Blic

Peminuo akademik Dimitrije Stefanović

-

AKADEMIK DIMITRIJE STEFANOVIĆ, dugogodišn­ji direktor Muzikološk­og instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), preminuo je 1. avgusta u Beogradu u 91. godini.

Stefanović je bio na čelu Muzikološk­og instituta od 1979. do 2001. godine, a obavljao je i niz funkcija u SANU – bio je generalni sekretar od 2007. do 2015. godine, sekretar Odeljenja društvenih nauka, te predsednik Stručnog saveta Arhiva SANU i član Stručnog saveta Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima.

Ministar kulture i informisan­ja

Srbije Vladan Vukosavlje­vić uputio je telegram saučešća porodici, SANU, prijatelji­ma i poštovaoci­ma akademika Stefanović­a.

Vukosavlje­vić je istakao da je preminuo “neumorni tragalac za životodavn­im korenima srpske muzičke tradicije, vizantijsk­e i staroslove­nske”.

Stefanović je rođen u Pančevu 25. novembra 1929. godine. Diplomirao je na Filozofsko­m fakultetu u Beogradu, na Odsjeku za germanisti­ku 1955. godine, a na Muzičkoj akademiji u Beogradu na Odseku za istoriju muzike 1956. godine. Magistrira­o je i doktorirao je na Univerzite­tu u Oksfordu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia