Blic

GZZJZ: DECA U VRTIĆU NE MORAJU DA NOSE MASKE

-

Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ) Beograda doneo je nove preporuke koje se tiču nošenja maski u vrtićima. Obavezna pravilna upotreba zaštitnih maski odnosi se pre svega na zaposlene (nošenje preko nosa i usta) tokom boravka na radnom mestu, uključujuć­i i periode pauza. Takođe, u saopštenju napomnju da je Krizni štab predložio da roditelji/staratelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama obezbedi da deca nose zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom i na otvorenom u situacijam­a kada nije moguće obezbediti preporučen­u socijalnu distancu (najmanje 1,5 m).

„Ova obaveza bi trebalo da se odnosi na vremenski ograničene aktivnosti, pod stalnim nadzorom roditelja kao što su korišćenje javnog gradskog prevoza, posete zdravstven­im ustanovama, tržnim centrima, prodavnica­ma...“, stoji u saopštenju.

Međutim, kako stoji u ovoj preporuci GZZJZ, “kod dece u uslovima kolektivno­g boravka u predškolsk­im ustanovama, mera nošenja maski se ne može u potpunosti pravilno primenjiva­ti zbog vremenskog perioda koji deca provode u predškolsk­oj ustanovi i pojavu osećaja nelagode i iritacije koje duže nošenje maske može izazvati, što može usloviti često dodirivanj­e i skidanje maske i povećati epidemiolo­ške rizike, kao i zbog postojanja opasnosti od gušenja ili otežanog disanja i organizaci­onih ograničenj­a koja podrazumev­aju da jedan vaspitač brine o više dece”.

bolesna i čija je klinička slika ličila na odrasle. U prvom talasu nismo imali nijedno dete koje je zahtevalo potporu tercijarne zdravstven­e zaštite, odnosno prevod u „Tiršovu“ili Institut za majku i dete. U ovom talasu smo troje dece preveli u tercijarne ustanove,

a jedno je čak bilo na respirator­u - ističe dr Ostojić.

Kao što je poznato, reč je o dečaku od 14 godina koji je dva dana proveo na respirator­u.

- To je jedino dete koje moralo da dobije mehaničku potporu disanja, ali srećom samo na dva dana. Od mlađih sa ozbiljnijo­m bolesti imali smo samo dete od pet godina iz Tutina. Svi ostali sa težim kliničkim slikama su imali 14-15 godina i stariji - kaže dr Ostojić.

Međutim, i deca koja su imala simptome poput temperatur­e, povraćanja i proliva sada su bila u lošijem stanju nego u prvom natelu virusa.

- U ovom periodu imali su ozbiljniju rendgensku sliku upale pluća, te je njihovo bolničko lečenje podrazumev­alo i ozbiljniju terapiju. Za razliku od prvog talasa, osim što su bili pozitivni, niko nije bio ozbiljnije bolestan - kaže dr Ostojić. 

U prvom periodu imali smo oko 140 dece, a onda je usledila kratka pauza. Isto toliko primili smo i ovom piku, s tim što je bilo za kraće vreme - sada za mesec dana, a u prethodnom za dva meseca, kaže dr Ostojić

 ??  ??
 ??  ?? dobra vest je da u „mišoviću“ima više otpusta nego prijema
dobra vest je da u „mišoviću“ima više otpusta nego prijema

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia