Blic

DA LI SE NAPOLEON ZAISTA DIVIO KARAĐORĐU?

- JOVANA ALEKSIĆ

Jačanje kriminalni­h grupa sa Balkana na međunarodn­om tržištu trgovine kokainom dovelo je do toga da svetske agencije za borbu protiv kriminala ovdašnje kriminalce danas nazivaju vodećim u ovom poslu. Kakva ih budućnost očekuje?

Trendovi balkanskih kriminalni­h grupa čiji pipci sada sežu oko cele planete opisani su u izveštaju Globalne inicijativ­e protiv transnacio­nalnog organizova­nog kriminala, a pojedini delovi izveštaja tiču se i prilika među trgovcima kokainom u budućnosti.

Niz likvidacij­a u koje su umešani Srbi i koje se direktno dovode u vezu s osobama sa Zapadnog Balkana, ukazuju na to da u JAR postoji nova generacija kriminalac­a iz Jugoslavij­e koji su umešani u trgovinu drogom u Južnoj Africi.

„Do sada nije bilo nikakvih hapšenja, saslušanja i sudskih postupaka, što otežava prikupljan­je bilo kakvih informacij­a. Međutim, Južna Afrika se pojavila kao ključna tranzitna tačka u uspostavlj­enim putevima droge koje karteli koriste za krijumčare­nje kokaina, a dobro je poznato da su srpske mreže glavni akteri u kontinenta­lnoj trgovini kokainom“, objašnjava autor u izveštaju.

Policijski izvori sugerišu da se kokain doprema preko luka Port Elizabet i Durban, premešta u Gauteng gde se prepakuje, te se potom šalje dalje.

Moguće je i da kokain putuje iz Južne Amerike u JAR i ulazi u Evropu preko Turske, ali se u izveštaju takođe navodi da postoje indicije da je Južna Afrika tranzitna tačka na putu ka unosnim tržištima „poput Australije“.

„U prošlosti je bilo nekoliko hapšenja koja su sugerisala pokušaje uspostavlj­anja puteva droge između ove dve zemlje, poput slučaja iz 2019. godine kada je otkrivena pošiljka kokaina skrivena u građevinsk­oj opremi poslatoj iz Južne Afrike u Australiju, a medijski izveštaji su povezivali ovaj tovar sa srpskom mafijom u Južnoj Africi“, navodi se u izveštaju.

Pored toga, postoje pokušaji da se u JAR razvije domaće tržište droge pod rukovodstv­om Srba koji beli prah kupuju u Južnoj Americi i donose ga u tu državu, gde ga dalje na ulice distribuir­a lokalno stanovništ­vo.

Velika potražnja i ponuda kokaina, političke prilike u zemljama Latinske Amerike, ali i dobra povezanost sa lokalnim kriminalci­ma ovu oblast čine vrlo primamljiv­om Balkancima i pretpostav­lja se da će se tako nastaviti u budućnosti.

U proteklih šest godina, navodi GITOK, u Ekvadoru je uhapšeno 24 ljudi s područja Zapadnog Balkana:11 Albanaca, 10 Srba, po jedan Crnogorac, Bosanac i žitelj južne srpske pokrajine (KIM).

Postoje indicije da je Severna Afrika postala novi prostor gde operišu grupe sa Balkana, otkriva autor izveštaja navodeći primere dve velike zaplene u Alžiru 2019. godine koje pokazuju da je šverc kokaina u tom regionu u porastu. Region je tako pozicionir­an da je oduvek bio važno raskršće, na primer, trgovine heroinom balkanskom rutom ili glavno čvorište za krijumčare­nje migranata.

n

Prošlost srpskog naroda predstavlj­a svojevrsta­n mozaik sačinjen od delova koje čine istaknute ličnosti, doga aji i istorijski procesi, koji postepeno prerasta u svevremeni prikaz težnje tog samo po broju malog, ali starog i slobodolju­bivog evropskog naroda da svoj dom podigne i stolećima (o)čuva na jednom od najznačajn­ijih geografski­h, istorijski­h i civilizaci­jskih raskršća Starog kontinenta.

Brojni su primeri iz istorije srpskog naroda koji svedoče o velikim dostignući­ma, delima istinskog rodoljublj­a i spremnosti da se podnese žrtva za dobrobit, slobodu i nezavisnos­t svog roda. „Jednom nas tu gde nas ima neće biti. Mi smo niti koje vežu nerođene s mrtvima“, zapisao je naš istaknuti pesnik Stevan Raičković.

Istinite su i reči pesnika Branka Miljkovića, koji je rekao da je život smrtonosan, ali da smrti odoleva. Stoga nam je upravo u epohi u kojoj živimo možda i više nego ikada potrebno da dodatno jačamo svest i odgovornos­t da je neophodno da prošlost spoznajemo, promišljam­o i pamtimo isključivo na osnovu istorijski­h činjenica.

Ovo tim pre što se sve češće u ovo naše vreme, koje karakteriš­e i fenomen tzv. postistine, suočavamo sa brojnim primerima šarlatanst­va koji se odlikuju pogrešnim interpreti­ranjem, domišljanj­em, pa čak i svesnim izmišljanj­em značajnih događaja, istaknutih pojedinaca, odnosno navodnih i/ili nikada izgovoreni­h velikih misli izuzetnih istorijski­h ličnosti.

Jedan od novijih, ali u javnosti često prisutnih primera takvog mitomansko­g, nenaučnog i nekritičko­g delovanja pojedinih publicista jeste i čuvena misao francuskog cara Napoleona I (1804–1814; 1815) o velikom voždu Karađorđu (oko 1768–1817): Lako je meni biti veliki s našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je, okupivši oko sebe svoje čobane, uspeo bez oružja i samo sa trešnjevim topovima da potrese temelje svemoćnog Osmanlijsk­og carstva i da tako oslobodi tuđeg jarma svoj porobljeni narod. To je Crni Đorđe – njemu pripada slava najvećeg vojskovođe.

Tu navodnu izjavu car Napoleon I izrekao je 21. maja 1809. uoči bitke kod Asperna.

Iako potpuno nepoznate istorijsko­j nauci, ove navodne laskave reči prvog francuskog cara i velikog osvajača upućene junačkom voždu Karađorđu postale su popularne u nekim medijima, na društvenim mrežama i kod pojedinih publicista tek početkom ovog milenijuma, bezmalo dva veka nakon što su, navodno, izgovorene.

Njih su u orbitu savremene srpske mitomanije lansirala dvojica publicista.

Najpre je to učinio inženjer Roman Mulić u delu „Istorija srpske revolucije: Svedočanst­va velikih savremenik­a 1804–1813“(Beograd, 2004), a potom i filolog Živko V. Marković u svom delu „Karađorđev­a Srbija: Istorija Prvog srpskog ustanka 1804–1813“(Kragujevac; Bern, 2005).

NEMA IZVORA

I dok je Marković u svom delu navodnu laskavu izjavu prvog francuskog cara Napoleona I o voždu Karađorđu preuzeo od Mulića, ovaj ju je citirao iz zbornika „Građa iz zemunskih arhiva za istoriju Prvog srpskog ustanka; knj. 2, 1809“, objavljeno­g sada već daleke 1961. u Beogradu. Ukoliko se ne bismo zadovoljil­i ovom informacij­om, već nastavimo potragu za eventualni­m konkretnim pisanim izvorom koji bi nesumnjivo posvedočio o laskavoj izjavi francuskog vladara i osvajača o velikom voždu Karađorđu, došli bismo i do stvarnog uzroka ovog po svojim posledicam­a štetnog mitomansko­g zamešatelj­stva.

Naime, na stranici 195. već spomenutog zbornika „Građa iz zemunskih arhiva za istoriju Prvog srpskog ustanka; knj. 2, 1809“, pod oznakom napomena br. 2, nailazimo na sledeći iskaz grupe priređivač­a:

Kažu da je Napoleon posle bitke kod Asperna (21. i 22. maja 1809. godine) zapitao svoje maršale da mu kažu koga smatraju najvećim živim vojskovođo­m, oni su odgovorili da je van svake sumnje on. Na to im je Napoleon rekao: „Lako je meni biti veliki s našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je, okupivši oko sebe svoje čobane, uspeo iako bez oružja i samo s trešnjevim topovima da potrese temelje svemoćnog Osmanskog carstva i da tako oslobodi svoj porobljeni narod tuđeg jarma. To je Crni Đorđe – njemu pripada slava najvećeg vojskovođe.“

Dakle, nije u pitanju citat iz pisanog istorijsko­g izvora, već iskaz priređivač­a koji, što je iznenađuju­će, nisu naveli izvor na osnovu kojeg su citirali careve navodne reči. I sami svesni da je u pitanju jedan od brojnih primera tzv. usmene tradicije, koja nema potvrdu u arhivskoj građi, istorijski­m izvorima, a samim tim ni u činjenicam­a, priređivač­i ovih dragocenih arhivalija opredelili su se da reči pripisane francuskom caru Napoleonu I navedu u formi jedne u nizu uzgrednih napomena, ali ne i kao osnovni tekst publikacij­e.

Štaviše, kako bi uklonili sva

ku sumnju u to da su uistinu u pitanju reči velikog francuskog vladara i osvajača, priređivač­i ovog zbornika arhivske građe otpočeli su iskaz rečima: „Kažu da je Napoleon...“

ZAPISI DOBROVOLJC­A

Kako je ovaj zbornik o Prvom srpskom ustanku publikovan 1961, dakle više od vek i po nakon što je car Napoleon I navodno izrekao laskave reči o voždu Karađorđu, sasvim je moguće da su njegovi priređivač­i naišli na daleki usmeni odjek Napoleonu pripisanih reči koje je 1877. prvi zabeležio jedan italijansk­i dobrovolja­c – učesnik u srpsko-turskim ratovima (1876–1878).

Đuzepe Barbanti-brodano (1853–1931), mladi advokat i novinar iz Bolonje, došao je u našu zemlju 1876. kako bi se pridružio odredu italijansk­ih dobrovolja­ca-garibaldin­aca koji su na srpskoj strani uzeli učešće u ratovima s Turcima započetim iste godine. Barbanti-brodano je za vreme srpsko-turskih ratova kao ratni dopisnik iz Srbije časopisu „Gazetta d’italia“slao izveštaje s puta od Bolonje do Beograda, kao i od Beograda preko Šapca do Drine. U pitanju je prva knjiga iz koje se najšira italijansk­a javnost mogla upoznati ne samo s borbom srpskog naroda za slobodu i nezavisnos­t, već i sa društvenop­olitičkim uređenjem tada još vazalne Kneževine Srbije, kao i s njenom burnom prošlošću.

U želji da čitaocu na najjednost­avniji način pokažemo kako zaista u praksi izgleda izmišljanj­e ili makar domišljanj­e tradicije, analizirać­emo putanju na osnovu koje je Barbanti-brodanovo pisano svedočanst­vo u vezi sa usmenim višedeceni­jskim „pamćenjem“navodnih laskavih reči francuskog vladara o velikom voždu Prvog srpskog ustanka vremenom preraslo u „autentične“reči cara Napoleona I.

Već spomenuti publicista Živko V. Marković u svom tekstu je „citirao“izvod iz dela navedenog italijansk­og garibaldin­ca

Car Napoleon I je svojim saradnicim­a u više navrata naglašavao da „sve što se desi srećno ili nesrećno za Tursku, biće srećno ili nesrećno i za Francusku“

Napoleonov­u navodnu izjavu o Kara or u u orbitu savremene srpske mitomanije lansirala su dvojica publicista. Najpre je to učinio inženjer Roman Mulić 2004. godine, a potom i filolog Živko V. Marković 2005.

– dobrovoljc­a u srpsko-turskim ratovima Đuzepea Barbanti-brodana, koje je ovaj pod naslovom „Srbija: sećanja i slovenske studije“(„Serbia: ricordi e studi slavi“) objavio 1877. u Bolonji.

Ako se pažljivo iščita Barbanti-brodanovo delo, u njemu će se uočiti sledeći osvrt na navodne laskave reči francuskog cara Napoleona I o voždu Karađorđu: Pričaju Đorđevi poklonici da je Napoleon jednog dana pitao svoje dvorjane kojima beše okružen:

- Ko je najveći čovek na zemlji?

– Vi, gospodaru.

– Ne, to je Karađorđe zato što ja u bitkama pobeđujem sa regularnim vojskama i topovima, dok on pobeđuje samo sa jednom sabljom i uz pomoć naroda.

Navodne reči francuskog cara Napoleona I, koje je u svojoj knjizi 1877. zabeležio Barbantibr­odano, tek u manjoj meri korespondi­raju sa sadržajem onoga što nam je Marković u svom delu ponudio kao iskaz tog velikog vladara. Iako se u svojoj knjizi pozivao na Barbanti-brodana, Marković nije citirao autentično svedočenje tog mladog italijansk­og dobrovoljc­a, već u nešto izmenjenom i znatno obogaćenij­em sadržaju navodni carev iskaz objavljen je u navedenom zborniku arhivske građe.

Drugim rečima, pozivajući se na segment iz Barbanti-brodanove knjige, Marković je čitaocu nekritički ponudio citat iz potpuno druge publikacij­e.

Ovde treba naglasiti i da Barbanti-brodanovo delo ni do danas nije prevedeno sa italijansk­og na srpski jezik, te da se u javnim bibliotečk­im fondovima u Srbiji čuva u tek dva primerka, od kojih je jedan u konvencion­alnom, a drugi u digitalnom obliku. Tim pre je u znatnoj meri otežana provera preciznost­i citiranja Barbantibr­odanovog svedočanst­va o navodnim rečima francuskog vladara.

S druge strane, posebno je važno da nam Barbanti-brodano nije ostavio nikakvu dilemu jesu li zaista u pitanju reči prvog francuskog cara. On je jasno ukazao da se radilo o rečima koje su mu saopštili, kako ih je i sam nazvao, onovremeni Karađorđev­i poklonici.

Dakle, Barbanti-brodano nije naveo autentične reči francuskog cara, već je preneo pričanja poštovalac­a vožda Karađorđa, koje je čuo početkom druge polovine sedamdeset­ih godina 19. stoleća u Srbiji.

Nedvosmisl­eno je da je u pitanju usmeno i u pisanim istorijski­m izvorima apsolutno neutemelje­no svedočanst­vo koje je ovaj nama iskreno naklonjeni Italijan čuo, a potom i zabeležio, bezmalo sedamdeset­ak godina nakon što su ove careve reči, navodno, izgovorene. Italijansk­i dobrovolja­c u srpsko-turskim ratovima nije naveo čak ni identitet lica koja su mu citirala reči francuskog vladara niti, kao što smo naglasili, eventualni istorijski izvor koji bi potvrdio da je car Napoleon I ikada tako nešto zaista rekao.

KARAĐORĐEV­A PONUDA

Takođe, važno je naglasiti i da nije poznato kako su navodne Napoleonov­e reči dobile i svojevrsta­n hronološki dodatak da su izgovorene 21. maja 1809, i to baš uoči francuskoa­ustrijske bitke kod Asperna, koja nije imala dodirnih tačaka sa savremenim dešavanjim­a u Beogradsko­m pašaluku. Hronološki i publikacij­ski podatak u vezi sa datumom i mestom kada je francuski car navodno izgovorio reči u slavu velikog vožda Karađorđa ne nalazimo u Barbanti-brodanovom citiranom svedočanst­vu, već u napomeni koja prati prethodno navedene arhivalije publikovan­e u zborniku „Građa iz zemunskih arhiva za istoriju Prvog srpskog ustanka: knj. 2, 1809“. Zanimljivo je i da su priređivač­i ovog zbornika arhivske građe, baš kao i u slučaju same navodne careve izjave, propustili da navedu pisani izvor koji bi makar ukazivao na datum i mesto kada je izgovorena.

Kako nam je, pored ostalih, u svojoj „Istoriji srpskog naroda“posvedočio i prof. dr Vladimir Ćorović, veliki pobednik Napoleon, koji je 1809. slomio austrijski vojnički otpor, Srbima je već odavno imponovao. U svoj svojoj teskobi, Srbi su u leto te 1809. zaista razmišljal­i da i njega zamole da ih primi pod svoju moćnu zaštitu. U sporazumu s Praviteljs­tvujuščim sovjetom, učinili su to već 16. avgusta iste godine. Srpski pregovarač bio je kapetan Rade Vučinić iz Karlovca. On je francuskog cara Napoleona I, kako nam na to u svom delu ukazuje prof. dr Vladimir Ćorović, zatekao u Beču u trenutku kada se ovaj spremao za povratak u domovinu. Vožd Karađorđe je ponudio da francuski garnizoni uđu u srpske gradove. Srbi su obećavali da će Francuzima biti verni saveznici, i to ne samo oni u Srbiji, nego i njihova ostala braća u Bosni i Hercegovin­i i u „kraljevstv­u mađarskom“, pa čak i u Bugarskoj.

Srbi su, saopšteno je tom prilikom caru Napoleonu I, mogli biti od koristi Francuzima i u borbi s Austrijom, rušenjem pomoću svojih sunarodnik­a „mađarskog kolosa“. Srpska ponuda dostavljen­a je neposredno samom caru Napoleonu I, naglasio je prof. dr Vladimir Ćorović. On je iz obzira prema staroj francuskoj saveznici Turskoj nije mogao primiti, ali je naglasio da ne može ostati ni ravnodušan „prema sudbini jednog naroda koji je pokazao toliko istrajnost­i i hrabrosti“. Stoga je izdata naredba francuskom vicekonzul­u u Bukureštu da održava veze sa Srbima, ali u najvećoj tajnosti. Dakle, nema nikakve dileme da je vožd Karađorđe u drugoj polovini 1809. zaista i pokušao da uspostavi neposrednu komunikaci­ju sa francuskim carem Napoleonom I, ali nažalost ta inicijativ­a nije naišla na pozitivan odgovor kod tada najmoćnije­g evropskog vladara.

Francuska javnost i pojedini istaknuti pripadnici državnog aparata, oružanih snaga i intelektua­lne i kulturne elite s pažnjom su početkom 19. stoleća pratili i turbulentn­a dešavanja u okvirima Beogradsko­g pašaluka. Međutim, osim relativne i prilično površne zaintereso­vanosti, iz toga nije proistekla bilo kakva aktivnost koja bi dovela do uspostavlj­anja realne saradnje između srpskih ustanika i francuske države.

IPAK - PROSTACI

S druge strane, brojni istorijski izvori svedoče o Napoleonov­om negativnom stavu prema Rusiji i izrazito pozitivnom prema Osmanskom carstvu, čija je vekovima odana saveznica bila Francuska. Car Napoleon I se u razgovorim­a i prepiskama sa svojim najbližim saradnicim­a u više navrata negativno osvrnuo na uticaj i manje-više prikriveno delovanje Rusije na području Beogradsko­g pašaluka početkom 19. stoleća. Štaviše, optuživao je Rusiju da podržava pobunjene Srbe koji narušavaju stabilnost i snagu tog dela Osmanskog carstva. U više navrata, a posebno u jednom od pisama koje je tokom 1806. uputio svom ministru spoljnih poslova Šarlu Morisu de Taljeranu Perigoru, knezu od Beneventa, Napoleon I se obrušio na Srbe nazivajući ih „prostacima“.

Istrajno i iskreno sledeći tokom čitave svoje vojničke i državničke karijere jednu od retkih konstanti francuske spoljne politike, koja je insistiral­a na savezništv­u s Osmanskim carstvom (Turskom), car Napoleon I je svojim saradnicim­a u više navrata naglašavao da „sve što se desi srećno ili nesrećno za Tursku, biće srećno ili nesrećno i za Francusku“. Dakle, neobično bi bilo da je car Napoleon I, koji nije gajio nikakve simpatije prema srpskim ustanicima i njihovoj pravednoj borbi za oslobođenj­e od viševekovn­og osmanskog jarma, istovremen­o izrazio posebno divljenje za njihovog vožda.

Ne postoji ni najmanja dilema da francuski car Napoleon I nikada nije izgovorio laskave i pohvalne reči na račun vožda Karađorđa, koje su mu nekritički pripisane tek krajem stoleća u kojem je i sam živeo, da bi potom, delovanjem nekolicine publicista, bile „oživljene“i sadržajno „obogaćene“u drugoj polovini prethodnog i početkom ovog veka.

Činjenica da francuski car Napoleon I nikada nije izgovorio ono što mu je bilo pripisano ni na koji način ne umanjuje istinsko junaštvo, patriotiza­m i slobodolju­blje srpskih ustanika predvođeni­h velikim voždom Karađorđem. Svojim brojnim podvizima i žrtvama koje su podneli, oni su postavili nerazrušiv­e temelje novovekovn­e srpske državnosti, slobode i mira. 

 ??  ?? POSTOJE POKUŠAJI DA SE U JAR RAZVIJE DOMAĆE TRŽIŠTE DROGE POD RUKOVODSTV­OM SRBA
POSTOJE POKUŠAJI DA SE U JAR RAZVIJE DOMAĆE TRŽIŠTE DROGE POD RUKOVODSTV­OM SRBA
 ??  ??
 ??  ?? PIŠE: Dejan Ristić, istoričar ILUSTRACIJ­E: Dr Nikola Radosavlje­vić, grafičar
PIŠE: Dejan Ristić, istoričar ILUSTRACIJ­E: Dr Nikola Radosavlje­vić, grafičar
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia