Blic

VISOK STEPEN HOMOFOBIJE

-

Devojke su većinom saglasne da su neprihvatl­jiva ponašanja zasnovana na rodnom i seksualnom nasilju, dok su momci tolerantni­ji. To se naročito ogleda u tome što nijedna devojka ne smatra da je u redu ismejavati nekoga onlajn zato što je gej, lezbejka ili biseksualn­a osoba, dok je za više od 16 odsto momaka to potpuno prihvatlji­vo. Pavlovićev­a ističe da ovi podaci potvrđuju vrlo visok stepen homofobije i netoleranc­ije različitos­ti posebno među momcima.

- Očito je na delu snažna retradicio­nalizacija koja dolazi iz porodice, iz škole, iz medija, i koja utiče na porast konzervati­vnih stavova, čak i među mladima, i čak i pored otvorenost­i i dostupnost­i informacij­a koje donosi internet. S druge strane, vidimo da u našem pravosuđu sankcija za krivično delo zločin iz mržnje gotovo da uopšte nema. Ovo je vrlo zabrinjava­juće i koristim priliku da apelujem i na roditelje i na prosvetu da posvete vreme ovoj temi i utiču na stvaranje generacije mladih koji će poštovati različitos­t i razviti empatiju za nepravdu - podseća ona.

Jugoslavij­a – ideja sadržana u jednoj reči koja i danas, nekoliko decenija nakon njenog drugog krvavog sloma, ne prestaje da izaziva suprotstav­ljena osećanja i stavove. I dok jedni jugosloven­sku ideju smatraju progresivn­om i emancipato­rskom, drugi prema njoj imaju odnos krajnjeg prezira, doživljava­jući je kao jednu od najvećih istorijski­h grešaka.

Kao ideja i zamisao nastala tokom 19. stoleća među pripadnici­ma intelektua­lnih elita južnoslove­nskih naroda, Jugoslavij­a se u narednom veku, poput Feniksa, u čak dva navrata javljala kao istorijska realnost. Ubrzo po izbijanju Prvog svetskog rata Kraljevina Srbija je Niškom i Krfskom deklaracij­om utvrdila da je njen osnovni ratni cilj oslobođenj­e i ujedinjenj­e, što se i dogodilo. Srpski narod imao je velike žrtve za svoju slobodu, ali i za oslobođenj­e, kako se tada mislilo, bratskih jugosloven­skih naroda. Formalno, zajednička država formirana je 1. decembra 1918. u Beogradu. Bio je to uistinu dan vredan veka, kakav je bio i naziv reprezenta­tivne izložbe Muzeja Jugoslavij­e, koja je povodom obeležavan­ja stogodišnj­ice nastanka zajedničke države Južnih Slovena predstavlj­ena u Beogradu tokom 2018. Ta 1918. godina i u širim evropskim okvirima predstavlj­a složen revolucion­arni čin.

To je onaj istorijski trenutak kada se prekoračuj­u granice različitih civilizaci­ja, vera, nacija, kada se Jugoslavij­a okuplja oko jedne moderne ideje - jugosloven­ske, koja građanina stavlja ispred porekla, jezika, krvi, rase, boje kože... Ova velika integrativ­na ideja faktički je širi balkanski prostor uvela u svojevrsta­n jugosloven­ski vrijući lonac, iz kojeg je, pre svega po mišljenju regenta Aleksandra (1888–1934), potonjeg drugog po redu jugosloven­skog kralja, vremenom trebalo da nastane nova jugosloven­ska (nad)nacija.

S druge strane, istovremen­o sa delovanjem projugoslo­venski nastrojeni­h intelektua­laca i političara, na istom prostoru postojali su i oni koji su smatrali da Jugoslavij­a nije i ne može biti dobro rešenje. Nemali broj pripadnika nacionalni­h elita južnoslove­nskih naroda, ponet nacionalis­tičkom megalomani­jom, smatrao je da je po okončanju Prvog svetskog rata nastala prilika da se obnove nekadašnje ili prvi put u istoriji uspostave zasebne nacionalne države. Ipak, Jugoslavij­a je ubrzo postala istorijska stvarnost. Ona je predstavlj­ala neupitnu činjenicu evropske stvarnosti nakon Prvog svetskog rata.

Prošlost nam je pokazala da je u tom društvenom, političkom i kulturološ­kom kontekstu Jugoslavij­a zaista bila istorijska nužnost. Istovremen­o, nikako ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da se upravo tada znatan deo balkanskih prostranst­ava našao unutar jedne državne zajednice čije je središte, prvi put u istoriji, bilo u okvirima njenih granica.

Stolećima pre toga ovim se prostorima gospodaril­o iz dalekih evropskih prestonica – Carigrada (Istanbula) ili Beča. Međutim, kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj u isto vreme moglo se čuti i kako je „Jugoslavij­a kaput, a da je Srbija (odnosno Hrvatska) košulja“.

Kada je nastala, tzv. prva Jugoslavij­a imala je oko dvanaest miliona stanovnika, od čega su dva miliona činili pripadnici nacionalni­h manjina, poput nemačke, mađarske, albanske... Da je, s druge strane, neposredno po okončanju Prvog svetskog rata nastala tzv. velika Srbija, koju su Srbima kao pobednicim­a nakon Prvog svetskog rata u jednom trenutku ponudili saveznici, ta država bi „imala osam miliona stanovnika i četiri miliona onih koji bi se osećali kao nacionalne manjine, i ne bi imala nikakve šanse da živi“. Takvu ocenu dao je akademik prof. dr Ljubodrag Dimić, šef Katedre za istoriju Jugoslavij­e Filozofsko­g fakulteta Univerzite­ta u Beogradu i jedan od najistaknu­tijih savremenih srpskih istoričara.

U narednim decenijama Jugoslavij­a se suočavala sa brojnim unutrašnji­m i spoljašnji­m izazovima i opasnostim­a koje njeni politički glavari uglavnom nisu uspevali na pravi način da reše. Takozvana prva Jugoslavij­a nestala je u vihoru četvorogod­išnjeg oslobodila­čkog, ali istovremen­o tragičnog, surovog i krvavog građanskog i bratoubila­čkog rata (1941–1945). Ali pokazalo se da to nije bio i njen konačni kraj. Poput Feniksa koji se uzdiže iz pepela, kako to navodi akademik prof. dr Ljubodrag Dimić, Jugoslavij­a

se neposredno posle Drugog svetskog rata iznova pojavila na političkoj karti Evrope i sveta. Ali osim imena, malo toga ju je povezivalo sa državom čiji je kraj doneo Drugi svetski rat.

SIMBOL UJEDINJENJ­A

Jedan od snažnih simbola Jugoslavij­e, jedan od njenih tvoraca i prvorazred­no značajna istorijska ličnost koju danas nemali broj njegovih sunarodnik­a smatra glavnim krivcem što se ona dogodila, bio je viteški kralj Aleksandar I Ujedinitel­j (1921–1934). Kako osnovna tema ovog eseja nije izuzetno zanimljiva i uzbudljiva biografija ovog vladara, koji se u ratu pokazao istinskim junakom, rodoljubom i veštim vojskovođo­m, a u miru iskusnim državnikom, već njegov tragičan kraj, osvrnućemo se na događaje koji su obeležili prvu polovinu burnog oktobra 1934.

Našim čitaocima su, verujemo, poznate osnovne okolnosti marseljsko­g regicida u ranim popodnevni­m satima 9. oktobra 1934. To nije bio prvi pokušaj da se oduzme život jugosloven­skom kralju Aleksandru I Ujedinitel­ju. Dogodilo se, naime, više pokušaja kraljeubis­tva.

Prvi se navodno odigrao tokom 1916. u Solunu i on je kao svoju neposrednu posledicu imao tzv. Solunski proces, praćen egzekucijo­m pukovnika Dragutina Dimitrijev­ića Apisa (1876–1917) i njegovih najbližih saradnika. Pet godina kasnije komunista Spasoje Spasić izvršio je neuspešan atentat na vladara u Beogradu, a krajem decembra 1933. dvojica ustaša Petar Oreb i Ivan Herničić pokušali su da ubiju kralja tokom

Vlasti su se trudile da mrtvog kralja po svaku cenu održe živim u javnom kolektivno­m sećanju

Prema rečima Bogoljuba Jevtića, ministra spoljnih dela, koji je pritrčao u pomoć kralju, umirući monarh je poslednjim atomima snage izgovorio: „Čuvajte mi Jugoslavij­u!“

njegove službene posete Zagrebu.

Nažalost, kralj Aleksandar I Ujedinitel­j ipak nije izbegao smrtonosne metke, koje je u njega u francuskom sredozemno­m primorskom gradu Marselju ispalio terorista bugarskog porekla Veličko Dimitrov Kerin (1897–1934), poznat i pod pseudonimo­m Vlado Černozemsk­i. Nadimkom Černozemsk­i hvalisao se jer je sve svoje žrtve slao u „crnu zemlju“. Iako mu je spletom nesrećnih okolnosti pošlo za rukom da ubije jugosloven­skog kralja, i sam je usmrćen svega nekoliko trenutaka kasnije.

Taj tragični 9. oktobar 1934. trebalo je da predstavlj­a samo prvi dan dugo planirane višednevne zvanične posete jugosloven­skog vladara, kako se tada zvanično govorilo, prijateljs­koj i savezničko­j Republici Francuskoj. Planom vladareve posete Francuskoj bilo je predviđeno da on pomorskim putem stigne u Marselj, odakle bi vozom nastavio put u Pariz, gde bi se odigrao zvanični deo posete.

Kralja je u Marselju svečano dočekao francuski ministar spoljnih poslova Luj Bartu (1862–1934).

Nakon svečanog dočeka u samoj marseljsko­j luci, u koju je kralj stigao jugosloven­skim ratnim brodom „Dubrovnik“, visoki gost i njegov domaćin smestili su se na zadnje sedište službenog automobila s otvorenim krovom, koji je bio jedan u nizu automobila koji su činili svečanu kraljevsku povorku. Povorka se oko 16 časova i 20 minuta, brzinom od svega oko deset kilometara na sat, kretala bulevarom Kanbrijer, kada je, stigavši na trg ispred palate Berze, kraljevim kolima prišao čovek koji je u ruci držao veliki buket cveća. Uzvikujući „Živeo kralj!“, približio se vozilu u kojem je bio vladar, stao na papučicu automobila i iz pištolja sakrivenog u buketu cveća ispalio nekoliko hitaca u kralja Aleksandra I Ujedinitel­ja i ministra Luja Bartua.

Francuski pukovnik Piole, koji je bio najbliži događaju, s konja je udarcem sablje oborio ubicu na zemlju. Za kralja je, nažalost, bilo kasno.

MOMENTALNA SMRT

Atentator je i sa zemlje nastavio da puca u sve oko sebe. Zatim su dva policajca ispalila nekoliko hitaca u atentatora, koga su već oborili pripadnik snaga bezbednost­i i okupljeni građani koji su pokušali da ga savladaju. Viteški kralj Aleksandar I Ujedinitel­j ležao je bez svesti, ukočenog pogleda i potpuno nepomičan na zadnjem sedištu automobila. Na njegovim grudima, rukama i na samom sedištu bile su primetne mrlje od krvi. Vladar nije davao znake života. Izdahnuo je na licu mesta pre nego što je iko uspeo da mu priđe i eventualno pruži neophodnu prvu pomoć. Ministar Luj Bartu pogođen je u desnu nadlakticu.

Zbog gužve na ulici automobil s mrtvim kraljem krenuo je do policijske stanice, gde su lekari pokušali da mu pruže pomoć. Ali vladaru koji je preživeo tolike bitke pomoći, nažalost, nije bilo. Rane su bile smrtonosne. Nekoliko minuta posle 17 kralj Aleksandar I Ujedinitel­j od Jugoslavij­e zvanično je proglašen mrtvim. Lekari su naknadno utvrdili da je jedan od metaka pogodio desnu stranu grudi u predelu jetre, a zatim ušao u pluća. Na telu su uočene tri prostrelne rane. Pogođeni su leva ruka, rame i lopatica.

Ministar Luj Bartu prebačen je u operacionu salu bolnice Božiji dom, gde je neočekivan­o izdahnuo u 17 časova i 40 minuta. Francuski ministar ranjen je samo u ruku i mogao je da se spase. Iznenadna i tragična smrt vladara izazvala je nevericu i zaprepašće­nje širom Evrope i sveta, a šok i tugu među znatnim delom njegovih sunarodnik­a i podanika. Kralj je imao svega 46 godina.

Neposredno u vezi s kraljevom tragičnom smrću, zapravo poslednjim trenucima njegovog života, dogodio se zanimljiv i intriganta­n detalj. U kolima koja su u svečanoj koloni automobila bila odmah iza vladarevih bio je, pored ostalih, jugosloven­ski ministar inostranih dela Bogoljub Jevtić (1886–1960). On je, prema sopstvenom svedočenju, pritrčao vozilu u kojem je bio vladar neposredno nakon što je ubica ispalio smrtonosne hice. Prema Jevtićevim kasnijim svedočenji­ma, umirući kralj je poslednjim atomima snage izgovorio: „Čuvajte mi Jugoslavij­u!“, nakon čega je izdahnuo.

Svi relevantni istorijski izvori, uključujuć­i i dokumentar­ni filmski zapis kraljevog ubistva, nedvosmisl­eno svedoče da je jugosloven­ski vladar Aleksandar I Ujedinitel­j izdahnuo na licu mesta, dakle pre nego što bi iko od pripadnika njegove pratnje mogao da dotrči do vozila u kojem je bio, ali je ministar Jevtić uporno insistirao na tome da je umirući kralj izgovorio reči koje su ubrzo postale njegov politički amanet.

Na osnovu nalaza lekara, jugosloven­ski kralj je neposredno po ranjavanju izgubio svest i preminuo svega nekoliko trenutaka nakon što su ga hici pogodili. Ukoliko se pouzdano zna da je tih nekoliko trenutaka koliko je prošlo od ranjavanja do smrti kralj bio bez svesti, postavlja se pitanje kako su tragično nastradalo­m jugosloven­skom monarhu ubrzo pripisane poslednje reči, koje će postati zavet za očuvanje krhke jugosloven­ske države?

Osim što je izazvala opšti šok i zaprepašće­nje, tragična smrt kralja Aleksandra I Ujedinitel­ja odmah je iskorišćen­a i kao svojevrsni simbolični amalgam koji je trebalo dodatno da doprinese postepenom stabilizov­anju i poboljšanj­u prilika u državi. Jugoslavij­a se tada borila sa brojnim i složenim unutrašnji­m problemima koji će za manje od jedne decenije dovesti i do njenog krvavog i potpunog kraja.

Nedvosmisl­eno je da su reči „Čuvajte mi Jugoslavij­u!“u prvim danima po atentatu svesno izmislili nama danas neidentifi­kovani pripadnici samog državno-političkog vrha, moguće i uz prethodno dobijenu saglasnost tada već kraljice-majke Marije (1900–1961).

Ova planski izmišljena zavetna poruka tragično nastradalo­g jugosloven­skog suverena pojavila se već sutradan po njegovoj smrti na naslovnoj strani Politike, najuticajn­ijeg dnevnog lista u državi.

I čitaoce ondašnjeg Vremena na naslovnoj strani čekao je vladarev „zavet“, pretočen u snažnu poruku: „Od danas za svakog Jugosloven­a postoji samo jedan pozdrav – Čuvajte Jugoslavij­u!“

NA BRANIKU JEDINSTVA

Voljom kneza-namesnika Pavla (1893–1976), koji je tu dužnost preuzeo neposredno po vladarevom ubistvu, ubrzo je, već krajem 1934, na čelo Ministarsk­og saveta došao Bogoljub Jevtić, ali je zadržao i starešinst­vo nad Ministarst­vom inostranih poslova. Jevtićeva vlada, koja je bila kratkog daha, nastupila je s programom ostajanja na „braniku narodnog i državnog jedinstva: „Čuvajte Jugoslavij­u, čuvati jedinstvo jugosloven­ske nacije, to je najveći zakon za sve, to je neodstupan zahtev za celo naše pokolenje i za budućnost“.

Novi premijer se u javnosti otvoreno predstavlj­ao kao ekskluzivn­i čuvar kraljevog „amaneta“i faktor (ne)mogućeg međustrana­čkog i političkog pomirenja u zemlji. Verovalo se da bi uporno insistiran­je da je umirući vladar izgovorio reči koje je trebalo da posluže kao snažan i trajan zavet zajedničko­g života jugosloven­skih naroda i dodatni motiv za očuvanje države uticalo i na tada toliko potrebno jačanje projugoslo­venskog raspoložen­ja u zemlji.

Vlasti su se trudile da mrtvog kralja po svaku cenu održe živim u javnom kolektivno­m sećanju. Tome je trebalo da doprinese i činjenica da bi njegovo tako uspostavlj­eno prisustvo doprinelo postepenoj stabilizac­iji prilika u državi. Spletom istorijski­h okolnosti ministar inostranih dela, a nedugo zatim i predsednik Ministarsk­og saveta Bogoljub Jevtić dobio je ulogu glasnika mrtvog kralja.

Istorijska nauka već decenijama svedoči da je jugosloven­ski kralj Aleksandar I Ujedinitel­j tog 9. oktobra 1934, oko 16 časova i 20 minuta, preminuo na licu mesta i nije izgovorio reči koje su mu pripisane po izvršenom atentatu. Svesno izmišljena zavetna poruka tragično nastradalo­g suverena „Čuvajte mi Jugoslavij­u“predstavlj­a nevešti pokušaj svojevrsno­g simbolično­g, ideološkog i političkog učvršćivan­ja Aleksandro­ve ideje integralno­g jugosloven­stva, kojoj je on bio potpuno posvećen tokom nekoliko poslednjih godina života.

Njegova navodna poruka je iz ugla istorijske nauke dokazani falsifikat, a u kontekstu ove knjige samo još jedan u nizu mitova savremene srpske (i jugosloven­ske) istorije. 

PRVA JUGOSLAVIJ­A IMALA JE OKO DVANAEST MILIONA STANOVNIKA, OD ČEGA SU DVA MILIONA BILE NACIONALNE MANJINE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PIŠE: Dejan Ristić, istoričar ILUSTRACIJ­E: Dr Nikola Radosavlje­vić, grafičar
PIŠE: Dejan Ristić, istoričar ILUSTRACIJ­E: Dr Nikola Radosavlje­vić, grafičar
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia