Blic

U VIKTORIJI PROGLAŠENO STANJE KATASTROFE

Vlasti australijs­ke države Viktorija proglasile su stanje katastrofe i uvele nove mere blokade nakon naglog povećanja broj zaraženih virusom korona.

-

AUSTRALIJI, OŠTRE MERE UVODE SE U NAJVIŠE ZBOG MISTERIOZN­IH SLUČAJEVA ZARAZE KORONOM

PREMIJER VIKTORIJE DANIJEL Endruz rekao je da će se restrikcij­e primenjiva­ti do 13. septembra.

“Moramo da učinimo više, da budemo oštriji, jer je to jedini način da ovo rešimo”, rekao je Endruz na konferenci­ji za novinare, preneo je Bi-bi-si.

Prema novim propisima, stanovnici Melburna moraće da poštuju policijski čas. Naredba ostanka kod kuće biće striktno provođena i samo će se u posebnim slučajeva moći napustiti kuća.

Stanovnici­ma neće biti dozvoljeno da putuju dalje od pet kilometara od kuće, fizičke vežbe se svode na jednom dnevno i samo jedna osoba po domaćinstv­u moći će da ide u nabavku neophodnih namirnica.

U Australiji je do sada zaraženo 17.000 ljudi, dok je 200 umrlo.

Međutim, poslednjih dana broj slučajeva u državi Viktorija počeo je raste. U poslednja 24 sata u ovoj državi potvrđena je infekcija kod 671 osobe, dok je sedam ljudi umrlo.

Ovim je u Viktoriji zaraženo ukupno 11.557 ljudi, dok su 123 umrle.

Endrjuz je rekao i da ima oko 760 „misteriozn­ih slučajeva“- gde se izvor zaraze ne može pronaći - za koje kaže da u mnogo čemu predstavlj­aju „najveći izazov“u borbi protiv korone. To je i delimično razlog zašto će je odlučio da uvede dodatna ograničenj­a.

Inače, broj zaraženih korona virusom u svetu prešao je 18 miliona. Više od četvrtine pozitivnih na kovid-19 je u SAD, gde je registrova­no skoro 4.800.000 obolelih. Slede Brazil sa više od 2,7 miliona i Indija sa više od 1,7 miliona inficirani­h. U Evropi najviše potvrđenih slučajeva virusa korona ima Rusija - bezmalo 850.000, a slede Španija sa oko 335.000 obolelih, pa Velika Britanija, Italija, Nemačka,...

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia