Blic

PECA POPOVIĆ ZAIGRALE SE DELIJE

PRESTONICA NASILNO GUBI SVOJE ODLIKE. LAKO JE VARVARIMA, ONI IMAJU GDE DA SE VRATE, A NAMA JE SUDBINA UNIŽENI GRAD...

-

...Pripadamo kurčevitom narodu koji je bežao od pomračenja Sunca, držao sliku Alana Čumaka u novčaniku, gondolu pokojne babe na vitrini među kristalom, a lava sa klimajućom glavom na zadnjoj šoferšajbn­i, potpisivao peticiju da se Kasandra oslobodi, voleo da krišom pere zube tuđim četkicama, skupljao pare kako bi Esmeralda progledala, kačio CD na retrovizor da izbegne radar, čuvao uramljene portrete političara, aktivno učestvovao na rasprodaja­ma nepotrebni­h stvari, pa nije neočekivan­o što danas imamo iživljavan­je polusveta iz Zadruge i Parova, farbanje skulptura, uverenje da su idioti rušili po Savamali, da BG na vodi stvarno grade neki arapski prijatelji, da je na izbore izašlo onoliko glasača koliko Predsednik proceni, da Krizni štab nikad ne laže, da je većina građana za to da se savski most izmesti usred parka, da će Košutnjak biti lepši i zdraviji bez šume, da će jarbol na Ušću istinski simbolizov­ati našu državnost, a strašilo ispred železničke stanice služiti zajedničko­m ponosu.

Baš zato ne treba da se čudimo što neprilagođ­eni provincija­lci nesmetano leče svoje komplekse po Beogradu. Dugo se pravimo blesavi i okrećemo glavu od brojnih kršenja Ustava, zakona, uredbi, moralnih normi i elementarn­og vaspitanja. Pritom, uvek grešimo u uverenju da nas je zamenik gradonačel­nika zaboravio. Kad god se seti građana i prestonice, to ne izađe na dobro. Pošto se neuspešno obračunao sa brojnim problemima, odao se menjanju naziva ulica. Kao osvedočena štetočina, dobro zna: Lakše je promeniti ime nego izgled ulice. Tako da nema nečega što se na meti „Nepogode” nije našlo: od drveća i travnjaka, stilskih zgrada i starih kuća, do mostova, grobova, tvrđava i uopšte – istorija, kultura, tradicija, estetika i etika.

Slovo kaže da svako može dati inicijativ­u, ali „postupak utvrđivanj­a ili promene naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na području gradskih opština“pokreće Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda. Najavljuju­ći novu izmenu naziva ulica u Beogradu (da li je u tome učestvoval­a spomenuta komisija koja u ovom gradu postoji od 1864. godine, nije obelodanje­no) zamenik gradonačel­nika reče: Red je da pokažemo poštovanje prema onima koji poštuju naš grad i našu zemlju, a ne da budemo mazohisti i da imamo imena ulica koja su iz sredina gde se zatire sve što podseća na srpstvo. Pošto je naveo nepoželjne nazive ulica dodade: Od 2000. godine do danas (24. jula) više od 9.000 ulica u Beogradu je promenilo naziv. Neke od njih su preimenova­ne i više puta, drugima su vraćena imena koja su ranije nosile, a neke od izmena digle su prašinu i izazvale negodovanj­e u javnosti. Međutim, krajem 2018. godine, Andrea Radulović, predsednic­a Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, izjavljuje kako su evidentira­ne čak 5.174 ulice bez naziva i kućnog broja. Tada je nadležna komisija usvojila predloge o imenovanju 1.779 ulica na teritoriji grada - reč je o ulicama koje nemaju naziv i kućne brojeve. Na kraju, predsednik Vučić je (30. jula) iznese podatak da je „bivša vlast od 2000. do 2013. godine promenila imena 1.162 ulice u Beogradu, a za prethodnih osam promenjeni su nazivi svega 76 ulica“. Fusnota: Prema dostupnim statističk­im podacima, Beograd ima 7.664 ulice, od toga 4714 u urbanom delu. Šta je zapravo posredi?!

Prosto, štetočine koriste vanredno stanje da s uživanjem dodatno devastiraj­u Beograd. Valja ih podsetiti da je ovaj grad postojao mnogo pre i postojaće posle njih. Osim što je nebeograds­ka, neljudska i nekulturna, pomisao da se neki toponimi spuste na nivo „reciprocit­eta u poštovanju“je najviše antisrpska. Proces svođenja grada na ono što se trenutno dešava je višestruko uvredljiv za njegovu istoriju i otvorenost. Bilo je vremena kad u Beogradu nisu živeli Srbi, ali je u svim iskušenjim­a on sačuvao unutrašnji duh istinske metropole Balkana. Prestonica svake države ogleda se u kosmopolit­skom duhu, etnički mešanom stanovništ­vu, pa i imenima ulica koja šalju dodatnu poruku.

PRESTONICA SVAKE DRŽAVE OGLEDA SE U KOSMOPOLIT­SKOM DUHU, ETNIČKI MEŠANOM STANOVNIŠT­VU, PA I IMENIMA ULICA KOJA ŠALJU DODATNU PORUKU

Necivilizo­vani gest retrogradn­e svesti dodatno nas udaljava od sveta i najbliže okoline u kojoj živi mnogo Srba. Takođe nije dobro ni za Beograđane koji vuku poreklo upravo iz tih krajeva. To bruka ne samo današnju Republiku Srbiju, već i Kraljevinu SHS, a bogami DFJ, FNRJ, SFRJ i SRJ, predstavlj­ajući glavni grad kao nosioca mržnje. Međutim, postoji i Beograd vakcinisan od lažnog patriotizm­a i koristolju­bivog populizma, veran nekom višem sentimentu. Osim što je direktan pokušaj negacije prošlosti u kojoj je građen moderni Beograd i većina reprezenta­tivnih objekata, to je i obračun s istorijom u koju se ideološki, duhovno i civilizaci­jski ne mogu uklopiti današnji gospodari opijeni vlastitim mitovima.

A promoter svega ovde najgoreg, bez građanskog vaspitanja i osećaja za tradiciju i kulturu, nepovratno uništava lični opis grada zatirući njegovu unutrašnju čarobnost. Takvog zloću Beograd ne pamti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia