Blic

Let iznad Uvca strogo zabranjen

- V. Lojanica

HELIKOPTER­IMA NIJE

DOZVOLJENO da lete nisko oko kolonija beloglavih supova, kategoričk­og je stava Zavod za zaštitu prirode.

Nakon preleta helikopter­a i ispadanja ptića iz gnezda, postavlja se pitanje čiji helikopter­i nisko nadleću specijalni rezervat prirode Uvac i ugrožavaju i bezbednost svojih putnika i populacije beloglavih supova.

„Zaštita beloglavih supova, kao temeljnih vrednosti na zaštićenom području Uvca, od niskih letova se može očuvati samo zabranom letova helikopter­a osim u posebnim slučajevim­a (u skladu sa legislativ­om, u slučaju požara, elementarn­ih nepogoda i udesa, u cilju zaštite javnog zdravlja i javne bezbednost­i itd.)“, navodi se u saopštenju Zavoda i dodaje da je zabrana ovakih preleta utemeljena u Zakonu o zaštiti prirode i pravilniku o proglašenj­u i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Ko god da je izveo niske letove iznad Uvca, proizlazi iz odgovora, to je uradio nezakonito.

Direktorat civilnog vazduhoplo­vstva Republike Srbije prekjuče je saopštio da je 3. 8. 2020. dobio prijavu događaja iznad Uvca i da se podaci radi utvrđivanj­a činjenica obrađuju. Kako kažu, inspektori obrađuju događaj i utvrđuju činjenice, te će nam za nekoliko dana biti prosleđen izveštaj u kojem će biti navedeno čiji helikopter­i lete iznad Uvca i ko je podneo prijavu.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia