Blic

NAŠA ISI NIJE UMRLA, OTIŠLA JE NA JEDNO OD SVOJIH BESKRAJNIH PUTOVANJA

Kolege i prijatelji neutešni nakon smrti Isidore Bjelice

- DUNJA ĐORĐEVIĆ

Vest o smrti čuvene književnic­e potresla je celu srpsku javnost, a njeni bliski prijatelji i dalje su u šoku zbog njenog preranog odlaska. Kroz suze i ponos što su bili deo njenog života opraštaju se od Isidore i tvrde da će je nesebično čuvati od zaborava.

Spisatelji­ca Isidora Bjelica preminula je u sredu, u 53. godini života, nakon duge borbe s kancerom. Pre nekoliko dana je boravila u Makedoniji, gde se lečila na klinici poslednjih nekoliko godina, ali njena duša naposletku nije uspela da dobije ovu bitku te je preminula u Beogradu u stanu svojih roditelja Nevenke i Dimitrija.

Iako su znali da njihova prijatelji­ca bije tešku bitku, njeni prijatelji verovali su da će Isidora izaći kao pobednik. Poznavali su njenu hrabrost, snagu uma i volju za životom, zato ih je vest o njenoj smrti potpuno deprimiral­a.

- Isidora je bila i biće deo mog bića. Proživele smo jedan čitav život u našem vlastitom univerzumu u kojem su se spajale i preplitale ljubav, svađe, strasti, smeh, tajne i prepirke... Dok smo zajedno kuvale, pričale smo o životu, deci, prolaznost­i i ama baš nikada o kraju, smrti i konačnosti naših postojanja. Ne znam da li mi nedostaje, jer je za mene ona i dalje tu, u našoj ulici, na par koraka... I uop

šte nemam ideju da se ne možemo čuti svakog trena i nastaviti neki od naših beskrajnih noćnih razgovora... - rekla je za „Blic” Isidorina kuma Vesna Radusinovi­ć, te kroz suze dodala da joj je najbolja prijatelji­ca ostavila težak zadatak:

- Nije Isi umrla, samo je otišla na jedno od svojih beskrajnih putovanja i verujem da će i odatle uspeti da se javi. Naći će ona već neki način. Nadam se da je tamo više ništa neće boleti i da će opet biti ona nasmejana, luckasta, cinična, beskrajno šarmantna, ona baš posebna - moja kuma Isidora... A nas dve i naše turbulentn­e sudbine su stvarno bile priča za roman. Ne znam zašto je meni namenjeno da ga ispišem, ali znam da hoću. O njoj, za nju... I za sve vas koji ste je voleli - zaključila je književnic­a.

Porodica Pajkić je tokom dva dana primala mnogobrojn­e izjave saučešća, počev od prijatelja do mnogobrojn­ih poštovalac­a Isidorinog lika i dela. Ostali su nemi i neutešni nakon što ih je napustila njihova zvezda vodilja.

- Mnogo mi je teško, ne mogu da dođem sebi. Dajte mi samo malo vremena, javiću se. Moram da se posvetim porodici - rekao je

Isidorin sin Lav Pajkić za „Informer”.

Bjeličina sestra takođe se dirljivom porukom oprostila od Isidore na svom fejsbuku.

„Otišla si, ali ćeš zauvek biti pored mene, seko moja“, napisala je Maja Bjelica uz sliku na kojoj se drži za ruke s Isidorom.

Mnogobrojn­e poznate ličnosti iz različitih sfera umetnosti na dirljiv način oprostile su se od poznate spisatelji­ce. U jednom su svi bili saglasni - da će Isidora zauvek živeti u njihovim srcima.

„Ovako nasmejane smo dočekale 2008. godinu, takva ćeš zauvek i ostati, tvoj osmeh nikad neće izbledeti, za tebe je i večnost mala, volim te, draga Isi“, poručila je uz fotografij­u sa Bjelicom glumica Milica Milša, a slične poruke poslali su i Ivana Mihić, Lidija Vukičevič, Vesna Dedić, Siniša Ubović i mnogi drugi.

Isidora je od početka otvoreno govorila o svojoj borbi i pokazivala koliko je hrabra, a tako inspirisal­a i druge da biju svoje bitke.

- Kancer je hronična bolest, ja znam da meni borba tek sledi da se bolest ne vrati. Moji lekari su vrištali kada smo saznali... Nema čarobnog leka, svaki kancer je drugačiji. Bila sam na potpuno sirovoj hrani i moj kancer je progredira­o, a neki su se izlečili na taj način. „Low carbs“(engl. hrana sa malo ugljenih hidrata) je najbolja terapija. Ne hrane proteini i meso kancer, nego šećer, aditivi, stres, zagađenost.

Kada na ulici sretnem žene s istom dijagnozom, ja se šalim, niko od nas nije pušio, nije pio, zdravo se hranio, ali imamo jednu zajedničku stvar - sve smo doživele velike tuge, stresove. Ako mene pitate šta je okidač, to je velika tuga, stres, razočaranj­e, a na tome niko ne radi - govorila je Isidora u jednom od intervjua.

Njena borba bila je duga i mukotrpna, zbog čega nije krila da je imala uspone i padove, ali da nikad nije gubila volju za životom.

- Prošla sam više od trista alternativ­nih metoda. Jedan od bizarnijih bilo je gutanje kubanskih buba; svaki dan treba da ih jedeš žive, sve više. Osmi dan sam odustala, jer izeš život ako moram da gutam žive bube. Smešno je bilo i kad sam u Lucernu

Nadamo se da je tamo više ništa neće boleti i da će opet biti ona nasmejana, luckasta, cinična, beskrajno šarmantna, ona baš posebna

išla kod Vijetnamca koji vas udara u glavu nekim ogromnim drvetom. To mi je bilo kretenski, pomislila sam bolje da umrem nego da me ovaj za sve pare udara močugom. Danas mislim da sam pogrešila. Da sam izdržala još malo, možda bih postala manje senzibilna - ispričala je svojevreme­no u svom stilu Isidora za „Hello”.

U jednom od intervjua za „Blic” otvoreno je pričala o strahovima i glasinama koje su je pogađale.

- Prvi put kad nisam znala kako da se nosim s terapijama, govorila sam mužu: „Pucaj mi u glavu, ne mogu više!” Nisam dobro podnosila sve to. Imala sam najgoru moguću situaciju. Neću da lažem ljude. Neću da govorim: bilo je lagano, nije - isticala je tada Bjelica, te dodala:

- Ljudi su govorili da koristim bolest za marketing. Šta je trebalo, da šaljem nalaze u javnost da uverim ljude? Ovde se očekuje da se bolesna osoba ne ponaša normalno, da kuka i slično.

Isidora Bjelica bila je autor više od 40 knjiga posvećenih različitim generacija­ma, a pored toga pisala je više pozorišnih komada i radio-drama. Rediteljka je filma „Dorćol-menhetn”, a u pozorištu je režirala „Sarajku u Beogradu” i komediju svog supruga Pajkića „Marhatana”. Kao TV autor radila je nekoliko projekata, od toga „Klot-frket” na BK televiziji i BN televiziji, i „Isidorin ljubavni vodič” na televiziji Metropolis. Za sobom je ostavila sina Lava, ćerku Vilu i supruga Nebojšu Pajkića,

Pored ogromne hrabrosti, harizme i elokvencij­e, ostaće zasigurno upamćena i kao žena lafica od koje su mnogi naučili važne lekcije o životu.

„Mnogo mi je teško, ne mogu da dođem sebi. Dajte mi samo

malo vremena“, rekao je

Isidorin sin Lav Pajkić

Bila je autor više od 40 knjiga posvećenih različitim generacija­ma, a pisala je i pozorišne komade i radio-drame

 ??  ??
 ??  ?? „prvi put kad nisam znala kako da se nosim sa terapijama, govorila sam mužu: pucaj mi u glavu, ne mogu više!“, pričala je isidora bjelica
„prvi put kad nisam znala kako da se nosim sa terapijama, govorila sam mužu: pucaj mi u glavu, ne mogu više!“, pričala je isidora bjelica
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Isidora je za sobom ostavila sina lava, ćerku vilu I supruga nebojšu
Isidora je za sobom ostavila sina lava, ćerku vilu I supruga nebojšu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia