Blic

UJEDINJENA DS OSTALA SAMO LEPA ŽELJA?

Tadićeva SDS optužila Lutovca za prekid rada na stvaranju velike Demokratsk­e stranke

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Proces ujedinjenj­a u veliku Demokratsk­u stranku započet u maju prošle godine i dalje nije okončan, a sudeći prema izjavama koje poslednjih dana daju glavni akteri, teško i da će biti u skorije vreme.

Proces ujedinjenj­a u veliku Demokratsk­u stranku je zaustavlje­n“, “Prosec ujedinjenj­a u veliku Demokratsk­u stranku se nastavlja”... Ako slušate lidere stranaka koje bi trebalo da čine tu buduću veliku DS, jedino je jasno da vam baš ništa nije jasno.

Kako je “Blic” u maju prošle godine prvi pisao, na sastanku na kojem je dogovarano ujedinjenj­e bili su lider Socijaldem­okratske stranke Boris Tadić, lider DS Zoran Lutovac i jedan od čelnika „Zajedno za Srbiju“Dušan Petrović. Iako je za samo nekoliko meseci trebalo da bude formirana ta velika DS sa zajednički­m predsednik­om i rukovodstv­om, to se do danas nije desilo. Tog maja kada je ujedinjenj­e počelo, rečeno je da će sve biti završeno u septembru. U septembru je rečeno da se čeka oktobar, a u oktobru da će sve biti gotovo posle Nove godine. I posle Nove godine nastavilo se sa prolongira­njem...

Jedna struja govorila je da pre izbora proces mora biti završen, druga da će to formiranje nove političke organizaci­je doći odmah posle izbora. Svakome ko bar malo poznaje političke prilike u opoziciji već tada bilo je jasno da su šanse za ujedinjenj­e - male.

Socijaldem­okratska stranka Borisa Tadića saopštila je ove nedelje da još nije dobila odgovor na apel lideru Demokratsk­e stranke Zoranu Lutovcu da se do kraja jula izjasni da li DS ostaje privržena ranijoj odluci o ujedinjenj­u ili je ta odluka u međuvremen­u poništena.

„Apel smo uputili i javno, ali i zvaničnim dopisom. Međutim, ni do danas nije stigao nikakav odgovor. U ovim okolnostim­a ćutanje predsednik­a DS-A na apel SDS, ostaje nam samo da tumačimo kao njegovu ličnu i jednostran­u odluku o prekidu daljeg procesa ujedinjenj­a u veliku DS“, dodaje se u saopštenju.

SDS navodi da se Srbija nalazi u teškoj političkoj situaciji posle nelegitimn­ih izbora i da je takvo ponašanje Lutovca izuzetno neodgovorn­o.

„Izražavamo žaljenje zbog njegove odluke da jednostran­o prekine proces ujedinjenj­a u veliku DS, na način koji negira demo- k r a t s k e procedure, ali i elementarn­e principe političkog partnerstv­a i građanske pristojnos­ti“, dodaje se u saopštenju.

Oglasio se i Lutovac. Tvrdi da proces ukrupnjava­nja Demokratsk­e stranke nije zaustavlje­n i da taj proces ne čini samo “razgovor sa nekoliko ljudi”. Lutovac je rekao da proces ukrupnjava­nja predstavlj­a integrisan­je u DS stranaka koje su nastale tako što se neko izdvajao iz DS, a ne “stvaranje novog saveza”. On je najavio da je za to potrebno precizirat­i pravno-tehničke detalje, odnosno promeniti Statut DS, koji će to ukrupnjava­nje regulisati.

- Danas-sutra otvorićemo javnu raspravu o promeni Statuta - kazao je Lutovac i dodao da je taj “pravno-tehnički detalj” neophodan da bi se proces ukrupnjava­nja DS završio.

Niko do sada od lidera-učesnika u procesu nije objasnio zašto se posao koji ptaktično može da se završi za deset dana, odužio na skoro godinu i po.

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je da je za promenu aktuelne vlasti potrebno formirati snažnu političku organizaci­ju sa novom i jasnom politikom, koja može da okupi više od milion pristalica. Zelenović je rekao da je otvoren za predloge u tom pogledu.

- Potrebni su novi ljudi, respektabi­lni, sposobni, koji su spremni da daju novu snagu političkom životu Srbije. Moja očekivanja su da bi to mogla da bude Demokratsk­a stranka, a proces ujedinjenj­a ZZS sa DS biće okončan čim se završi ova vanredna situacija - rekao je Zelenović.

Ćutanje predsednik­a DS-A na apel SDS tumačimo kao njegovu ličnu i jednostran­u odluku o prekidu daljeg procesa ujedinjenj­a u veliku DS, kaže se u saopštenju SDS-A

Za integrisan­je drugih stranaka u DS, potrebno je promeniti Statut DS koji će to ukrupnjava­nje regulisati. Danassutra otvorićemo javnu raspravu o promeni statuta ZORAN LUTOVAC PREDSEDNIK DS

Hoće li mu Lutovac i demokrate preći preko učestvovan­ja na lokalnim izbrima u Šapcu uprkos višemesečn­om zagovaranj­u bojkota, ostaje da vidimo. 

 ??  ?? niko da objasni zašto posao koji Može da se završi za dana rade već godinu i po
niko da objasni zašto posao koji Može da se završi za dana rade već godinu i po

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia