Blic

UBIJENA NOVINARKA JE ISTRAŽIVAL­A MILA ĐUKANOVIĆA

Karuana Galicija se bavila skandalom s vetroparko­m

- IVANA KEŠANSKI

Milo Đukanović je ključna osoba iz Crne Gore kojom se bavila ubijena malteška novinarka dok je istražival­a slučajeve korupcije, rekao je njen sin. Ispitivala je veze između Đukanovića, premijera Malte Džozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdža­nu u vezi sa skandalom sa kupovinom vetroparka.

Metju Karuana Galicija, sin Dafne Karuana Galicije koja je ubijena na Malti pre skoro tri godine, ispričao je šta je saznao u vezi sa njenom smrću u intervjuu za „Vijesti”. Metju je takođe istraživač­ki novinar koji se nakon majčine smrti u potpunosti posvetio nastavku istraživan­ja koja je ona sprovodila, ne bi li otkrio ko je sve umešan u njeno ubistvo. U toku je suđenje za ubistvo njegove majke, poginule u podmetnuto­j eksploziji 2017. godine. Prošle godine policija je optužila jednog od najbogatij­ih malteških preduzetni­ka Jorgena Feneka za ubistvo novinarke.

Agencija Rojters je prethodno već ustanovila da je on vlasnik „17 Black”, kompanije koju je istražival­a novinarka zbog korupcije. Fenek je negirao krivicu.

Njen sin Metju smatra da glavni krivci tek treba da se nađu na sudu.

- Ne mislim da postoji iko - ni u tužilaštvu, ni u policiju, ni u vlasti ni u opoziciji, ni u Evropskoj komisiji, čak ni u stranim vladama ko ima sumnju da i dalje ima onih koji izmiču pravdi - rekao je on crnogorsko­m listu.

KO JE SVE UMEŠAN

Upitan da li je njegova majka spominjala projekat vetroparka Možura, koji je kupila malteška firma koju je istražival­a, i neke zvaničnike iz Crne Gore u vezi s istragom korupcije, Metju Karuana

Galicija je rekao da jeste, i kao ključnu osobu naveo Mila Đukanovića.

- Da, moja majka je istražival­a šta su zvaničnici sa Malte radili u Crnoj Gori. Naročito aktivnosti Konrada Micija (tadašnjeg ministra

energetike), Džozefa Muskata, Ticijana Masua (počasni konzul Malte u Crnoj Gori), firmu „Vitals Global Healthcare“(VGH) i Rama Tumulurija (bivšeg direktora VGH), kao i firmu SOCAR (azerbejdža­nska državna naftna kompanija) u Crnoj Gori. Ključna osoba koju je istražival­a iz Crne Gore je Milo Đukanović, kao Muskatov pandan tamo. Ispitivala je odnos Đukanovića, Muskata i vladajuće elite u Azerbejdža­nu. Veza između zvaničnika u Azerbejdža­nu, zvaničnika iz Crne Gore (uključujuć­i Đukanovića), zvaničnika sa Malte (uključujuć­i Micija, Šembrija i Muskata) i predstavni­ke „Šangaj elektrika“(kompanije koju kontroliše kineska vlada) odmah je izazvala sumnju - rekao je on.

Kako je rekao, „skandal Možura je primer organizova­ne kriminalne mreže koju su formirali korumpiran­i zvaničnici i biznismeni iz Malte, Azerbejdža­na, Kine i Crne Gore, a koji su krali novac nama ispred nosa”.

POLITIČKA KRIZA

Ubistvo novinarke izazvalo je političku krizu na Malti, koja je premijera Džozefa Muskata nagnala na odlazak s dužnosti početkom ove godine.

U decembru 2015. godine

„17 Black” ostvario je dotad neprijavlj­enu dobit od 4,6 miliona evra, kad je malteška državna energetska kompanije „Enemalta” kupila vetroelekt­ranu u Crnoj Gori. Transakcij­a je usledila nakon pregovora i nekoliko putovanja u Crnu Goru tadašnjeg malteškog ministra energetike Konrada Micija, pisao je list „Tajms of Malta”. Istog meseca knjigovođe Micija i šefa kabineta premijera Kita Šembrija napisali su u jednom mejlu da njih dvojica treba da prime uplatu od „17 Black” za usluge koje nisu specicifik­ovane. Mediji su prethodno izvestili o tim mejlovima koji su bili deo zahteva za otvaranje bankovnih računa za panamsku kompaniju u vlasništvu njih dvojice.

Premijer Malte Robert Abela zatražio je da se sprovede istraga, pošto je agencija Rojters objavila da je kompanija čoveka optuženog da je naložio ubistvo novinarke napravila profit kada je državna energetska kompanija „Enemalta“kupila vetropark u Crnoj Gori.

- Ako je tačno to što je objavljeno, zgrožen sam. Malteški državni organi moraju da istraže svakog ko je bio u vezi s tim - rekao je Abela. 

Novinarka Dafne Karuana Galicija je ispitivala odnos Đukanovića, Muskata i vladajuće elite u Azerbejdža­nu, kao i korupciju u slučaju kupovine vetroparka „Možura“

 ??  ?? u toku je suđenje za ubistvo novinarke koja je stradala u eksploziji
u toku je suđenje za ubistvo novinarke koja je stradala u eksploziji
 ??  ?? Đukanović nije komentaris­ao medijske navode
Đukanović nije komentaris­ao medijske navode
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia