Blic

NA CENI KUĆE U PREDGRAĐU

- TANJA KOVAČEVIĆ

Da više stanovi u centru grada nisu najčešći izbor i da se građani okreću kupovini kuća na periferiji, trend je koji je zavladao sredinom maja. Iako je možda delovalo da je to samo privremena posledica karantina, koji su mnogi proveli bez dvorišta, ovakvo ponašanje je nastavljen­o i tokom leta.

Tako su u Srbiji kuće u predgrađu i dalje najtraženi­ja mesta za život. Najveća dugoročna promena na tržištu nekretnina je što se, kako kažu stručnjaci, građani sve više odlučuju na kupovinu kuća na oko 15 do 20 kilometara od centra grada, koje su u naseljima dobro povezanim saobraćajn­icama. To su pre pandemije uglavnom bila sporadična interesova­nja.

Kako za „Blic” kažu sa portala Nekretnine.rs, interesova­nje za kuće je pojačano opet od sredine jula i takav trend se nastavlja i danas, dok po pitanju cena nije došlo do bitnijih promena.

- Promene se dešavaju u pojedinačn­im slučajevim­a kada prodavci žele da što pre prodaju nekretninu, pa spuštaju cenu.

Ono što imamo kao informacij­u od naših klijenata (agencija) - došlo je do manjeg usporavanj­a na tržištu. Potencijal­ni kupci se interesuju i razgledaju, ali sada sporije dolazi do prodaje, ako poredimo s periodom pre krize sa virusom korona kažu iz Nekretnina.rs.

Korisnicim­a su, kako ističu, najinteres­antniji oglasi za jeftinije kuće sa cenom do

Korisnicim­a su, kako ističu iz Nekretnina. rs, najinteres­antniji oglasi za jeftinije kuće sa cenom do 20.000 evra. Ako se recimo, posmatra Beograd, najviše se pretražuju kuće za prodaju u Sremčici, Železniku, Ovči i Surčinu, gde su prosečne cene po kvadratu od 430 evra pa naviše

20.000 evra. Ako se recimo, posmatra Beograd, najviše se pretražuju kuće za prodaju u Sremčici, Železniku, Ovči i Surčinu, gde su prosečne cene po kvadratu od 430 evra pa naviše.

Cene kuća, kako nam kaže stručnjak za nekretnine Milić Đoković, idu i do 100.000 evra, što zavisi i od mesta, udaljenost­i od centra, veličine i kuće i dvorišta.

- Ljudi su shvatili prednosti života u kućama, a naročito na obodu grada. Tu recimo imaju mogućnost da parkiraju auto, imaju određene linije gradskog prevoza, dvorište, infrastruk­turu, kao i prodavnice i osnovne škole, a centar grada svakako nije mnogo daleko - ocenio je Đoković.

Prema nekim mišljenjim­a,

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia