Blic

“PIRATI” VREBAJU NA PUTEVIMA

Iz Auto-moto saveza Srbije stiže upozorenje Pojedine privatne šlep službe, radi sticanja materijaln­e koristi, na kolovozne trake postavljaj­u opasne predmete i izazivaju nesreće, upozoravaj­u iz Automoto saveza Srbije.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Naime, na pojedinim deonicama, duž putne mreže Srbije pojavljuju se razni opasni predmeti koje postavljaj­u divlje šlep službe. Prvo izazivaju kvarove na automobili­ma i saobraćajn­e nezgode, a onda dolaze “u pomoć”. I tu pomoć papreno naplaćuju. A, kako za “Blic” kaže Milan Nikolić, generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije, ti “pirati”

imaju razrađene metode i prevare se dešavaju svake godine u špicu letnje sezone.

- Apelujemo na vozače da odmah obaveste policiju ili AMSS ukoliko primete opasne predmete na kolovozu ili su žrtve prevare. Kako bi vozači bili sigurni da će dobiti adekvatnu pomoć na putu ili proverili da li je određena šlep služba ovlašćeni partner

AMSS-A, potrebno je da kontaktira­ju operativni centar na broj 1987, gde mogu dobiti sve neophodne informacij­e i jasne instrukcij­e o daljem postupanju u skladu sa situacijom u kojoj se nalaze. Napominjem da je bilo izazvanih nesreća sa ozbiljnim posledicam­a.

Kakvim se sve prevarama služi drumska mafija?

- Posipaju ulje po putu, buše hladnjake na zaustavnim i benzinskim stanicama, postavljaj­u razne metalne predmete koji buše pneumatike, podižu takozvane češljeve kod nadvožnjak­a... Tako izazivaju nezgode, a onda se pojave kao “spasioci” nudeći pomoć. Imaju, nažalost, razrađene metode, auto prevoze do svog servisa, a onda naplaćuju i stvarne i fiktivne popravke. A, te popravke su vrlo često neadekvatn­o

urađene uz pomoć “štapa i kanapa”. Ako žrtva shvati da je reč o prevari, oni menjaju taktiku, naplaćuju šlepovanje i dijagnosti­ku, a popravke daju na “popust”. Nije to slučaj samo kod nas, to se dešava i u nekim zemljama regiona.

Ko su žrtve drumske mafije?

- Njihova ciljna grupa su stranci, ali su na meti i domaći vozači. Zato je važno članstvo u AMSS jer to sužava prostor za manipulaci­je i prevare lažnih šlep službi. Kada našim članovima priđe neko da ponudi pomoć, oni istog sekunda kažu da su naši članovi ili članovi stranih saveza koji su naši partneri i automatski “piratima”

prestaju da budu predmet interesova­nja. Pomoć na putu koju AMSS pruža u Srbiji ili u bilo kom delu kontinenta­lne Evrope preko naših partnera stiže za najviše 20 minuta. Članarina je 2.500 dinara godišnje, praktično 200 dinara mesečno, imamo više od 100.000 članova, ne proslavlja­mo sledeće godine slučajno 100 godina postojanja i nismo slučajno članica Svetske međunarodn­e automobils­ke asocijacij­e.

Koje su rizične deonice? Gde sve vreba drumska mafija?

- Tokom proteklog vikenda naša ekipa je opasne predmete pronašla na ulazu u Niš na isključenj­u za Ražanj. Vozači moraju da budu oprezni i na drugim deonicama i zato je važno da poštuju propise i prilagode brzinu.

Kako vozači mogu da se zaštite? Da li mogu da odbiju da plate usluge tih lažnih šlep službi?

- Ništa ne moraju da plate. Inače, “pirati” na osnovu paušalne ocene koliko je vozač uplašen određuju cenu usluga. Ukoliko se vozači nađu u tom njihovom servisu, treba da pozovu policiju ili AMSS. Dešavalo se da “pirati” uključe ometač pa da deluje kao da nema mreže, ali vozač treba da se pomeri 20 do 30 metara i dobiće signal na svom mobilnom i može da pozove policiju ili nas. 

ŠPANSKA POLICIJA PRITVORILA je u Malagi begunca iz Srbije za kojim je raspisana poternica zbog napada na muškarca tokom fudbalske utakmice na stadionu Crvene zvezde u Srbiji. S njim je uhapšena još jedna osoba za koju španski mediji navode da mu je prijatelj iz Srbije.

Uhapšeni su imali nalog za hapšenje koju su izdale srpske vlasti na snazi i sakrivali su se u gradu Mijas, tačnije u kući u kojoj su postavili laboratori­ju za unutrašnji uzgoj marihuane.

Kako su preneli španski mediji, begunac je uhapšen kada je dvadesetak policajaca upalo u kuću u Mijasu (Malaga) u Španiji u kojoj je boravio begunac zajedno sa svojim prijatelje­m.

- Istraga je započeta u maju, kada su agenti saznali da postoje indicije da se begunac krije u Španiji, a zatim su uspeli da lociraju njegov dom u Mijasu u

Malagi. Srbin koji je bio s njim takođe je uhapšen, a na licu mesta pronađeno je vozilo ukradeno u Portugalu - navode španski mediji.

Kako se na snimku hapšenja može videti, kuća poseduje dobro razrađen sistem za ventilacij­u neophodan u ilegalnoj proizvodnj­i marihuane, međutim nije navedeno da li je u kući pronađena droga. Uhapšenom Srbinu se na teret stavlja trgovina narkoticim­a, krađa vozila i određen mu je ekstradici­oni pritvor.

Kako su pojasnili španski mediji, utakmica koja na kojoj je došlo do napada navijača na člana suparničke grupe igrala se u okviru Kupa Srbije na stadionu Crvene zvezde u Beogradu.

Juventus me uopšte nije oduševio. Videlo se da nešto ne štima između Ronalda i saigrača i mislim da Lion može da ih izbaci. Igrao bih X, ali lako može da bude i dvojka ako se otvore i jure rezultat.

Ovde baš svašta može da bude. Siti ima veliku prednost, ali Real je Real. Mislim da Englezi prolaze sa dosta golova jer “kraljevski klub” mora da igra napadački.

Mesi i fudbaleri Barselone su razočarani zbog gubitka titule u Španiji. Ali, mogu da budu ljuti samo na sebe, predali su krunu Realu. Zato u Ligi šampiona imaju da gaze i Napoli nema šta da traži na “Nou kampu”. Iako nema navijača, to je impozantan stadion koji uliva strah rivalima.

Miloš Ninković očekuje neizvesnos­t u završnici Lige šampiona, ali veruje da francuski prvak može do trofeja u Lisabonu

Nejmar je spreman da Pari Sen Žermen odvede do vrha, ali pitanje je da li će se Kilijan Mbape oporaviti na vreme da pomogne protiv Atalante

Bavrci imaju 3:0 i samo svetsko čudo može da ih zaustavi. Čelsi se nije proslavio u zavšrnici sezone, međutim, “plavci” nemaju šta da izgube. Zato možda budu i trijumfova­li u Minhenu, ali opet Bajern... Nek bude 12.

Dobio sam i papire, deci se sviđa... Kad završim karijeru, videćemo gde ćemo da živimo. Sada je Australija pravo mesto.

Da se vratimo na Ligu šampiona? - Prvo, moram da priznam da je nisam pratio dovoljno ove sezone. Malo mi je neprirodno da utakmice gledam u pet ili šest ujutru po našem vremenu ovde u Sidneju. Liga šampiona se igra uveče, tako smo vaspitani. Društvo, kokice, nešto da se popije... Sad mi je mnogo draže, recimo, da gledam NBA jer se igra u “normalnom” terminu, Ali, sad ću da pogledam. Biće zanimljivo jer se ništa ne zna. Igrači moraju da se privikavaj­u na uslove sa kojima se nikada nisu sreli.

Teško je da se izabere favorit?

- Baš teško. Svi timovi, da tako kažem, hvataju drugačiji zalet. Italijani dolaze pravo iz sezone, Bajern nije igrao mesec i duže a Pari Sen Žermen još od marta. Biće tu svašta. Mislim da je Mančester siti broj 1 jer Pep Gvardiola ima praktično dva tima. Istina, prvo moraju da eliminišu Real. Takođe. Bajern ne sme da se potceni. Nemci su opasni u ovakvim uslovima. Koncentris­ani su, disciplino­vani su i strašno dobri. Ako moram da stavim pare, ja bih igrao na Pari Sen Žermen. Već dugo želim da “sveci” osvoje Ligu šampiona i navijaću za njih. Imaju strašan tim, mada vidim da se Mbape još nije oporavio. Šteta. Igraju prvo sa Atalantom, je l‘ tako? Biće to opasan meč za gledanje. Ako prođu Italijane, mogu do vrha. Sada ili nikada poručio je Miloš Ninković.

I dok je nama u Beogradu dan tek počinjao, u Sidneju se Miloš pripremao za spavanje. Zato smo brzo popunili tiket sa mečevima Lige šampiona koji se igraju danas i u subotu.

Mikelsen je imao hrabrost da protiv Vikinga na klupi ostavi najboljeg strelca Pelegrina, a da u vatru gurne mladog Mombanju. Isplatilo mu se i upisana je pobeda, ali sada od starta očekujemo prvog domaćeg napadača . Nadamo se u tandemu sa Kameruncem, što bi dodatno opteretilo poslednju liniju Starta. Gosti su još u fazi privikavan­ja na elitni rang, imaju određeni kvalitet, to su pokazali protiv Mjondalena (3:0), ali im fale snaga i kondicija.

Predlog: Ki1 (1.65), DI1+&II1+ (2.35)

Nedelja 18.00

„Sveci” su u Dandiju osvojili važan bod na startu iako su u nadoknadi prvog poluvremen­a ostali sa igračem manje. Brzo su izjednačil­i i do kraja održali 1:1, što svakako može da raduje menadžera Dejvidsona. Aberdin je pružio žestok otpor Rendžersu. Minimalan poraz je podnošljiv ako se znaju snaga i ambicije Džerardovo­g tima. Sada imaju veće šanse da se dokopaju bodova.

Predlog: I1-3&II1-3 (2.30), 2-4 (1.60)

Subota 13.30

Himki je novi član elitnog ranga, sa reputacijo­m finaliste kupa. Dobro su ukomponova­na ekipa koju vodi Segej Juran i vole da igraju u formaciji 3-4-3. Treba istaći da su prošle sezone ovde ostvarili učinak 11-0-2, te da će se mnogi favoriti dobro namučiti. CSKA je ostao bez plasmana u LŠ. Falio im je kvalitetan napadač i smatraju da su ga našli u mladom reperezent­ativcu Argentine Adolfu Geihu, koji je San Lorencu plaćen skoro devet miliona evra.

Predlog: X2&0-3 (1.50), G1-2 (1.62)

Bolja gol-razlika je sačuvala Tambov. Sergej Pervušin je ostao na klupi, a ni igrački kadar se nije posebno menjao. Iz Sočija je došao napadač Karpetjan, koji bi trebalo da menja vremešnog Mamatova (36). Rostov je posustao u finišu i Valeriji Karpin se morao zadovoljit­i plasmanom u kvalifikac­ije za LE. U 8/9 utakmica posle restarta nisu osvojili tri boda. Ali, to je zasluga koronaviru­sa koji je pokosio prvi tim, kao i veći deo rezervne ekipe pa su igrali sa decom od 16 godina.

Predlog: GG (1.85), X2&2+ (1.62)

Aleksandar Kokorin je pojačao navalu Spartaka, što je transfer koji bi morao pozitivno da utiče na igru Tedeskovog tima. Prošle sezone je bilo problema i u odbrani, a vidimo da se tu ekipa nije dodatno osvežila. Ispostavil­o se da je zadnji vezni Aleks Kral odlično pojačanje, a da se sklupo plaćeni Holanđanin Gus Til slabo snašao. Soči je opstao zahvaljuju­ći partijama na domaćem terenu (6-3-6), na gostovanji­ma su bili slabi (2-67) i sumnjamo da će se to brzo promeniti.

Predlog: 1&2-3 (3.70), G0 (2.45)

Pon. 16.00 Ural je mogao ostvariti bolji plasman, ali su stali onog momenta kada su obezbedili opstanak. Matvejev je iz Lugana doveo krilnog napadača Aratorea pošto se može desiti da ode El Kabir. Ostao je napadač Erik Bicfalvi, miljenik navijača. U Dinamo je iz Tambova stigao Kardozo, a dobro pojačanje su dobili u Fominu koji je stigao iz Ufe. Tu je i miljenik našeg urednika Nikolaj Komličenko, za kojeg tvrdi da će ovo biti njegova sezona.

Predlog: KIX (3.20), I1-3III1-3 (2.20)

Subota 15.00

Subota 17.30

Nedelja 19.00 *kvote su podložne promeni

 ??  ?? tokom proteklog vikenda naša ekipa je opasne predmete pronašla na ulazu u niš, kaže milan nikolić, generalni sekretar amss
tokom proteklog vikenda naša ekipa je opasne predmete pronašla na ulazu u niš, kaže milan nikolić, generalni sekretar amss
 ??  ?? srbi su uhapšeni u vili koju su pretvorili u laboratori­ju
srbi su uhapšeni u vili koju su pretvorili u laboratori­ju
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia