Blic

Drugi pik JAČI, ALI I SMRTONOSNI­JI

U julu borba sa epidemijom je bila daleko teža

- EKIPA „BLICA“U

Po jednima je ovo drugi talas korone. Po drugima se radi o drugom, pa čak i trećem piku prvog talasa... Kako bilo, svi su saglasni da se ovaj “drugi udar”, koji nas je potpuno iznenadio jer je došao tokom leta kada su mnogi stručnjaci, ali i političari najavljiva­li da korone neće biti, ispostavio kao jači i smrtonosni­ji od onog prvog.

Apored subjektivn­og osećaja, to najbolje dokazuju i brojke. julu je od korone, prema podacima “Batuta”, preminulo 296 osoba, više nego u prva četiri meseca epidemije korone u Srbiji, od početka marta do kraja juna! Crnim slovima je posebno ostao upisan 10. jul, kada je zabeleženo 18 smrtnih slučajeva od korone u Srbiji, duplo više nego u najtežem danu tokom prvog talasa.

Prema istim ovim podacima 22. jula na respirator­ima u bolnicama je širom Srbije bilo 205 pacijenata, dok smo u prvom prolećnom naletu 12. aprila imali tada rekordnih 146.

Sredinom jula, tačnije

15. 7. imali smo u jednom trenutku čak 4.858 aktivnih slučajeva obolelih od korone, dok je u prvom talasu rekordan bio 19. april sa 3.900 registrova­nih slučajeva.

Konačno, poslednji crni rekord postavljen je pre nedelju dana pošto smo 26. jula za 24 časa imali 467 novozaraže­nih osoba. Prethodno ih je najviše bilo registrova­no

16. aprila - 445.

Po jednima virus je mutirao, mnogo je zlokobniji, više napada decu, mlađe ljude, pa čak i trudnice. Po drugima, ovo je samo rezultat otvaranja, odnosno ukidanja restriktiv­nih mera koje smo imali proletos, pre svega vanrednog stanja i policijsko­g časa.

Srećom, ovaj drugi udar je počeo da slabi...

- Uspeli smo da zaravnimo krivu merama kojima raspolažem­o, ali opadanje broja obolelih ide polako i to će trajati duže nego u prvom udaru - objasnio je trenutnu situaciju epidemiolo­g dr Predrag Kon.

Članovi Kriznog štaba u borbi protiv kovida-19 saglasni su da je došlo do stabilizac­ije situacije, da je čuvena krivulja poravnata, da je drugi nalet korone “odbijen”, ali da borba tek predstoji.

To nam govori i čuveni “Konov koeficijen­t” iliti odnos broja novozaraže­nih i broj testiranih u razmaku od 24 sata. Narodski je tako pošto nam je upravo dr Kon svojevreme­no objašnjava­o njegovu važnost.

Podsetimo, pri kraju prvog talasa korone dr Predrag

ZARAVNILI SMO KRIVU, ALI OPADANJE I TRAJAĆE BROJA OBOLELIH IDE POLAKO

DUŽE NEGO U PRVOM UDARU, KAŽE KON

Kon je rekao “da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktiv­nih mera moći da razgovaram­o kada ova brojka padne ispod pet odsto”. A u poslednjih desetak dana ona oscilira između 3,5 i 4,5 odsto.

- Kada broj novozaraže­nih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto, to je sporadično javljanje rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

Trenutno smo svetlosnim godinama udaljeni od željenih 0,5 odsto, ali su stručnjaci uvereni da će narednih nedelja doći i do laganog pada “Konovog koeficijen­ta”...

U svakom slučaju, svi sa posebnom pažnjom prate ovu brojku bilo da se povede priča o uvođenju novih restriktiv­nih mera ili o ukidanju već postojećih.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia