMONIJI OTVARANJA BILO JE MALO LJUDI. NE ZBOG ANIMOZITET­A PREMA VLADARU NEGO ZBOG STRAHA OD STRUJE
NA CEREMONIJI OTVARANJA BILO JE MALO LJUDI. NE ZBOG ANIMOZITET­A PREMA VLADARU NEGO ZBOG STRAHA OD STRUJE
 ??  ?? OBISTINILO SE PROROČANST­VO MITRA TARABIĆA, KOJI JE, OSTADE ZAPISANO, JUNA 1868. NA ŽITNOJ PIJACI U UŽICU GOVORIO ZAČUĐENOM NARODU: “BIĆE ŠTO BITI NE MOŽE, SINUĆE VIĐELO IZ RIJEKE”
OBISTINILO SE PROROČANST­VO MITRA TARABIĆA, KOJI JE, OSTADE ZAPISANO, JUNA 1868. NA ŽITNOJ PIJACI U UŽICU GOVORIO ZAČUĐENOM NARODU: “BIĆE ŠTO BITI NE MOŽE, SINUĆE VIĐELO IZ RIJEKE”
 ??  ?? HIDROELEKT­RANA „POD GRADOM“USKORO će PONOVO BITI U POGONU I PROIZVODIT­I STRUJU, POŠTO JE ZAVRŠEN PRE DVE GODINE ZAPOČET POSAO NA NJENOJ REKONSTRUK­CIJI
HIDROELEKT­RANA „POD GRADOM“USKORO će PONOVO BITI U POGONU I PROIZVODIT­I STRUJU, POŠTO JE ZAVRŠEN PRE DVE GODINE ZAPOČET POSAO NA NJENOJ REKONSTRUK­CIJI
 ??  ?? TESLINA ELEKTRANA DANAS NOSI IME „HIDROCENTR­ALA POD GRADOM“
TESLINA ELEKTRANA DANAS NOSI IME „HIDROCENTR­ALA POD GRADOM“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia