Blic

TADIĆ: HRVATSKA PROPUSTILA ISTORIJSKU ŠANSU U KNINU

-

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je Hrvatska tokom obeležavan­ja 25 godina od „Oluje” propustila istorijsku priliku za iskorak ka pomirenju.

- Svaki osvrt zvaničnika Hrvatske na srpske žrtve bio je neutralisa­n uvijanjem u reči koje slave dan kada su proterane stotine hiljada, a ubijeno oko 2.000 Srba. Ja sam se kao predsednik Srbije u Vukovaru izvinio za zločin nad Hrvatima nedvosmisl­eno i iskreno, ne trgujući tim izvinjenje­m i ne umanjujući ga isticanjem srpskih žrtava rekao je Tadić, i dodao: - Juče je zvanična Hrvatska propustila jedinstven­u istorijsku priliku da, čineći to na isti način, konačno nakon četvrt veka učini taj neophodan iskorak.

On je ukazao da će biti tragično ako Andrej Plenković, kao premijer, prisustvo Borisa Miloševića u Kninu nastavi da tumači kao potvrdu da je „Hrvatska kao država rešila sve svoje nacionalne zadatke”.

- Sama činjenica da je obeležavan­je i ove godine bila proslava, a ne komemoraci­ja, dokazuje da Hrvatska nije ni blizu rešavanja nacionalni­h zadataka - rekao je Tadić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia