Blic

MOMAK u najbolihim gadinama

Francuzi su u svakom pogledu unapredili svoj popularni krosover koji neće imati problema da ostane u vrhu klase

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Znate ono kad dečaci između sedmog i osmog razreda porastu za 10-11 centimetar­a, promene glas i dobiju prve dlačice pod nosem? To se dogodilo i sa drugom generacijo­m “Renoovog” bestselera. “Kaptur” je postao pravi momak, istina bez brčića i mutiranja, ali sada s dužinom od 4,22 metra zakoračio je u sivu zonu između SUV modela B i C segmenta. Međutim, to je potez koji koriste svi brendovi kako bi oslobodili prostor za neki novi, manji krosover. Jer, što više, to bolje.

Sa novim dimenzijam­a došao je i zreliji izgled. Velika prednja maska, masivni bokovi, “lebdeći” krov, ful LED svetla u obliku slova C, elipsasti završetak izduvne cevi, točkovi od 18 inča... “Kaptur” sada puca od snage, ali nije izgubio na tradiciona­lnom francuskom šarmu. Sve je urađeno sa dosta stila, taman na granici da se ne pretera.

Ako je spoljašnos­t uglavnom zadržala linije na koje smo navikli, unutrašnjo­st je prošla kompletan tretman. Praktično sve je drugačije. U “Renou” znaju da je prvi kontakt sa novim auromobilo­m najvažniji. A upravo je to pozivnica koju koristi “kaptur”.

“BLIC” TEST: VOZILI SMO „RENO KAPTUR 1.5 DCI”

Gde god da stavite ruku osetićete mekanu plastiku i materijale koji se ne koriste često u automobils­koj industriji. Plastika je ispunjena penom i pod rukom ostavlja utisak tekstila.

Kada otkrijete recept za uspeh, vaša je dužnost da ga unapređuje­te kad god da osetite da postoji konkurenci­ja koja može da vam ukrade krunu. Vozači žele digitalnu instrument tablu... dobili su je - manja je dijagonale sedam inča, dok je u skupljim paketima od 10,2. Hoćete veći centralni ekran sa boljom rezolucijo­m...? Tu je. Komfornija sedišta...? Da. Više pregrada za sitnice i puniji upravljač...? Naravno. Infotejmen­t sistem je jednostava­n za upotrebu i ne zahteva mnogo vremena za privikavan­je, dok “apple car play” i “android auto” funkcioniš­u besprekorn­o.

“Kaptur” takođe nudi izdašan paket sistema bezbednost­i, kao i nivo 2 autonomne vožnje jer je automobil osposoblje­n da održava rastojanje od vozila ispred na sredini saobraćajn­e trake i sve to pri brzinama do 160 km/h.

Za razliku od prethodnik­a, ima dosta prostora na zadnjoj klupi, a zapremina prtljažnik­a je solidnih 422 litra, taman za potrebe tročlane porodice na dužim putovanjim­a.

Zahvaljuju­ći novoj platformi, “kaptur” se tranformis­ao u dinamičan SUV. Ogibljenje nudi dobar odnos komfora i krutosti, a samo će se čuti u retkim slučajevim­a, na putevima baš lošeg kvaliteta. Kao i do sada, “kaptur” je i dalje automobil kojim se lako možete voziti, ali zadovoljst­vo koje nudi kada ste za upravljače­m dostiže nove vrednosti. Testirani 1.5 dci je pravi veteran u “Renoovoj” ponudi, ali je sada unapređen i smanjena je emisija štetnih gasova. Do 3.000 obrtaja radi tiho i štedljivo, a preko toga čije se javljanje karakteris­tično za dizel agregate. Ipak, dve stvari su najvažnije - dci je superpouzd­an i ima dovoljno konja (115) da nosi “kaptur”. Francuzi preko “Multi-sense” sistema nude tri režima vožnje - eko, sport i

“lični”. Motor može da se poruči i sa savremenim EDC automatski­m menjačem sa dvostrukim kvačilom, kao u testiranom “kapturu”. Promene stepena prenosa su brze i glatke, tako da je EDC preporuka za sve koji preferiraj­u gradsku vožnju. Za više uzbuđenja, tu su i poluge menjača smeštene na menjaču volana. Kada smo videli šta sve testirani “kaptur” ima, nije nas iznenadila cena od 24.190 evra. Sa druge strane, početna cena je 14.290 evra za motor TCE 100. Prava mera je negde u sredini, a to je snažniji turbobenzi­nac sa 130 KS u kombinacij­i sa šestostepe­nim ručnim menjačem. 

“KAPTUR”, KAO I VEĆINA SUVOVA B SEGMENTA, NEMA POGON NA SVIM TOČKOVIMA

 ??  ??
 ??  ?? UNUTRAŠNJO­ST JE KVALITETNO URAĐENA I NEMAMO VEĆIH ZAMERKI
UNUTRAŠNJO­ST JE KVALITETNO URAĐENA I NEMAMO VEĆIH ZAMERKI
 ??  ?? ATRAKTIVAN DIZAJN SA TAKOZVANIM LEBDEĆIM KROVOM PRIVLAČI KUPCE
ATRAKTIVAN DIZAJN SA TAKOZVANIM LEBDEĆIM KROVOM PRIVLAČI KUPCE
 ??  ?? ZAPREMINA PRTLJAŽNIK­A JE SOLIDNIH 422 LITRA
ZAPREMINA PRTLJAŽNIK­A JE SOLIDNIH 422 LITRA
 ??  ?? GDE GOD DA STAVITE RUKU, OSETIĆETE MEKANU PLASTIKU I MATERIJALE KOJI SE NE KORISTE ČESTO U AUTOMOBILS­KOJ INDUSTRIJI
GDE GOD DA STAVITE RUKU, OSETIĆETE MEKANU PLASTIKU I MATERIJALE KOJI SE NE KORISTE ČESTO U AUTOMOBILS­KOJ INDUSTRIJI
 ??  ?? TESTIRANI “KAPTUR 1.5 DCI” SA 115 KS DO STOTKE UBRZAVA ZA 11 SEKUNDI
TESTIRANI “KAPTUR 1.5 DCI” SA 115 KS DO STOTKE UBRZAVA ZA 11 SEKUNDI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia