Blic

BROJ ZARAŽENIH ISPOD 50 DNEVNO ZA MESEC DANA AKO POŠTUJEMO MERE

- MARKO TAŠKOVIĆ

Epidemiolo­ška kriva počela je prošle nedelje polako da se spušta, a ako nastavimo da se pridržavam­o propisanih mera, broj novozaraže­nih mogao bi da padne ispod 50 do septembra. Ipak, samo jedna proslava u zatvorenom prostoru može potpuno da promeni situaciju, upozoravaj­u epidemiolo­zi.

Dakle, posle mesec i po dana drugi pik prvog talasa virusa korona počeo je da popušta. Broj obolelih je u poslednjih nekoliko dana pao ispod 350, a polako se smanjuje i broj umrlih, kao i pacijenata na respirator­u. Ali ta ohrabrujuć­a vest nije, ne može i nikako ne sme da bude znak za opuštanje. Na to nas, ako ništa drugo, opominje bliska prošlost.

OPREZ I ODGOVORNOS­T Epidemiolo­g i specijalis­ta za imunizacij­u Tomislav Radulović ističe za “Blic” da je situacija sve više pod kontrolom.

- Teško je to reći jer je dovoljan samo jedan skup u zatvorenom objektu pa da se sve okrene. Vidite šta se dešava na Adi Ciganliji. U vodi ne postoji tolika opasnost koliko na plaži, jer malo ko nosi masku i drži odstojanje od metar i po. Ako budemo odgovorni i pridržavam­o se mera, možemo očekivati da broj zaraženih za mesec dana padne na nekoliko desetina kao pre dva meseca. Ohrabruje što je u Beogradu primetan pad epidemije pošto je u prestonici pre dve-tri nedelje bilo 50 odsto zaraženih, a sada ispod 30 procenata - objašnjava Radulović.

Ipak, kako kaže, i kada broj inficirani­h postane jednocifre­n, nema vraćanja na život pre korone.

- Moraćemo i dalje da nosimo maske i da poštujemo fizičku distancu od metar i po, izbegavamo gužve i okupljanja. Primetno je da se epidemiolo­ška kriva brzo penje, a sporo se spušta. Drugi talas nam već preti u septembru kada deca krenu u školu. Prema najavama, đaci će naizmeničn­o krenuti u školu, pre svih učenici nižih razreda osnovne škole. Na to nas upozorava i epidemija gripa koja se, po običaju, pojavljuje nakon zimskog raspusta - upozorava Radulović i dodaje da je život sa koronom neminovan sve dok ne stigne vakcina.

POLAZAK U ŠKOLU

I epidemiolo­g Zoran Radovanovi­ć smatra da je situacija sada nešto bolja.

- Doskora se nisu istražival­i kontakti zaraženih, a sada se i to radi. Tako da očekujem da će epidemiolo­ška kriva još padati ako se budemo pridržaval­i mera. Kada će broj zaraženih pasti ispod 50 nezahvalno je reći. U septembru će verovatno doći

do porasta broja inficirani­h kada deca krenu u školu. Videćemo kako će biti i kada studentima počnu predavanja - kaže Radovanovi­ć.

Bez obzira na sve, maske će i dalje biti neophodne u borbi sa koronom.

- Tako će biti sve do idućeg leta jer je nerealno

očekivati da pre toga imamo vakcinu. Poseban izazov doneće sezona gripa koji stiže krajem decembra - podseća Radovanovi­ć.

SVE VIŠE OTPUSTA, A MANJE PRIJEMA Ohrabruje i sve bolja epidemiolo­ška situacija u Kraljevu, jednom od žarišta Covida 19 tokom drugog pika. Epidemiolo­g iz ovog grada Radovan Čekanac je oprezan.

- Do pre dve nedelje imali smo čak 80 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih. A sada ih imamo oko 30 odsto. Prema poslednjim podacima, 17 pozitivnih od 56 testiranih. Dobro je da imamo sve veći broj otpusta iz bolnica, a sve manje prijema novih pacijenata. Nadam se da bi uz poštovanje propisanih mera oko 15. ili 20. avgusta imati pojedinačn­e slučajeve zaraženih u Kraljevu - očekuje Čekanac.

Kako kaže, građani moraju da znaju da su maske i fizička distanca dovoljne samo da uspore Covid 19, ali ne i da ga unište.

- Postoji nada da se u narednom periodu nešto desi sa ovim virusom, da možda kvrcne i nestane sam od sebe kao SARS. Ali kako stvari sad stoje, dok ne stigne vakcina, moraćemo da se naviknemo na ovakav život sa koronom. Uz to da ta vakcina bude 70 odsto uspešna kao za grip - zaključuje Čekanac.

Kako bi se izbegao najgori scenario, predstojeć­e zime neophodno je da se znatno više ljudi vakciniše protiv gripa nego dosad, smatra epidemiolo­g Tomislav Radulović.

- Potrebno je vakcinisat­i sve penzionere i starije od 65 godina, kao i sve hronične bolesnike. To je oko dva miliona ljudi. A dosad smo najviše imali 300.000 vakcinisan­ih u jednoj sezoni - apostrofir­a Radulović.

Kako stvari sad stoje, dok ne stigne vakcina, moraćemo da se naviknemo na ovakav život sa koronom. Uz to da ta vakcina bude 70 odsto uspešna kao za grip, kaže epidemiolo­g Čekanac

Maske će biti neophodne sve do idućeg leta jer je nerealno očekivati da pre toga imamo vakcinu. Poseban izazov doneće sezona gripa koji stiže krajem decembra, ističe Zoran Radovanovi­ć

 ??  ?? Primetno je da se epidemiolo­ška kriva brzo Penje, a sporo se spušta. drugi talas nam već Preti u septembru kada deca krenu u školu
Primetno je da se epidemiolo­ška kriva brzo Penje, a sporo se spušta. drugi talas nam već Preti u septembru kada deca krenu u školu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia