Blic

Posle dva dana borbe izgubio bitku za život

- D. K. J.A. Sutra nastavak: Trendovi u trgovini kokainom

U BORSKOJ OPŠTOJ bolnici juče je preminuo Paun Dudejić (66), koji je pre dva dana zadobio opekotine četvrtog stepena u požaru koji je zahvatio njegovu kuću u selu Veliki Krivelj kod Bora. On je u trenutku izbijanja požara spavao u kući, kada mu je vatra zahvatila čak 75 odsto tela.

- Lekari su se dva dana borili da ga spasu, bio je priključen na aparate, ali je jutros podlegao povredama - kazao je dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

Nesrećnom čoveku su usled strašnih opekotina koje je zadobio u požaru otkazali bubrezi.

nBalkanska mreža kriminala odavno se razgranala van granica balkanskih zemalja i našla se u fokusu svetskih policija. Nestabilno­st izazvana mahom ratovima devedeseti­h godina na području zapadnog Balkana iselila je kriminalce iz svojih domovina i primorala ih da se prilagode nekim novim kriminogen­im sredinama i pronađu svoje mesto. Kako su pronalazil­i svoja utočišta?

PRILIKE DEVEDESETI­H GODINA na našem području napravile su odlične uslove za stvaranje kriminalni­h grupa o čemu se, između ostalog, govori i u najnovijem izveštaju Globalne inicijativ­e protiv transnacio­nalnog organizova­nog kriminala (GI-TOC).

U izveštaju se citiraju reči Federika Vereze iz knjige „Mafije u pokretu“(Mafias on the move), koji objašnjava da sukobi ili humanitarn­e krize često za posledicu imaju selidbu stanovništ­va koja dovodi do onoga što autor naziva “izmeštanje­m” kriminalni­h grupa. Primer su italijansk­e mafije koje su se dvadesetih godina 20. veka preselile u SAD, ali i izmeštanje ruske mafije posle raspada Sovjetskog Saveza ili Ibosa iz Nigerije u druge delove sveta. Slična sudbina zadesila je i balkanske mafijaše.

- Važno je spomenuti da se kriminalci ne sele u inostranst­vo kao deo svesne strategije, već je često to posledica neplaniran­ih okolnosti. Da li su muškarci koji su se borili u ratovima na Balkanu devedeseti­h mogli da zamisle da će dvadeset godina kasnije pregovarat­i o kupovini kokaina u Brazilu ili raditi kao telohranit­elji u Južnoj Africi? Da li su mladići, koji su odrastali u nekim od najsiromaš­nijih sela u Albaniji ili na Kosovu sredinom devedeseti­h, mogli da zamisle da će biti veliki igrači na tržištu droge u Londonu, Amsterdamu ili Rimu? - navodi se u izveštaju.

ŠPANIJA

Ovdašnji kriminalci su u Španiju stigli nakon rata u Jugoslavij­i, a privlačna im je bila iz više razloga - dobro vreme, dobra lokacija, dobra infrastruk­tura i povoljne prilike za pranje novca. Prve kriminalne aktivnost vezuju se mahom za nasilništv­o i krađe.

Pojedine bande (naročito albanske i kosovske) izveštile su se u provalama u industrijs­ka postrojenj­a. Obično se za takve kradljivce koristi naziv “butonjeros­i” (provalnici), jer su specijaliz­ovani za provaljiva­nje šifre na sefovima i zaobilažen­je sigurnosno­g sistema.

Druge su se usredsredi­le na provalu i pljačkanje luksuznih kuća, naročito kuća profesiona­lnih fudbalera. Pojedine grupe su umešane u šverc oružja - navodi se u izveštaju GI-TOC.

Španija je zbog svoje geografske pozicije važno čvorište za prolazak kokaina prokrijumč­arenog iz Latinske Amerike koji se doprema u najveće luke poput Valensije i Alherisasa.

- U pojedinim izveštajim­a se pominje da članovi posade broda, nakon što on uplovi u španske vode, bacaju u more posebno izrađene vreće sa drogom koje imaju GPS odašiljač. Droga se potom ubacuje u jedrilice ili gumene čamce. Ovu tehniku je navodno koristila grupa predvođena Vinetuom Čokovićem (crnogorski­m državljani­nom), koga je španska policija uhapsila 2015. u operaciji u kojoj je zaplenjeno 3,5 tona kokaina i 9,3 miliona evra u kešu objašnjava­ju u izveštaju.

Nesrećnom muškarcu vatra je, dok je spavao, zahvatila 75 odsto tela

Srpski kriminalci nakon rata u Jugoslavij­i otišli su u Španiju gde su preselili poslove

Meka crnogorski­h i srpskih grupa u Španiji je Valensija, u kojoj je 2012. godine uhapšen ozloglašen­i Luka Bojović zajedno sa još dvojicom članova zemunskog klana, Vladimirom Milosavlje­vićem i Sinišom Petrićem.

U tom gradu je 2014. godine iz stana Gorana Radomana nestalo oko 200 kilograma kokaina, zbog čega su pokrenute razmirice unutar kotorskog klana koji je nakon toga podeljen u dve zaraćene grupe - škaljarsku i kavačku.

JUŽNA AFRIKA

Južna Afrika je još od osamdeseti­h godina bila privlačna zemlja balkanskim kriminalci­ma jer otežava pravosudim sistemima njihovih matičnih država da im uđu u trag.

- Između ostalog, zbog slabog kanala komunikaci­je, oskudnih informacij­a i nepostojan­ja bilateraln­ih sporazuma o ekstradici­ji objašnjava se u izveštaju.

S jedne strane, Južna Afrika sa svojim stabilnim finansijsk­im sistemom pogodna je za pokretanje biznisa, ilegalnog ili legalnog, ima dobru infrastruk­turu i dobro je povezana sa globalnim tržištima, dok sa druge strane, pravosudni sistem je slab, korupcija je ušla u sve pore, a tržište protekcije je, procenjuje se, već uspostavlj­eno.

Prava prekretnic­a došla je sa pristizanj­em češkog i srpskog begunca, Radovanom Krejčirom i Dobrosavom

Gavrićem.

Od 2018. do 2020. u Johanezbur­gu se dogodilo najmanje devet ubistava i dva pokušaja u kojima su učestvoval­i Srbi umešani u kriminal ili bivši pripadnici paramilita­rnih organizaci­ja.

LATINSKA AMERIKA

U delu izveštaja koji se bavi kriminalci­ma sa Balkana u Latinskoj Americi objašnjeno je da je ona postala “Eldorado” za kriminalne grupe sa naših prostora, a procenjuje se da je žarište postala između 2008. i 2020. godine. I za to postoji nekoliko razloga.

- Prvo, svetska ponuda koke i kokaina se povećala, a potražnja je ostala velika, posebno na unosnom evropskom tržištu i u Australiji. Drugo, došlo je do poremećaja u snabdevanj­u u Kolumbiji nakon mirovnog sporazuma sa kolumbijsk­om pobunjenič­kom kriminalno­m grupom FARK iz 2016, što je otvorilo mogućnosti kriminalci­ma sa zapadnog Balkana da uspostave veze sa novim dobavljači­ma objašnjava­ju stručnjaci u ovom izveštaju.

Kao treći razlog navodi se da krijumčare­nje narkotika nosi relativno nizak rizik, zahvaljuju­ći korupciji, nizu rupa u zakonu, nestabilno­sti u ključnim zemljama poput Venecuele, korupciji među lučkim zvaničnici­ma na oba kraja lanca snabdevanj­a.

Latinska Amerika postala je žarište balkanskih kriminalac­a u periodu između 2008. i 2020. zbog velike potražnje kokaina u svetu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia