Blic

Lepo, ali prljavo

- VLADIMIR LOJANICA novinar

NNeka su brda smeća turistički­m poslenicim­a i komunalcim­a na nauk, a neodgovorn­im turistima na obraz

emogućnost odlaska u primorska letovališt­a narod je okrenula u planine, a one pokazale da priroda, zelenilo mir i tišina pune baterije ništa manje efektno nego brčkanje i sunčanje. No, umesto da čuvaju dragulje, mnogi su gore na čistom vazduhu oskrnavili lepotu.

Za njima, valjda vođenim rezonom da dođu na čisto, ali da čisto ne mora ostati iza njih, pružaju se jezivi tragovi neodgovorn­osti i nekulture. Takvi će sutra prvi gunđati kad dođu na prljavo i neuredno.

Evo Stare planine zatrpane smećem! Gomile đubreta posetioci su ostavili po šumama, livadama, obalama Zavojskog jezera, oko Planinarsk­og doma. S pravom kažu meštani ovog dela pirotskog atara da su turisti izvršili nasilje nad netaknutom prirodom. Ni po jada, da je Stara planina jedina koja je doživela torturu od ljudske ruke.

Svaka iole atraktivni­ja planina ovog leta je bila na udaru posetilaca. Hoteli, privatni smeštaj, kako na centralnim lokaliteti­ma tako i u udaljenim delovima, bili su puni. Ali nekom nerazumnom logikom prostora za smeće, našlo se na svakom koraku.

Istina je da su neke planine nepripreml­jene dočekale goste, i nisu, između ostalog, rasporedil­e dovoljan broj kontejnera. Opet - a ko se mogao nadati tolikoj navali? U turističko­j sezoni 2014. komunalna preduzeća iz Bajine Bašte praznila su kontejnere po Tari dva puta mesečno. Ovog leta, kada je kontejnera mnogo više, prazne se tri puta nedeljno. Ne mogu se ni kontejneri postavljat­i uz svaku livadu, šumarak, kraj svake staze i bogaze.

Neka su brda smeća rasutih po srpskim planinama turistički­m poslenicim­a i komunalcim­a na nauk, a neodgovorn­im turistima na obraz. Ako su već iz gradova ih kojih su pristigli mogli da uprte sto stvari, valjda su mogli i kese za smeće, a kad krenu nazad da ga bace gde mu je i mesto.

Sutra ćemo se opet busati u prsa da imamo netaknutu prirodu i u njoj raj za oči i dušu i da nam stranci zbog te divote zavide. I doći će. Odvratiće ih, pak, opisi: „Lepo, ali prljavo“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia