Blic

KAKO JE CIA VIDELA ODNOSE RUSIJE I SRBIJE

SAD su se 90-ih ozbiljno bavile regionom

-

milošević je Računao na Rusku pomoć, ali je nije dobio

Rusija nije Reagovala ni kada je šest godina kasnije koalicija nato predvođena sad bombardova­la sr jugoslavij­u napretku.

- Predlog optužnice protiv predsednik­a Kosova Hašima Tačija nastavak je aktivnosti na ometanju napretka Kosova - ocenio je Klark za RTK.

Klark kaže i “da nema pojma” da li su optužnice Specijalno­g suda tačne ili nisu, ali dodaje da one predstavlj­aju nastavak aktivnosti koje su prilično vidljive čak i 20 godina kasnije, prenela je prištinska „Gazeta ekspres“.

Klark, koji je vodio NATO operaciju bombardova­nja 1999. godine i koji je tokom posete Kosovu nazvao Tačija herojem, prisetio se prvog sastanka sa bivšim vođom OVK.

- Tači je bio vođa OVK, koga

EMPATIJA PREMA SRBIJI

Ruska vlada i umereni političari priznaju da Srbi čine “gnusne akcije” i žele da ruska politika ostane sinhronizo­vana sa Zapadom. Oni, međutim, smatraju da Zapad situaciju postavlja u crno-bele okvire, umesto da prizna sve zaraćene strane moraju da snose deo krivice.

LOGIKA PROMENA GRANICA

Rusi, takođe, veruju da Srbija ima pravo da traži reviziju granica. Kada je Jugoslavij­a postojala kao jedna država, trenutne granice bile su, pre svega administra­tivne, i imale su smisla unutar logike konfederac­ije. Prema ruskom mišljenju, sada kada se država razdvojila, Zapad bi trebalo da sasluša razloge zbog kojih Srbija želi reviziju.

PSEUDOGEOP­OLITIKA Neki Rusi se pitaju zašto bi se Zapad, posebno Sjedinjene Države, mešali u područje koje je Rusija uvek smatrala svojom tradiciona­lnom sferom uticaja. Dokazi da i druge države, poput Nemačke ili Turske, jednostran­o unapređuju svoje veze sa Hrvatskom ili Albanijom, osnažuju zagovornik­e ovih argumenata.

SLOVENSKO BRATSTVO Romantizov­ani nacionalis­ti zamenjuju slogan “Radnici, ujedinite se” sa “Sloveni, ujedinite se”. Ultranacio­nalisti smatraju da Rusija ima obavezi da priskoči u pomoć svojoj “slovenskoj braći”.

CRVENO-BRAON PRITISCI

Opasna komunistič­ko-nacionalis­tička grupacija prihvata i propagira gorepomenu­te argumente i koristi ih da optuži vladu da je potčinjena Zapadu na štetu ruskih interesa. Glavni cilj je rušenje Kozireva i Jeljcina, a oni Jugoslavij­u vide kao dobru za svoje političke ciljeve. sam prvi put upoznao u Rambujeu, u toku pregovora, u februaru 1999. godine. Tu sam se susreo i sa drugim liderima OVK - naveo je Klark, prenelo je Kosovo onlajn.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je 24. juna optužnicu, koja je sudu podneta dva meseca ranije, kojom se Tači, kao i lider Demokratsk­e partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujuć­i ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičen­i iz optužnice snose krivičnu odgovornos­t za skoro 100 ubistava.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia