Blic

Dobre vesti

- ALEKSANDAR LATAS novinar

Broj novozaraže­nih virusom korona konačno je već nekoliko dana u padu. Mere daju rezultate, krive se spuštaju, a pritisak na bolnice jenjava. Ovih dana nema bolje vesti od ove.

No, klackalica između mera i normalnog života čeka nas i narednih meseci. Epidemiolo­zi najavljuju napetu jesen, pominje se spajanje gripa i korone, ponovo se zazire od italijansk­og scenarija. Korona nam je postala nekako slična životu, stalno pričamo o njoj, nagađamo kako je nastala i ne znamo kada će da nestane.

Za to vreme, neko se bori da se dokopa mora, neko termina kod pulmologa. I svima je potreban poneki “papir”. Većina sveta obično brine svoju brigu, što je i ništa dalje nego ljudski. S druge strane ipak se oseća da živimo u mesecima povećane empatije. Nadam se tako da popunjena kupališta i bezeni u ovom zatvorenom i kontrolisa­nom letu 2020. neće doneti nove brojke koje pokazuju tendencije ka gore.

Mora se živeti, ali trenutno pre svega sačuvati sebe i ne manje bitno, sebe od drugih. Deluje da ljudi ipak misle o zdravlju više nego što su navikli, a to je često veoma malo. Čista maska i pranje ruku treba valjda da se podrazumev­a i hajde da držimo to neverovatn­o odstojanje od dva metra. Ono nam izgleda najteže pada, a deluje najjednost­avnije. Odnosno, barem je džaba. Već sada ima previše primera onih sumnjičavi­h na koronu koji je nisu preležali ili jesu, ali će život nastaviti sa trajnim oštećenem pljuća i dijabeteso­m.

U izvlačenju istorijski­h pouka zanimljiv je Irig. Taj gradić na Fruškoj gori danas je poznat po preoptereć­enoj cesti, a u 18. veku imao je više stanovnika recimo od Beograda i bio je najvažniji grad u Sremu. Nažalost, poharala ga je epidemija kuge 1795. godine od koje se, ako zbrajamo broj žitelja, nikada nije oporavio, barem ne do 2020. jer ima isti broj stanovnika kao i tada.

Ipak mi imamo privilegij­u da živimo u doba vakcina koje će nam opet produžiti trajanje. Nastavimo poštovati mere i spasimo naše živote.

Mora se živeti, ali trenutno pre svega sačuvati sebe i, ono što nije manje važno, jeste sačuvati sebe od drugih

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia