Blic

NE POREDITE DETE SA DRUGOM DECOM

Kada svom detetu zamerite bilo šta, poredeći ga sa drugim detetom, vi mu zapravo govorite da biste voleli da je ono drugačije.

- RADMILA NIKOLIĆ

Ato je, prema rečima stručnjaka, pogrešan roditeljsk­i pristup. - Umesto da decu porede sa drugima, roditelji treba da im postave određene zahteve i da ih hvale kada se ponašaju na primeren način, a da ih kritikuju kada to ne čine. Potrebno je da roditelji imaju autoritet i uticaj. Pitanje koje se postavlja detetu: “Kako ti ne učiš, a tvoj drug može?”, ukazuje samo da je roditelj već izgubio autoritet i da nema uticaj na svoje dete - objašnjava psihoterap­eut Svetlanka Knežević.

Ako se dete ne ponaša adekvatno, nema nikakvog smisla da mu govorite: “Vidi kako je Marko, Milica, Laza, Pera… dobar!” Umesto toga, treba mu, na način prilagođen njegovom uzrastu, objasniti zašto je takvo ponašanje neprihvatl­jivo, bez uvlačenja trećih lica u to.

Roditelji uvek moraju da imaju na umu da se deca razvijaju svojim tempom i da imaju sopstveni temperamen­t i ličnosti.

POREDE IH SAMO ZA LOŠE PONAŠANJE Upoređivan­ja deteta sa drugom decom je veoma česta greška roditelja koji pritom slede jedno pravilo pa za poređenje biraju samo njegove negativne postupke.

- Deca burno reaguju zato što ih roditelji ne porede i u dobrim ponašanjim­a sa drugima, nego samo u lošim. Roditeljim­a se sigurno ne bi dopalo kada bi deca njih poredila sa drugim ljudima i rekla im, na primer, da su drugi roditelji obrazovani­ji, bogatiji, lepše vaspitani ističe psihoterap­eut.

POREĐENJE STVARA RIVALSTVO Roditelji su naročito skloni da porede svoju decu međusobno, što je i prirodno. Kako objašnjava­ju stručnjaci, oni to rade kako bi zaokružili neke reference o napretku deteta ili njegovom ponašanju. Ipak, nemojte dozvoliti da vas dete čuje kako to radite. Time ćete samo povećati prirodno suparništv­o među braćom i sestrama, a mogu se čak i javiti

negativna osećanja među njima. Bolje im objasnite jasno što želite, jer poređenja uvek daju kontraefek­te.

 ??  ?? Ne govoriti detetu: „Zašto Nisi kao on/ona?“
Ne govoriti detetu: „Zašto Nisi kao on/ona?“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia