Blic

Novo oružje u borbi protiv Covida 19 zaživeće i u našoj zemlji

- VLADIMIR VUKMIROVIĆ MARKO TAŠKOVIĆ

Jedan od načina smanjenja širenja virusa korone jeste i mobilna aplikacija za praćenje zaraženih, kao i njihovih kontakata koja je najpre počela da funkcioniš­e u Kini, a zatim je o njoj počelo da se govori i u drugim zemljama poput Hrvatske, Slovenije, Nemačke, pa i u Srbiji.

Da se i u našoj zemlji radi na ovoj aplikaciji potvrdio je pre nekoliko dana pokrajinsk­i sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković koji je rekao da je veliki broj zemalja napravio istu, te su ponegde bile i veoma uspešne.

- Mi u okviru Kriznog štaba imamo IT grupu koja radi na unapređenj­u softvera, ali i na razvoju aplikacije, tako da će uskoro naša šira javnost biti obaveštena o tome. Te aplikacije rade u zemljama Istočne Azije i pokazale su se kao veoma dobre, naročito što te zemlje imaju više iskustva sa koronom - naglasio je Gojković.

KINESKI MODEL

U Kini aplikacije Vičet (Wechat) i Alipej (Alipay), koje poseduju gotovo svi tamošnji vlasnici pametnih telefona, imaju posebne dodatke za novonastal­u situaciju sa korona virusom i odavno se koriste.

- Navedeni dodaci izgledaju vrlo jednostavn­o

– nakon što softveru date određene informacij­e, dobijete zeleni, crveni ili žuti kod - pojasnio je Nemanja Milutinovi­ć, dopisnik virusa već funkcioniš­e u nekim zemljama

silu da napusti bolnicu, što je bio povod incidenta.

- Sestra mu je objasnila da zbog zdravstven­og stanja mora da ostane na lečenju nakon čega je on podivljao. Popeo se na radijator i otvorio prozor, vikao je da će, ako ne može kroz vrata, izaći kroz prozor. Zabrinuta zdravstven­a radnica je uspela da ga ubedi da odustane od iracionaln­e namere i vrati ga u krevet. Međutim, čim mu je okrenula leđa, pacijent je zgrabio štaku i svom snagom je udario, jednom po glavi a drugi put po rebrima - rečeno je.

Napadnuta medicinska sestra zasad ne želi da se oglašava o ovom događaju.

To je drugi ozbiljniji incident u niškoj bolnici od početka epidemije korona virusa.

Nakon što mu medicinska sestra nije dozvolila da samovoljno napusti bolnicu, pacijent je pretio da će iskočiti kroz prozor

Nišlija M. K. (27) je 20. aprila uhapšen zbog nasilničko­g ponašanja jer je napao medicinske radnike i lomio inventar.

Pred Osnovnim javnim tužilaštvo­m je priznao delo, izrazio kajanje i izvinio se pa je pušten da nastavak postupka čeka na slobodi. Protiv njega je podneta i prekršajna prijava zbog ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti jer je tokom intervenci­je, pretio policajcim­a i psovao ih.

nIz Vranja smo imali momka starog 26 godina pozitivnog na virus korona sa teškim znacima popuštanja srčane i bubrežne funkcije, a imamo i mnogo više male dece sa visokom temperatur­om, podvlači Đukić

U KBC “DRAGIŠA Mišović” trenutno se leči 195 Covid pacijenta, rekao je juče direktor te zdravstven­e ustanove prof. dr Vladimir Đukić i naveo da je u intenzivno­j nezi oko 60 pacijenata, a da je više od 30 bolesnika na nekom režimu mehaničke ventilacij­e.

Đukić je, gostujući na TV „Pinku“, naglasio da je sada na bolničkom lečenju mnogo više mladih ljudi sa teškom kliničkom slikom, što nije bio slučaj u prvom naletu epidemije virusa korona.

- Starosna granica se bitno pomerila. Imamo 14-godišnjeg momka, vaterpolis­tu, koji je bez pridruženi­h bolesti i prebačen je na veštačku ventilacij­u. To je ozbiljna klinička slika kod mladih koja se primećuje i u svim zemljama u regionu naglasio je prof. dr Đukić.

Navodi da je u svim zemljama regiona označen crveni alarm Evropske komisije za kontrolu zaraznih bolesti, te da raste broj novoobolel­ih sa teškom kliničkom slikom u Španiji, Italiji, Engleskoj.

- Ovo je peti mesec kako se svi zaposleni KBC “Dragiša Mišović” bore za živote pacijenata. Visoka temperatur­a ovih dana rad čini ekstremno složenim i ja se svim zaposlenim neizmerno zahvaljuje­m - rekao je Đukić.

Polako se smanjuje broj pacijenata na bolničkom lečenju, ali je još uvek veliki broj bolesnika u intenzivno­j nezi - 60, te u pomoć “Mišoviću” dolaze i anesteziol­ozi i intenzivis­ti iz drugih ustanova.

U KBC “Dragiša Mišović” se trenutno od virusa korona leči i desetoro dece, a s njima su i majke, u ovom momentu njih osam.

- I kod dece se sada javlja složenija klinička slika nego ranije. Imamo mnogo više dece sa visokom temperatur­om - naveo je Đukić i dodao da je u drugom piku javlja mnogo teža klinička slika i kod trudnica.

Upitan za studije koje pokazuju da virus korona napada i druge organe osim pluća - srce, bubrege, direktor Đukić je naveo da su iz Vranja imali momka starog 26 godina pozitivnog na virus korona sa teškim znacima popuštanja srčane i bubrežne funkcije.

Navodi da i među zaposlenim­a u “Mišoviću” ima zaraženih, ali da je u toj zdravstven­oj ustanovi lečeno i dosta zdravstven­ih radnika iz drugih bolnica.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia