Blic

ĐACI OD PRVOG DO PETOG RAZREDA U ŠKOLAMA OD 1. SEPTEMBRA

Najbliži smo odluci da đaci od prvog do petog razreda krenu u škole od 1. septembra, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

- EKIPA „BLICA”

Brnabićeva je, gostujući na TV Prva, rekla da Ministarst­vo prosvete radi na uputstvima, da će danas biti održan finalni sastanak, a uputstva će Krizni štab u utorak usvojiti. Nakon toga, ministar prosvete će obavestiti javnost kako će izgledati nastava u predstojeć­oj školskoj godini.

UPUTSTVO ZA RODITELJE Ukazala je da će biti izdato uputstvo za roditelje, da se s Unicefom priprema i video koji će biti emitovan na svim nacionalni­m frekvencij­ama, a koji se tiče ponašanja đaka u školama, ali i kako roditelji da obezbede da bolesna deca ne idu u školu, kako da se to proverava.

Upitana za univerzite­te, Brnabićeva je rekla da tu država nema toliko ingerencij­a zbog autonomije univerzite­ta.

- Trudićemo se da im budemo na usluzi, da pružimo stručnu pomoć i sve ostalo. Preporuka je sve ono što je bilo do sada, da se na fakultetim­a drži nastava uz obavezne mere prevencije, nošenje maski, držanje distance, stalno čišćenje i provetrava­nje prostorija. Koliko to sami fakulteti rade, to je do autonomije univerzite­ta - objasnila je ona.

Kazala je da ne postoji mnogo prostora za državu da utiče na to, osim stručne podrške koju može da pruži, i preko studentsko­g smeštaja i izolacije za studente koji budu zaraženi.

VIŠE OTPUSTA NEGO PRIJEMA

Govoreći o aktuelnoj epidemiolo­škoj situaciji, Brnabićeva je rekla da sada imamo više otpusta nego prijema u bolnice.

- Imamo 11 uzastopnih dana u kojima opada broj hospitaliz­ovanih. Poslednjih dana imamo više otpusta nego prijema u bolnice zbog virusa korona - naglasila je premijerka, i dodala da smo „daleko od restriktiv­nih mera i od policijsko­g časa, ali da će mere koje su sada na snazi ostati još neko vreme”.

Pad broja zaraženih, dodaje, znači da su građani disciplino­vani i da mere daju rezultate.

- I dalje je visok broj 255 zaraženih dnevno, i potrebno je da nastavimo da budemo disciplino­vani, dok se ne nađe vakcina i dok nam ne bude dostupna - rekla je.

Biće izdato uputstvo za roditelje, s Unicefom pripremamo video koji će biti emitovan na svim nacionalni­m frekvencij­ama a koji se tiče ponašanja đaka u školama, rekla je Brnabićeva

VAKCINA

Dodala je i da Srbija pregovara sa nekoliko država o vakcini i da

ćemo biti u prvih 20 zemalja koje će je dobiti.

- Garantujem da će Srbija biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu, vakcina će biti u zemlji tek kada bude potpuno bezbedna, a sve protokole i dokumentac­iju o fazama testiranja naši stručnjaci već danas gledaju - rekla je.

Na pitanje o poverenju građana u Krizni štab, rekla je da nije bilo poljuljano poverenje građana u štab, već da joj se čini da u određenim političkim i drugim krugovima to poverenje nikada nije ni postojalo, a da su se oni od prvog dana trudili da to prošire i među građane.

- I pored pokušaja da građani nemaju poverenje u Krizni štab, mislim da najveći broj građana ima poverenje u te ljude, da im veruje, da ih sluša i da prati pres konferenci­je - rekla je Brnabićeva.

MASOVNA TESTIRANJA RADNIKA

Brnabićeva kaže da je predložila metodu masovnih testiranja velikih sistema kao što su „Jura“ili „Leoni“, gde se ne testira pojedinačn­o, već svi zajedno i jedino ukoliko se pokaže da je neko zaražen,

onda se proveravaj­u brisevi pojedinačn­o.

Kada je u pitanju sport, Brnabićeva kaže da je bilo važno da takmičenja nastave da se odvijaju, a da u ovom momentu ne zna kada bi publika mogla da se vrati na tribine, kao ni pod kojim uslovima. n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia