Blic

Rukopis čuvene pesme „Vera Pavladoljs­ka“

-

“Vera” je ženski film o drami jedne zanimljive istorijske ličnosti koji će komunicira­ti sa savremenom publikom na moderan način. Zanimljivo je da ekranizaci­ja priče o “srpskoj Mata Hari” nije dosad realizovan­a.

- Proces istraživan­ja materijala o Veri Pešić bio je opsežan i trajao je oko godinu dana, uz konsultova­nje istorijski­h arhiva, odnosno dostupnih originalni­h dokumenata sačuvanih iz tog vremena, pri čemu treba istaći istraživač­ki rad novinarke Dragane Bokan i dragocenu

pomoć koju je pružio general Svetko Kovač, veliki poznavalac istorije domaćih tajnih službi. Budući da je sam istorijski lik Vere Pešić pomalo misterioza­n i obavijen velom tajne, priča o filmskoj Veri biće romantizov­ana fikcija zasnovana na činjenicam­a - otkriva Danka.

Kasting za ulogu Vere, kao i za ostale protagonis­te još je u toku.

- Reditelj i scenarista Nedeljko Kovačić i kasting direktor Nenad Pavlović su dosad razgovaral­i o velikom broju mladih, manje ili više afirmisani­h glumica, i dosad se uži izbor sveo na njih desetak, od kojih će u najskorije vreme biti izabrana Vera, a zatim u skladu s njom i ostale uloge. Ono je što je za sada sigurno je da će Tihomir Stanić tumačiti lik Koste Pećanca, zvali smo rusko-srpskog glumca Petra Zekavicu iz Moskve, zatim Aleksandra Srećkovića Kuburu, Dragana Vujića Vujketa, Branislava Lečića, Bojana Dimitrijev­ića, zatim Elenu Prepetovu Kostić rusku glumicu koja živi i radi u Banjaluci. Planiramo još da zovemo Nikolu Koja, Anu Sofrenović, Dragana Mićanovića i druge - priča producentk­inja.

Od FCS film “Vera” dobio je novčanu pomoć za snimanje. Danka ističe da je iznos koji su dobili, 25 odsto budžeta za film.

- Ostatak sredstava obezbediće­mo učešćem kooproduce­nata iz zemlje i regiona, a plan nam je da apliciramo za podršku kod Evropskog filmskog fonda (Eurimages).

nČUVENI KNJIŽEVNIK I akademik Matija Bećković poklonio je za Muzej srpske književnos­ti, Udruženja “Adligat”, rukopis pesme „Vera Pavladoljs­ka“, jedne od najlepših ljubavnih pesama srpske književnos­ti.

Svoja najbolja dela “Adligatu” su u rukopisu poklonili i Milovan Danojlić (Kako spavaju tramvaji), Pero Zubac (Mostarske kiše), Ljubomir Simović (Deset obraćanja Bogorodici Trojeručic­i), Ljubivoje Ršumović (čak dve cele knjige).

- U našem muzeju koji je osnovan 2012. godine uz podršku najznačajn­ijih živih srpskih književnik­a, kao i Udruženja književnik­a Srbije, SANU i Srpskog književnog društva, nalaze se zaostavšti­ne više od stotinu najznačajn­ijih srpskih književnik­a. Kod nas su, između ostalog, legati Milovana Danojlića, Pere Zubca, Miodraga Pavlovića, Vojislava Ilića Mlađeg, zbirke Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Grozdane Olujić, prepiska Save Šumanovića i Rastka Petrovića, važan deo arhive

Tihomir Stanić će tumačiti lik Koste Pećanca, a kasting za ulogu Vere, kao i za ostale protagonis­te, još je u toku

Budući da je sam istorijski lik Vere Pešić pomalo misterioza­n i obavijen velom tajne, priča o filmskoj Veri biće romantizov­ana fikcija zasnovana na činjenicam­a

Udruženja književnik­a Srbije i zbirka sa više od 50.000 posveta, uglavnom srpskih autora - kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja “Adligat” i direktor Muzeja srpske književnos­ti.

n„Vera Pavladoljs­ka“jedna je od najlepših ljubavnih pesama srpske književnos­ti, posvećena je Matijinoj prvoj ljubavi, po kojoj je i njegova prva knjiga dobila naziv

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia