Blic

SRBI PRED SUDOM ZBOG KOKAINA KOJI JE PLUTAO DUNAVOM

Tužilaštvo u Rumuniji podiglo optužnicu protiv 14 osoba koje su prenosile narkotike čamcem

- JOVANA ALEKSIĆ

Tužilaštvo u Rumuniji podiglo je optužnicu protiv 14 osoba koje su učestvoval­e u transportu kokaina iz Latinske Amerike do Rumunije čiji su naručioci Vranjanac Davor T. i ubijeni šef škaljarsko­g klana Igor Dedović.

Akcija je otkrivena prošle godine kada su žitelji rumunskih sela na delti Dunava prijavili da droga pluta u vodi, a optužnicom su otkriveni detalji akcije koji do sada nisu bili poznati.

U decembru 2018. godine, poznati libanski krijumčar droga Jozef Nur Edin Nasralah zvani Šeik, sa prebivališ­tem u Brazilu, koji je inače osuđen na pet doživotnih robija zbog trgovine drogom u domovini, organizova­o je sastanak s ciljem da iz Južne Amerike u Evropu prebaci tri tone kokaina visoke čistoće, između 77 i 90 odsto. U tom momentu Nasralah je imao tri tone kokaina iz Brazila i Kolumbije koji je bio skladišten u magacinu i, kako su naveli tužioci iz Bukurešta, samo mu je bio potreban kupac.

ŠEIK I BROD

Akcija je zapravo započeta u januaru 2019. godine, kada je Šeik pronašao kupce sa Balkana. Ekipa pod rukovodstv­om ozloglašen­og Šeika pretovaril­a je kokain iz magacina u brazilskoj luci Belemu u nekoliko manjih čamaca kojim su je odvezli na brod RB “Eden” na prekookean­sko putovanje.

Brod je 1. marta stigao u Tursku, gde je teret podeljen pošto je 300 kilograma preuzela lokalna organizaci­ja, a ostatak je prebačen na drugo

plovilo, brod “Sormovski 121” kojim je i stigla do Crnog mora, u blizini delte Dunava.

Droga je spakovana u torbe i vreće sa različitim logotipima za koje su bili privezani prsluci za spasavanje. Tužioci tvrde da je droga u moru završila najverovat­nije 17. marta između 12.20 i 14.19, a za to vreme brod je nestao sa radara.

Istražitel­ji smatraju da se brod usidrio i da je na obali proveo 33 minuta, tokom kojih je droga sa prslucima bačena u more.

Sledeći korak operacije bio je vađenje droge iz mora, a tim za taj zadatak sastojao se od pet Rumuna, četiri Španaca i Ukrajinca specijaliz­ovanih za ovu vrstu posla. Predvodio ih je Španac Leon Palasios Ruben Pedro, čije se ime takođe našlo na spisku optuženih.

- Ovo je grupa profesiona­lnih ronilaca koji su toliko specijaliz­ovani za ovaj posao da su ih španske kriminalne grupe često koristile za ovu vrstu akcije u tamošnjim vodama - rekli su tužioci iz Bukurešta.

BRZA PLOVILA

Neki članovi tima nekoliko dana pre akcije doputovali su iz Malage specijalno zbog ovog zadatka. Nabavili su dva brza plovila iz kojih su izvadili nepotrebne delove kako bi mogli da natovare više droge, automobile i mobilne telefone i krenuli u akciju.

Brza plovila specijalno­g tima otisnula su se na vodu 18. marta 2019. u 16 časova, kako bi se pod okriljem noći započela akcija. Natovarili su vreće sa belim prahom na plovila i tada je njihov pakleni plan počeo da se ruši, pošto se jedan čamac u blizini mesta Sveti Đorđe prevrnuo i iz njega je ispala velika količina kokaina.

U unutrašnjo­sti tog čamca pronađeno je 935 kilograma kokaina, policija i obalska straža su uspeli da povrate još neki deo droge, oko 200 kilograma je stiglo do bugarske obale, a deo se izgubio na moru.

Drugi čamac uspeo je da pobegne sa lica mesta praktično netaknut. Droga spakovana u 30 vreća premeštena je u kombi koji ju je prevezao do malog sela u delti, gde su ga pokupila dvojica vozača koji su radili za srpskog gangstera Predraga Stojića, za koga se u sudskim dokumentim­a navodi da je radio za balkanski kartel.

KAO JEDAN OD NARUČILACA DROGE POMINJE SE UBIJENI VOĐA ŠKALJARACA IGOR DEDOVIĆ

SRPSKI VOZAČI

Dvojica srpskih vozača su 21. marta u večernjim satima prebacili drogu iz parkiranog kombija u jedan od kamio

Dani su prolazili sporo kao godine ali Liga šampiona se konačno vratila! Večeras i sutra ćemo da dobijemo preostale četvrtfina­liste koji će se na finalnom turniru u Lisabonu pridružiti Pari Sen Žermenu, Atalanti, Lajpcigu i madridskom Atletiku.

U novim okolnostim­a, sa novim pravilima i na neutralnom terenu, rekli bismo da nema favorita. S nama se slaže i srpski internacio­nalac Miloš Ninković kog smo pronašli na drugom kraju planete, u Australiji. Popularni Nine je već pet godina u Sidneju sa kojim je osvojio titulu nakon što je takmičenje nastavljen­o.

- Vidite, ovde u Australiji je sva drugačije. Mi smo osigurali prvo mesto na tabeli tri kola pre kraja i zvanično smo šampioni. Samo, to nije kraj, jer se igra neka vrsta plej-ofa u kojem pobednik takođe dobija pehar. Zove se “grand finale” i igra šest najboljih klubova. Mi smo slobodni, kao i drugoplasi­rani tim i uključujem­o se u polufinalu - kaže za “Blic Tip” Miloš Ninković.

Znači, i jeste i niste šampioni?

- Bio sam već u ovakvoj situaciji. Završili smo kao prvi, ali smo u “grand finalu” izgubili. Tada sam rekao da se osećam kao da ništa nisam osvojio. Jedan pehar mi nije dovoljan, ne čini me celim. Ali, stalno se dešavaju iznenađenj­a. Pauziraćem­o deset dana dok će drugi da igraju. Tako izgubite ritam a igra se samo jedan meč. Loš dan, loš potez i propade sve za šta smo se borili. Dobra stvar je da se kompletna liga igra kod nas u Sidneju. Praktično, domaćin ste u svakom meču?

- Sidnej je najmanje pogođen pandemijom korona virusa i svi timovi su ovde. Mi smo kod svojih kuća, što je super, dok su ostali igrači u hotelima. Princip je takav da kada smo domaćini imamo pravo da na tribinama bude četvrtina navijača od kapaciteta. Ljudi dolaze, bodre nas i stvarno je lepo. Ali, kada smo na papiru gost, iako se meč igra u Sidneju, nema gledalaca. Da bi bilo pošteno, jer su zabranjeni letovi iz drugih gradova zbog korona virusa.

Kako ste zadovoljni svojim igrama? - Najvažnije mi je da sam zdrav. Pauza je bila dugačka, tri meseca nismo trenirali i plašio sam se kako će sve da izgleda. Kada se liga nastavila, odigrao sam dva meča po 90 minuta. Dobro je, zadovoljan sam. Nisam osetio umor i verujem da ću biti još bolji kad bude najpotrebn­ije. U mojim godinama (35) moram da se čuvam i pazim. Da li ćete ostati u Sidneju?

- Sigurno. Imam ugovor na još dve sezone, do 2022. Otvoreno sam razgovarao sa ljudima iz kluba i rekao sam im da ću da igram sve dok se osećam dobro. Mogu da mi ponude ugovor na pet godina, ali pitanje je koliko još dugo mogu. Ne želim nikoga da varam, ni sebe, ni klub, ni navijače. Ovde mi je lepo, porodica se navikla na život u Sidneju u voleo bih još dugo da igram. Ali, stižu godine.

Znači nema ništa od potencijal­nog povratka u evropski fudbal?

- Ne, ne. I pre nekoliko sezona, kada sam proglašen najboljim igračem, nisam želeo da idem. Bilo je ponuda ali sam ostao. Dosta fudbalera koji napuste Australiju kasnije žale zbog toga. Pokajali su se što su otišli u Japan, Kinu, Koreju... Drugi je to svet. Dobro mi je i ne mrdam.

Korak napred, pa dva nazad. Marinosi nemaju remi, ali su na pet poslednjih utakmica doživeli čak tri poraza. Do pobede od 1:0 nad Sendaijem, non-stop su igrali sa tri, često i četiri gola na utakmici. Pošto im u goste dolazi jedna od slabijih ekipa (dva remija pa tri poraza), treba očekivati njihov trijumf, možda i ubedljiv jer im postizanje golova nije strano.

Predlog: 1-1 (2.90), 1&GG (3.15)

Subota 12.00

„Dobra mama” igra prvu utakmicu na domaćem terenu i nada se bodovima. „Teroristi” su se vratili u najjaču ligu, ali ne mogu biti zadovoljni startom. Nisu iskoristil­i igrača više protiv Sent Džonstona, čak su primili gol, pa je na kraju osvojen samo bod. Biće im potrebno vreme da se priviknu na jače rivale od onih iz Čempionšip­a, u kojem su vodili žestoke borbe.

Predlog: GG (1.92), I1+&3+ (2.40)

Subota 16.00

Zlatna sredina za Ufu u prošloj sezoni, a interesant­no da su tačno polovinu od 38 osvojenih bodova osvojili deleći plen. Vadim Evsev igru neće posebno modifikova­ti, a nema ni posebnih mogućnosti, posebno sada kad treba nadomestit­i odlazak veziste Fomina. Krasnodar će u kvalifikac­ije za LŠ i kod njih se tek očekuju prava pojačanja. Uroš Spajić je povređen, upitni su Vilhena i Kambolov. Markus Berg i Ari su na raspolagan­ju Muradu Musajevu.

Predlog: X2&2-3 (2.50), GI1+ (1.95)

Interesant­no da je Arsenal prošle sezone osvojio osam bodova više na strani. U napadu će se oslanjati na odličnog Jevgenija Lutšenka, a odlična vest za Sergeja Podpaljija je da će u vezi igrati prvi asistent Tkačev, sa Goranom Čaušićem i Evansom Kangvom. Ahmat se za dlaku spasao, a sačuvao ih je onaj diskutabil­ni remi sa Zenitom. Umesto Salimova, na užarenu klupu je seo Andrej Talalajev, pa ćemo tek videti šta je novi trener smislio. Glušakov je otišao, Ponse i Roši su još u Groznom.

Predlog: X2&0-3 (1.87), I

Nedelja 16.00

Nedelja 18.00

na, ali su se, dok su to radili, posvađali oko toga koliko tu droge ima i odlučili su da je vrate u kombi. Ključ od tog vozila ostavili su na prednji točak i otišli. Nisu ni slutili da je njihovu svađu iz prikrajka sve vreme posmatrao čuvar obližnjeg objekta...

Videvši da su Srbi otišli, čuvari su uzeli ključ sa točka i otvorili kombi, a zatim se šokirali prizorom. Odmah su pozvali policiju.

U međuvremen­u, posvađani Srbi su se vratili do kombija i uzeli džakove kokaina pre dolaska policije. Ipak, nisu daleko odmakli.

Srpski vozači uhapšeni su dva dana kasnije, jedan kod kog nije pronađeno ništa sumnjivo, a drugome su lisice stavljene dok je pokušavao da uđe u Srbiju preko rumunske granice.

Ni u njegovom kamionu nije pronađena droga, međutim tužilaštvo smatra da je on, čuvši da je njegov srpski kolega pao, drogu pretovario u drugo vozilo.

„ŠKALJARCI“

Kako smo ranije pisali, kao naručilac kokaina čija ulična vrednost prema pisanju rumunskog portala “riseprojec­t” dostiže 600 miliona evra, navode se Vranjanac Davor T. i jedan od šefova škaljarsko­g klana Igor Dedović, koji je početkom godine likvidiran u Atini.

Njih dvojica su navodno kokain platili popola, nameravaju­ći da tako dele i uličnu zaradu.

- Davor T. inače predvodi međunarodn­u kriminalnu grupu koja se bavi švercom kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU, čiji članovi imaju precizno podeljene uloge i zadatke.

U Srbiji je više puta hapšen, ali su prijave mahom odbacivane. Inače u inostranst­vu poseduje mnoštvo restorana, skupocenih nekretnina i firmi - kazao je ranije naš sagovornik.

Dvojica srpskih vozača prebacili su drogu iz kombija u kamion, ali su se posvađali oko količine kokaina vrednog 600 milona evra

n

 ??  ?? Tovar kokaina otkriven je kada se jedan od čamaca prevrnuo i iz njega ispala velika količina droge
Tovar kokaina otkriven je kada se jedan od čamaca prevrnuo i iz njega ispala velika količina droge
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia