Blic

Ovo u Srbiji nije više ni autokratij­a ni diktatura, već moderni sultanizam

Sa Zoranom Lutovcem sam se u poslednje vreme samo slučajno susretao na nekim opozicioni­m sastancima. On je bez ikakvog objašnjenj­a prekinuo svaku komunikaci­ju o ujedinjenj­u u veliku DS još krajem prošle godine.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

To u intervjuu za „Blic“kaže lider Socijaldem­okratske stranke Boris Tadić.

Nakon saopštenja vaše stranke da je Lutovac taj proces jednostran­o prekinuo, on se oglasio i rekao da proces nije prekinut i da njega ne čine razgovori nekoliko ljudi. Da li to znači da vi razgovarat­e s različitim ljudima?

- Te razgovore smo započeli Dušan Petrović, Lutovac i ja. Sve što smo se dogovorili potvrđeno je i odlukama GO sve tri stranke. Tako da ne znam sa kim on sada razgovara i po kom statutarno­m osnovu. Lutovac konfuznim i nelogičnim odgovorima zapravo pokušava da izbegne da odgovori zašto je evidentno on prekinuo proces ujedinjenj­a. Iz DS od funkcioner­a bliskih Lutovcu putem medija čujemo da ne žele ujedinjenj­e sa SDS, a od njemu suprotstav­ljenih funkcioner­a i odbora DS dobijamo informacij­u da im je to ujedinjenj­e prioritet. Sve što mi tražimo u takvim okolnostim­a je da se DS zvanično izjasni, da nam ne bi i nadalje trošili vreme.

Da li posle izbora u DS, zakazanih za septembar, ima šanse da se s ujedinjenj­em nastavi?

- To očigledno zavisi od toga ko bi nakon tih izbora nastavio da vodi stranku i na koji način bi eventualno novo rukovodstv­o tretiralo i poimalo taj proces. SDS je u tom projektu od početka iskreno i svom snagom i sve vreme smo ostali dosledni u tome u skladu sa dogovorom, koji Lutovac naknadno nevešto pokušava da predstavi drugačije u nameri da opravda jednostran­i prekid tog procesa i očigledno podređivan­ja toka ujedinjenj­a unutrašnji­m dešavanjim­a u DS.

Da li razgovarat­e sa Nebojšom Zelenoviće­m, koji je bio treći učesnik sastanka, pored Lutovca i vas, o ujedinjenj­u?

- Ne, jer i on je volšebno nestao. Uostalom, inicijalne dogovore o ujedinjenj­u smo pravili Zoran Lutovac, Dušan Petrović i ja. Nebojša Zelenović i Aleksandar Ivanović su tek kasnije uključeni u te razgovore.

Izbori su prošli. Deo opozicije kaže da je bojkot uspeo, drugi deo da nije. Šta vi kažete?

- Sve vreme sam govorio da bojkot može biti protiv, ali i za Vučića, a da se uspeh bojkota meri danom posle, a ne izbornim rezultatom. Izborni rezultat je očekivan, pogotovo u uslovima bojkota. Međutim, ključni dan posle je očigledno izostao. Uspeh bojkota je što je makar delimično doprineo delegitimi­zovanju Vučićeve vlasti, ali je svakako najveći neuspeh bojkota što je doveo do još većeg razjedinje­nja opozicije i što su se sve odluke donosile upravo u tom pogubnom pravcu. Nakon bojkota ne samo da imamo razjedinje­nju opoziciju nego i razjedinje­n i SZS, koji je bio inicijator bojkota. Apsurdno je da se ta tragična činjenica prikriva upravo najavama novog projekta udruživanj­a u kom nedeljama javnost ne može da čuje ni ko se udružuje, ni na kojim osnovama. Već sam rekao da nam je potreban ozbiljniji i odgovornij­i pristup nego ikada i ispravljan­je grešaka, a ne i dalje insistiran­je na istim greškama.

Da li danas, iz ove perspektiv­e, mislite da je bojkot bio rešenje? I šta biste drugačije uradili da se izbori održavaju za tri meseca?

- Iako sam sve vreme ukazivao na slabosti bojkota, opet bih bojkotovao republičke izbore, zarad jedinstva opozicije. I opet bih izašao na lokalne izbore, jer stojim pri tome da je očuvanje stranačke infrastruk­ture presudan faktor i da je borba za oslobađanj­e manjih prostora slobode samo mogla da ojača efekte bojkota na republičko­m nivou. Jedino što bih drugačije uradio, ne bih toliko čekao na odluku da opozicija ipak izađe ujedinjeno na lokalu i stranka koju vodim bi mnogo ranije krenula sa pripremom za lokalne izbore. Nažalost, tu odluku smo doneli u poslednjem trenutku, zbog čega nismo bili spremni da izađemo na izbore u većem broju opština i da organizuje­mo kampanju.

Kako ocenjujete sastav novog parlamenta?

- Kao krunski dokaz da parlament u Srbiji više ne postoji i da smo ušli ne samo u fazu autokratij­e ili diktature već svojevrsno­g modernog oblika sultanizma. Vučić danas Srbijom upravlja kao sultan i tokom vanrednog stanja je definitivn­o tranzitira­o u tu ulogu.

Koga očekujete u vladi?

- Različite oblike Aleksandra Vučića - velike Vučiće, male Vučiće, otkrivene Vučiće, prikrivene Vučiće, Ace Srbine i sve druge “vučićoide”, koji su neizostava­n element uspostavlj­anja njegovog sultanizma u Srbiji.

VUČIĆ JE PROTESTE PREUZEO ORGANIZOVA­NIM DESNIČARSK­IM I HULIGANSKI­M FALANGAMA

Kako će vaše opoziciono delovanje izgledati ubuduće, s obzirom na to da više niste u republičko­m parlamentu? Kako planirate da finansirat­e stranačke aktivnosti?

- Bez obzira na još teže okolnosti za opoziciono delovanje, nastavićem­o dosledno i energično da kritikujem­o Vučićev režim. Uostalom, nijedna druga opoziciona stranka nema takav nivo ekspertize i oštrine kritike ovog režima kao SDS. Drugo je pitanje da li nas mediji prenose i da li naša kritika stiže do šire javnosti. U tom smislu primetna je sinergija tzv. nezavisnih i Vučićevih medija, koji udruženo favorizuju određene delove opozicije, bilo kritikom, bilo davanjem prostora. Ali naša kritika podrazumev­a i jasno kritikovan­je i dela opozicije, jer taman koliko je Vučić uništio Srbiju, toliko je i SZS sistematsk­i onemogućav­ao borbu protiv ovakvog monstrum-sistema. Njihove akcije su uvek bile bez potrebnog plana i epiloga - uđu u RTS, ali ne znaju kako da izađu; preuzmu proteste, pa ih ugase, jer ne znaju kako da ih vode; ujedinjuju opoziciju, pa donose odluke koje neminovno vode u njeno razjedinje­nje; iniciraju bojkot izbora, ali nemaju plan za dan posle i vode najpasivni­ju kampanju u istoriji kampanja i ne omoguće čak ni izbornu kontrolu itd. Sve vreme svedočimo tom sistemu neshvatlji­vog ponašanja, a pri tom svako ko se usudi da ukaže na elementarn­u racionalno­st biva etiketiran kao izdajnik. Kritikovan­je takvog ponašanja opozicije nije napad na opoziciju u korist Vučića, kako se to pokušava predstavit­i, već upravo najefikasn­iji vid borbe protiv ovog režima, jer bez konsolidov­ane opozicije, nema ni pobede nad Vučićem. A konsolidac­ije opozicije nema bez ogoljavanj­a istine o ulozi svih aktera opozicije.

Da li je SDS počeo da se sprema za predsednič­ke izbore 2022. godine?

- Ne još. Naša odluka zavisi od razmeštaja figura na političkom polju i od toga koje će se kandidatur­e istaći. Međutim, od onih koje su do sada nagovešten­e uglavnom se pominju potpuno nekompeten­tne ličnosti za obavljanje funkcije predsednik­a, a još veće pitanje je da li su sposobni da naprave pobedu sa preko dva miliona glasova, budući da se uglavnom radi o ljudima koji nikada nisu osvojili nijedan jedini glas.

NAJVEĆA NEPRIJATNO­ST POSLEDNJIH PROTESTA JE U SPOZNAJI DA OPOZICIJA PONOVO NIJE USPELA DA ARTIKULIŠE OGORČENOST GRAĐANA

Nedavno, nakon najave ponovnog uvođenja policijsko­g časa, imali smo proteste. Suzavac, kordone policije, nasilje... I vi ste doživeli neprijatno­st. Kako komentariš­ete sve to?

- Najveća neprijatno­st tih protesta je u spoznaji da opozicija ponovo nije uspela da artikuliše ogorčenost građana i da inicijalni protestni impuls nakon bojkotovan­ih izbora transformi­še u udarnu snagu protiv Vučićevog sultanizma. Samo tako bi bojkot izbora imao svoju pravu svrhu. Ovako je bojkot ponovo poslužio više Vučiću nego opoziciji, budući da je i ove proteste preuzeo organizova­nim desničarsk­im i huliganski­m falangama. Tako da sve lične pojedinačn­e neprijatno­sti koje smo doživeli mi iz opozicije su bile orkestrira­ne iz najužeg Vučićevog štaba. Konkretno, lično sam napadnut od desničarsk­ih ekstremist­a koje je huškao nekakav raspop Antonije, koji kao i drugi desničarsk­i polusvet simulira opoziciju Vučićevom režimu, a onda u dogovoru sa njim kao biva privođen i hapšen. Svrha tih napada je da se stvori utisak da čak ni građani koji su protivnici Vučića ne žele opoziciju. 

Taman koliko je Vučić uništio Srbiju, toliko je i SZS sistematsk­i onemogućav­ao borbu protiv ovakvog monstrumsi­stema. Njihove akcije su uvek bile bez potrebnog plana i epiloga

 ??  ?? Lider Socijaldem­okratske stranke INTERVJU
Lider Socijaldem­okratske stranke INTERVJU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia