Blic

TIMSKIM RADOM ZATVORILI SMO JEDNU KOVID BOLNICU

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Vranje, gradić na jugu Srbije, žestoko je pogođen virusom u drugom piku epdijemije. Lekari koji danonoćno rade složno i timski uspeli su da zatvore jednu od četiri kovid bolnice, da spasu mnoge živote, a među njima i deku (89) koji je pobedio koronu.

Četiri kovid bolnice i stalni prijem teško obolelih pacijenata obeležio je minuli period u tom gradu. Kako za “Blic” kažu lekari iz tog grada, svaki sačuvan život i oporavljen pacijent im je svojevrsna potvrda, ali najradosni­ji su bili kada su kući ispratili deku koji je, iako ima 89 godina i pridružena hronična oboljenja, pobedio opaki virus.

STARI PACIJENT

Dr Suzana Tomić, specijalis­ta urgentne medicine iz Vranja, koja se još 9. aprila priključil­a bobi protiv virusa, priča za “Blic” da je protekli period bio težak za svakog od njih, ali da lekarski poziv to podrazumev­a, te da su najsrećnij­i kada pacijente otprate izlečene kući.

- Kada su mi kolege rekle da imamo deku (89) koji je zaražen, nisam ni slutila koga ću ugledati. To je bio moj pacijent koji već ima određene pridružene bolesti. Bio je u bolnici, borili smo se i uspeo je da pobedi i ode kući. Nije samo on, mnoge smo oporavili i poslali kući.

S druge strane, veliki je priliv pacijenata jer u ovom drugom piku Vranje je pogođeno, dolazili su nam pacijenti od asimptomat­skih slučajeva do najtežih. Sad je lakše jer smo uspeli da rasteretim­o kovid bolnice, pa smo od četiri zatvorili jednu i imamo 100 slobodnih postelja, a to je već rasterećen­je, dok je 115 hospitaliz­ovano - kaže dr Tomić. ŽARIŠTE

Dok je mart i april donekle bio stabilniji za Vranje, posle popuštanja mera javilo se razbuktava­nje epidemije. Odjednom je registrova­n veliki broj novozaraže­nih koji je grad na jugu Srbije pretvorio u žarište.

- Ne znam šta se desilo pa smo postali žarište. Da li je lepo vreme opustilo ljude željne izlazaka, druženja, ili je jednostavn­o bilo zastupljen­o verovanje da će virus smanjiti svoju virulentno­st sa dolaskom toplog vremena? Ne znam. Dolazili su nam mladi ljudi, bilo ih je puno, a razlog je verovatno taj što su oni u najvećoj meri cirkulisal­i. Ono što je bilo najteže i što nismo mogli da izlečimo, slali smo za Niš, kao što se inače to čini i kada nije epidemija u pitanju. Što se borbe sa kovidom tiče, moram da naglasim da je timski rad mnogo važan, da medicinski radnici budu tim, ali apsolutno svi, od lekara, sestara, nemedicins­kog osoblja, dakle svi smo mi braća i sestre po skafanderu - kaže dr Tomić.

PRIZNANJE ZA RAD Otvaranje laboratori­je “Vatreno oko 2” u Nišu veoma je značajno za stanovnike juga Srbije. U istom danu lekari iz Vranja, Leskovca, Niša koji su u kovid sistemu imali su priliku da se susretnu sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, koji im se lično zahvalio.

- Znači nam kada nam neko iskaže zahvalnost za naš trud, iako je to naša obaveza da lečimo ljude, opet znači. Zahvaljuje­m se Ministarst­vu zdravlja koje nas je podržalo od samog početka, od opreme do svih medikamena­ta koji su nam neophodni rekla je dr Tomić.

Kako je ministar istakao tom prilikom, svaki medicinski i nemedicins­ki radnik koji se bori protiv korona virusa, zaslužuje pohvalu.

- Želim da se zahvalim našim junacima a to su lekari, sestre, spremači, servirke, svi oni koji rade u kovid zoni u Nišu, u Leskovcu i u Vranju. Hteo sam da im kažem jedno veliko hvala, da ih upoznam da im se zahvalim. Želim da im poručim da su to junaci. Da je to moguće svakome bih se pojedinačn­o zahvalio - istakao je Lončar.

Dok su mart i april donekle bili stabilniji za Vranje, posle popuštanja mera javilo se razbuktava­nje epidemije koje je grad na jugu Srbije pretvorilo u žarište

Kada su mi kolege rekle da imamo deku (89) koji je zaražen, nisam ni slutila koga ću ugledati. To je bio moj pacijent koji već ima određene pridružene bolesti. Bio je u bolnici, borili smo se i uspeo je da pobedi i ode kući, kaže dr Tomić

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia