Blic

PRODAJA AUTOMOBILA PALA ZA 40 ODSTO

Prvi pik talasa epidemije uticao na tržište novih vozila

- MARKO TAŠKOVIĆ

Epidemija vriusa korona uticala je i na tržište novih automobila. U prvih pet meseci ove godine prodato je čak 5.613 vozila manje u odnosu na isti period lane, što znači da je tržište palo za 38,8 odsto. „Škoda“je i dalje najprodava­niji brend.

Prvi pik prvog talasa stvorio je znatne rupe u automobils­koj industriji pošto su do kraja maja prodata svega 8.862 nova vozila. Podatak postaje alarmantni­ji ako se ima u vidu da je u prvih pet meseci prošle godine u Srbiji kupljeno znatno više novih automobila - 14.475. Najteža sittuacija bila je u aprilu, kada je jedva prodat četvorocif­ren broj automobila, 1.042.

Predsednik Srpske asocijacij­e uvoznika vozila i delova Milan Belin ističe za „Blic“da je tržište malo živnulo u maju i junu, ali da je situacija i dalje problemati­čna.

- I tržište automobila u EU je palo za oko 30 odsto. Videćemo šta nas čeka narednih meseci. Mi se nadamo i očekujemo da bi do kraja godine taj pad tržišta mogao da bude između 20 i 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. U tom slučaju mogli bismo nekako da preživimo, bez velikih otpuštanja radnika. Slična su očekivanja i u Evropi

- naglašava Belin.

Kada je reč o brendovima, situacija na tržištu je praktično nepromenje­na u odnosu na prošlu godinu.

- Najprodava­nija je „Škoda“, slede „Fijat“, „Reno“, „Folksvagen“i „Dačija“. „Škoda“je na prvom mestu već dve-tri godine jer imaju široku ponudu, korektnu cenu i kvalitet, pa su i najpristup­ačniji domaćim, javnim službama i državnim firmama - objašnjava Belin.

Kako kaže, u prva dva meseca pandemije Covida 19 automobils­ku industriju u Srbiji održavali su gotovo samo servisi.

- Vozila su se servisiral­a i tokom vanrednog stanja i s te strane i nije bilo toliko loše. Ali je tržište potpuno zamrlo što je bilo i očekivano s obzirom na to da potencijal­ni kupci novih vozila nisu hteli ništa da rizikuju. Pojedine kompanije su morale da urade optimizaci­ju posla, ali nije bilo velikog otpuštanja radnika. Videćemo kako će stvari da se odvijaju u novembru - apostrofir­a Belin.

Direktor Automobils­kog klastera Srbije Igor Vijatov naglašava za „Blic“da će automobils­ka industrija u Srbiji umnogome zavisiti i od evropskog tržišta.

- U EU se razmatra ideja da se ukine PDV, ali po svemu sudeći svaka država će odlučivati sama za sebe. Nemačka je, na primer, smanjila PDV sa 19 na 16 odsto. Naše firme imale su nekoliko predloga kako da država pomogne automobils­ku industriju, od toga da se ukine ili zamrzne PDV, da se taj porez ne plaća unapred do toga da se porezi i doprinosi smanje na pola ili zamrznu. Videćemo da li će država imati prostora

Predsednik Srpske asocijacij­e uvoznika vozila i delova Milan Belin ističe da je tržište malo živnulo u maju i junu, ali da je situacija i dalje problemati­čna

u budžetu za tako nešto, ali čijenjica da je automobils­ka industrija jedna od najpogođen­ijih privrednih grana tokom pandemije Covida 19 - smatra Vijatov.

Postoji predlog i kako da se ne otpuštaju radnici u automobils­koj industriji.

- Jedna od ideja je da se pošalju na produženi odmor

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia