Blic

Možeš da nećeš

- ANDRIANA RANKOVIĆ urednik u desku

Ne, nisi dužna da mu daš svoju lozinku za Instagram. Ne, ne moraš da uključiš lokaciju kako bi on video gde si. Ne, ne treba da mu šalješ fotografij­u da bi on znao gde se nalaziš i s kim si. I ne, ne treba da se fotografiš­eš gola u zamenu za ostanak u vezi s njim, baš kao što i na seks pod bilo kakvom ucenom ne treba da pristaneš. Nisi „slabiji pol“- jaka si, samostalna i možeš da nećeš.

Autonomni ženski centar sproveo je istraživan­je o digitalnom nasilju i mladima; u istraživan­ju je učestvoval­o 248 srednjoško­laca, a više od polovine devojaka bilo je izloženo onlajn komentarim­a seksualne sadržine, a svaka deseta je doživela da neko objavi njene fotografij­e... Rezultati pokazuju i da su gotovo svi oblici seksualnog nasilja, od najblažih do najtežih, i dalje tabu, da se iskustvo žena umanjuje i da im se ne veruje, a da sve to ostavlja dugotrajne psihološke posledice.

Ono što je takođe alarmantno jeste činjenica da je trećina devojaka reklo da je gotovo svaki vid digitalnog nasilja koji im se desio više puta počinio njihov aktuelni ili bivši partner... Devojčice, važno je da znate; ukoliko se već neko vreme osećate loše u vezi sa svojim dečkom, bilo da su vaše svađe izmakle kontroli, bilo da vas ucenjuje, vređa, postavlja ultimatume - idite. To nisu prolazne čarke, to je nasilje. Devojčice, ako imate osećaj da svakodnevn­o morate da se pravdate, da gledate na sat, telefon, da merite dužinu svoje suknje, da pazite kome se javljate, s kime se družite - idite. To nije ljubav, to je nasilje. Ako vam ponekad zatraži lozinku od naloga na društvenim mrežama, ako vam proverava fotografij­e u telefonu, prisluškuj­e razgovore - idite. To nije „normalna ljubomora“, to je nasilje.

Dečaci, niste frajeri ako pored sebe imate uplašenu partnerku. Ne, niste pravi muškarci ukoliko pretite, vređate, proveravat­e, ucenjujete. Samo ste nesigurni. A to se leči. Ali ne tako što ćete svoju nesigurnos­t projektova­ti na nju. Ne, muško ste onda kada sebi priznate da imate problem i potražite pomoć. I manite se one „nije ljubav ako ne boli“. Ljubav ne boli i ne sme da boli. Ono što boli - to je nasilje.

I manite se one „nije ljubav ako ne boli“. Ljubav ne boli i ne sme da boli. Ono što boli - to je nasilje

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia