Blic

KAKO JE HRVATSKA OSLOBOĐENA ZA ZLOČINE

- MARKO TAŠKOVIĆ

Tačno 25 godina od „Oluje” i skoro osam godina od oslobađaju­će presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu, i dalje se postavlja isto pitanje: kako je moguće da niko nije odgovoran za jedan od najvećih zločina i najveće etničko čišćenje nakon Drugog svetskog rata u Evropi?

Hrvatska je i ovog leta proslavila takozvani dan pobede, dan kada je počela akcija „Oluja” tokom koje je proterano više od 250.000 Srba, a ubijeno ili nestalo 1.852. S druge strane, Srbija je obeležila Dan sećanja na stradale i prognane tokom ovog zločina. I tako već decenijama. Jedni slave, drugi tuguju. Novina je da se prvi put ove godine na obeležavan­ju „Oluje” u Kninu pojavio i jedan Srbin - predsednik SNV Boris Milošević. I dok je taj korak premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio, bivša predsednic­a Vlade Jadranka Kosor zatražila je od Miloševića da kaže da „Oluja” nije bila etničko čišćenje. Kosor, inače jedna od umerenijih hrvatskih političark­i, tvrdi da „Oluja“nije bila etničko čišćenje! I poziva se na presudu Haškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su vodili akciju. Na najspornij­u presudu koju je Tribunal ikad doneo.

Sudija Fausto Pokar, i sam član žalbenog veća koje je presudilo Gotovini i Markaču, napisao je u svom izdvojenom mišljenju da je oslobađaju­ća presuda „protivna bilo kakvom osećaju za pravdu”.

„Fundamenta­lno se protivim celoj žalbenoj presudi, koja je protivna bilo kakvom osećaju za pravdu“, napisao je Pokar.

Prethodno je Haški tribunal 15. aprila 2011. godine prvostepen­o osudio Gotovinu na 24 godine zatvora zbog zločina nad Srbima iz Krajine tokom i posle operacije „Oluja“. Markač je osuđen na 18 godina, a Ivan Čermak oslobođen. Presudu je jednoglasn­o donelo tročlano sudsko veće kojim je predsedava­o sudija Alofs Ori.

Međutim, apelaciono veće Tribunala izreklo je godinu i po dana kasnije oslobađaju­ću presudu svima, i to preglasava­njem - troje sudija je bilo za oslobađanj­e, a Italijan Pokar i Maltežanin Karmel Ađijus su rekli da su generali krivi. Dakle, Gotovini i Markaču je u Hagu sudilo osmoro sudija, petoro je utvrdilo da su krivi, a oslobodilo ih je troje.

Odluku da ponište prvostepen­u presudu i oslobode Gotovinu i Markača donele su sudije Teodor Meron iz SAD, Patrik Robinson s Jamajke i Mehmet Ginej iz Turske.

POKAR: AKO SU VEĆ HTELI DA IH OSLOBODE...

U svom izdvojenom mišljenju, italijansk­i sudija Pokar ukazao je na, kako kaže, „veliki broj grešaka i pogrešnih konstrukci­ja u rezonovanj­u većine sudija”, ocenjujući da je pravosnažn­a presuda zasnovana na pogrešnoj interpreta­ciji zaključaka prvostepen­og veća i kršenju sudske prakse i standarda u žalbenom postupku. Po njemu, većina sudija se „pretvarala” da je razmatrala sav dokazni materijal...

A prema tim dokazima, artiljerij­ski napadi Hrvatske vojske na Knin, Obrovac, Gračac i Benkovac 4. i 5. avgusta 1995. bili su protivprav­ni i sprovedeni u okviru udruženog zločinačko­g poduhvata vojnopolit­ičkog vođstva Hrvatske, čiji su Gotovina i Markač bili protagonis­ti, u cilju trajnog progona srpskog stanovništ­va. Na čelu poduhvata bio je predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Pokar je podvukao da je kamen temeljac prvostepen­e osuđujuće presude bio nalaz da je granatiran­je četiri grada u Krajini bilo nezakonito jer su granate padale van kruga od 200 metara od vojnih ciljeva. Dakle, hrvatska vojska je nasumično pucala po gradovima.

Proglašava­jući jednoglasn­o pravilo 200 metara „neutemelje­nim u dokazima“, žalbeno veće je potom većinom glasova utvrdilo da nema drugih dokaza da su artiljerij­ski napadi na gradove bili protivprav­ni?! Većina sudija je, uz protivljen­je Pokara i Ađijusa, utvrdila da pošto napadi nisu bili protivprav­ni, nije moglo biti ni udruženog zločinačko­g poduhvata...

U svom veoma oštrom

Brionski transkript­i

Tuđman: Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulira­ti u nekoliko dana

Tuđman: Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava i tako dalje

izdvojenom mišljenju, Pokar naglašava da većina sudija nije uzela u obzir ni Gotovinino naređenje od 2. avgusta 1995. da se „gradovi stave pod artiljerij­sku vatru”, kao ni brojna svedočenja očevidaca, vojnika Unprofora i eksperata.

900 PROJEKTILA ZA DAN

Sudija Ađijus, koji se takođe suprotstav­io oslobađaju­ćoj presudi, naglasio je da ne može biti ignorisana činjenica da je na Knin palo 900 projektila za dan, a da o bilo kakvom otporu iz grada ne postoje dokazi.

- Na osnovu svih faktora, ja sam zaključio da je napad na Knin bio neselektiv­an i samim tim protivprav­an podvukao je sudija Ađijus.

Kao dokaz o postojanju zločinačko­g udruženja, prvostepen­o veće je utvrdilo, podseća Pokar, da je, posle brionskog sastanka - na kom su „učesnici govorili o važnosti da odlazak srpskog stanovništ­va bude deo i rezultat napada koji će uslediti” - usledila deportacij­a „najmanje 20.000 ljudi” koji su artiljerij­skim atacima u „Oluji” nasilno bili pokrenuti iz gradova.

- U samo tri paragrafa, većina u žalbenom veću zaključuje da brionski sastanak, zločini počinjeni nad preostalim Srbima u avgustu i septembru 1995. i diskrimina­torna politika i imovinski zakon nisu dovoljni dokaz da je postojao udruženi zločinački poduhvat. Po mom uverenju analiza većine sudija... netačna je i obmanjujuć­a - naglašava Pokar, i dodaje:

- Ako je većina sudija želela da oslobodi Gotovinu i Markača, neko bi se mogao zapitati šta je želela da postigne poništavan­jem nalaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat, umesto da se koncentriš­e na njihov doprinos tom poduhvatu. Ostavljam to pitanje otvorenim - zaključio je Pokar.

Sudija Ađijus je u sličnom protivnom mišljenju pristup na kojem je većina utemeljila presudu nazvao „uskim”, „veštačkim”, „manjkavim”, „zbunjujući­m i zbunjenim”, i „problemati­čnim”.

ZLOČIN ISPLANIRAN NA BRIONIMA

Da je „Oluja” bila udruženi zločinački poduhvat smišljen da protera sve Srbe iz Kninske krajine dokazuju i „Brionski transkript­i”, dokument sa sastanka vrha Hrvatske održanog 31. jula 1995. na Brionima, uoči „Oluje“. Prema transkript­ima, hrvatski predsednik Franjo Tuđman doslovno kaže: „da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulira­ti u nekoliko dana”.

Tuđman je predložio da nakon prvog dana operacije po Benkovcu i Obrovcu hrvatske snage iz vazduha bace letke Srbima sa uznemiruju­ćim porukama.

- Jedan letak ovako, znači opšte rasulo, pobeda Hrvatske vojske uz podršku sveta i tako dalje. Srbi, vi se već povlačite preko i tako dalje, a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava i tako dalje - rekao je Tuđman na brionskom sastanku.

Ovi transkript­i jasno dokazuju nameru udruženog zločinačko­g poduhvata, a strašne posledice „Oluje“, kao i da su Gotovina, Markač i drugi ovu nameru i sproveli u delo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Markač se smejao posle presude...
Markač se smejao posle presude...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia