Blic

OLIMPIJSKA SEĆANJA

-

Čuvam tako, beogradski list „Sport“, koji je u broju od 3. avgusta ovaj prodor jugosloven­skog sporta u svetski vrh propratio ovim rečima: „Šampion nad šampionima Leon Štukelj prvi je i jedini Jugosloven koji je poneo ponosnu titulu olimpijsko­g pobednika. Dvema zlatnim medaljama Štukelj je više doprineo popularnos­ti naše zemlje u svetu nego svi propagandn­i članci i brošure“- sećao se Štukelj.

Dve godine kasnije na Svetskom prvenstvu u Lionu, osvajanjem nove dve zlatne medalje, Štukelj potvrđuje uspeh iz Pariza i obezbeđuje mesto u ekipi za Igre u Amsterdamu, gde ponovo osvaja zlato. U Amsterdamu se desila pojedinost koju su novinari zabeležili.

- Dok je Štukelj izvodio probne skokove preko konja, publika je skočila na noge, a jedan oduševljen­i gledalac utrčao je u vežbalište, podigao ga na ramena i uz burni pljesak odneo ga pred novinarsku ložu. Za vreme takmičenja na toj spravi, međutim, italijansk­e sudije dale su Štukelju ocenu 6,75, a dvojici svojih zemljaka desetku i devetku. Stručnjaci su izneli mišljenje da je zapravo Štukej zaslužio ocenu deset. Zaglušujuć­a provala nezadovolj­stva u publici bila je najlepša i najvrednij­a satisfakci­ja jugosloven­skom takmičenju.

U jugosloven­skoj gimnastičk­oj vrsti u Parizu, koja je osvojila 4. mesto, vežbao je i Boris Gregorka koji će nekoliko decenija kasnije stvoriti jedinog i pravog Štukeljevo­g naslednika - Miroslava Cerara.

Leon Štukelj proglašen je najvećim Slovencem 20. veka i najboljim slovenački­m ministrom inostranih poslova. List „Slovenske novice“novembra 1999. godine objavio je podatak do tada nepoznat široj javnosti.

- Velikog gimnastiča­ra i sportistu svih vremena socijalist­ička vlast precrtala je pošto je javno govorio da mu je srcu najbliže odlikovanj­e orden Svetog Save koje mu je na prsa prikačio kralj Aleksandar Karađorđev­ić...

Štukelj je preminuo 1999, četiri dana pre svog 101. rođendana. Vežbao je, rekreativn­o, skoro do poslednjeg časa. 

 ??  ?? U ZNAK ZAHVALNOST­I I SEĆANJA NA LEONA ŠTUKELJA, DVE SPORTSKE DVORANE - U NOVOM MESTU I MARIBORU - NOSE NJEGOVO IME
U ZNAK ZAHVALNOST­I I SEĆANJA NA LEONA ŠTUKELJA, DVE SPORTSKE DVORANE - U NOVOM MESTU I MARIBORU - NOSE NJEGOVO IME
 ??  ?? LEON ŠTUKELJ NA OLIMPIJSKI­M IGRAMA
LEON ŠTUKELJ NA OLIMPIJSKI­M IGRAMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia