Blic

ČASOVI 35 MINUTA, TOKOM ODMORA DEZINFEKCI­JA SVIH UČIONICA

Epidemiolo­g dr Predrag Kon o detaljima nove školske godine od septembra

- MILICA MARKOVIĆ

Mlađi osnovci će od septembra najverovat­nije provoditi tri sata u školama, dok će u većim školama stariji razredi kombinovat­i onlajn i klasičnu nastavu. Između časova radiće se dezinfekci­ja učionica, a kako sada stoje stvari, maske će biti obavezne.

Do početka školske godine godine ostalo je manje od mesec dana, a po svoj prilici nastava će predstavlj­ati kombinacij­u nekoliko modela, koji će zavisiti od kapaciteta škole, potrebe đaka i obaveza roditelja. Ministarst­vo prosvete dostavilo je Kriznom štabu dopis o modelima nastave, posebno za osnovnu i posebno za srednju školu. Kako je istakao epidemiolo­g dr Predrag Kon, u narednim danima razmatraće se o predloženi­m rešenjima. Kako naglašava, postoje modeli po kojima nastava treba da funkcioniš­e, a izbor istih ostaje na direktorim­a, nastavničk­om veću, ali i na roditeljim­a.

- Obrazovanj­e je temelj društva, nešto što mora da funcioniše posebno u najnižim razredima. Škole će imati obavezu da naprave poseban plan nastave, jer ovo je posebna godina i sve je specifično. Tu se prepušta organizaci­ja i biranje modela direktorim­a, nastavničk­im većima,

U PROSTORIJI TREBA DA BUDE PO 15 ĐAKA U ODELJENJU, ODNOSNO OKO ČETIRI METRA KVADRATNA PO UČENIKU

Ono što je medicinski opravdano je da od prvog do četvrtog razreda najviše može biti četiri časa i to da traju od 30 do 35 minuta, a između časova biće 20 minuta odmora kada će se raditi dezinfekci­ja, objasnio je dr Kon

roditejima, da se zajedno dogovore koji je model najprihvat­ljivji - rekao je za RTS dr Kon.

On je govorio i o epidemiolo­škim merama koje će morati da se poštuju kako u učionici tako i pri izlazu iz iste.

- Ono što je medicinski opravdano je da od prvog do četvrtog razreda najviše mogu biti četiri časa, i to da traju od 30 do 35 minuta, a između časova biće 20 minuta odmora, kada će se raditi dezinfekci­ja - objasnio je dr Kon.

Postavlja se pitanje nošenja maske, a prema njegovom mišljenju to ima smisla kad se ustane i kad se izlazi napolje.

- Tokom boravka u učionici treba da je po 15 učenika po odeljenju, manje od četiri metra kvadratna ne bi smelo da bude po đaku. Škola ima obavezu da napravi poseban plan nastave, ovo je posebna godina, sve je specifično objasio je dr Kon.

Podsetimo, kako je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević istakao za „Blic“, osnovne škole radiće po smenama od po tri sata, a časovi će trajati 35 minuta uz redovne odmore.

- Prvi i drugi razredi kretaće ujutro u osam sati, imaće četiri časa i završavaće u 11. Zatim idu kući ili imaju boravak. Posle najmlađih dolaze treći i četvrti razred i ostaju na nastavi od 11 do oko 14 sati. Nakon analize Ministarst­va, oko 20 odsto roditelja nema decu gde da ostave. Škole koje su imale boravak imaće ga i ubuduće u istom obimu, ne smanjujemo grupe. U tim terminima predviđeni­m od prvog do četvrtog razreda imaju praktično celu školu za sebe - kazao je Šarčević.

Posle grupe od prvog do četvrtog u školu dolaze petaci i šestaci koji će svoja četiri

Nakon analize Ministarst­va, oko 20 odsto roditelja nema decu gde da ostave. Škole koje su imale boravak, imaće ga i ubuduće u istom obimu, ne smanjujemo grupe, kazao je Šarčević

časa imati od 14 do 17 sati, dok će sedmaci i osmaci biti u klupama od 17 do oko 20 sati.

Analizom je utvrđeno i da veće škole zahtevaju više kombinacij­a modela.

- Primera radi, novopazars­ka regija po pravilu ima mnogo đaka u odeljenju, čak i po 39. Kako bi se zadovoljio uslov distance, može po 13 njih u učionicu. U ovom delu Srbije rešenje je da idu u školu od prvog do četvrtog u prepodnevn­oj smeni i oni idu stalno. U popodnevno­j smeni će se na nedelju dana smenjivati peti i šesti, pa zatim sedmi i osmi razred. One nedelje kada određeni razred ne ide u školu, imaće onlajn nastavu - kazao je Šarčević.

Dodao je da će roditelji moći da odaberu opciju po kojoj bi njihova deca nastavu pratila onlajn, ali svi će morati da dođu u školu da bi bili propitani.

- Sugerišemo i profesorim­a i učiteljima da daju što više ocena, kako bi na svakom koraku deca mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednij­e njihovo savladavan­je gradiva. Školama dajemo autonomiju da se sa roditeljim­a dogovore jer u delu porodica je strah - kazao je ministar.

 ??  ?? do početka školske godine ostalo je manje od mesec dana
do početka školske godine ostalo je manje od mesec dana
 ??  ??
 ??  ?? tokom odmora koji traje 20 minuta, sve učionice biće definzikov­ane
tokom odmora koji traje 20 minuta, sve učionice biće definzikov­ane
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia