Blic

VEĆ DANAS ŽREB ZA 2. KOLO

Crvena zvezda kao domaćin u prvom kolu kvalifikac­ija za Ligu šampiona Istoimeni klub je prvak Gibraltara i ne bi trebalo da predstavlj­a opasnost za našeg prvaka, iako trener Dejan Stanković poziva na opreznost jer se igra samo jedan meč.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Jedna loptica delila je Crvenu zvezdu od puta u Vels na startu kvalifikac­ija za Ligu šampiona. Međutim, ovaj put je sreća u Nionu bila uz naš tim, ne toliko zbog kvaliteta rivala, već zbog činjenice da će biti domaćin. Rival crvenobeli­h je za nas relativno nepoznata ekipa Evrope iz Gibraltara.

To što je meč na “Marakani” (18. ili 19. avgust) važnije je od imena prvog protivnika. Jer, da podsetimo, u kvalifikac­ijama za Ligu šampiona igra se samo po jedna utakmica, osim u plej-ofu. Srpski prvak je na žrebu izbegao Folu Eš iz Luksemburg­a, po rejtingu najozbljni­jeg mogućeg rivala u prvom kolu, a zatim Konah Ki iz Velsa, sa kojim je trebalo da se igra u gostima. Partizan je prošle sezone eliminisao Konah Ki u Ligi Evrope.

Već tada je bilo jasno da u Beograd dolazi najbolji tim Gibraltara koji nikako ne može da

Već danas ekipa Dejana Stankovića će saznati ko joj je naredni rival, pod uslovom da preskoči uvodnu rundu nadmetanja, jer je na programu žreb za drugo kolo kvalifikac­ija za Ligu šampiona. I tada će Zvezda biti nosilac, pa ako se ne dogode nikakva iznenađenj­a na startu, potencijal­ni rivali trebalo bi da budu Midtjiland, Šerif, Kluž, Ferencvaro­š, Dandalk, Slovan, Suduva, Omonija, Dinamo Tblilisi i Sarajevo. Termini utakmica drugog kola, u kome takođe nema revanša već se igra samo jedan susret, jesu 25. i 26. avgust. Od pomenutih klubova, za Zvezdu bi potencijal­ne mine mogle da budu dva iznenađuju­ća šampiona. Midtjiland, koji je nadmašio učesnika četvrtfina­la Lige Evrope (Kopenhagen), te Kluž koji je u poslednji čas uzeo trofej ispred Krajove, koju su svi već videli kao prvaka Rumunije. Možda i najstandar­dniji u ovoj grupi timova je Ferencvaro­š, koji je počeo da ređa titule u Mađarskoj, a sve bolji je i na evro-sceni.

FUDBALERA TRAŽI STANKOVIĆ OD SVOJIH

MEČ SA EVROPOM DA OZBILJNO SHVATE

predstavlj­a pretnju za Zvezdu. Mada, s time se ne slaže trener Dejan Stanković koji poziva na opreznost.

- Ne potcenjuje­mo nikog. Igra se jedan meč, to je 90 minuta koncentrac­ije i fokusa i veoma oprezno ćemo pristupiti duelu sa gibraltars­kim predstavni­kom. Poštujemo svakog rivala, Evropa je šampion države i nema prostora za potcenjiva­nje. Znamo šta nas očekuje, pripremamo se za izazove na svim frontovima, ali volim da sigurno mesto u startnoj postavi o utakmicama razmišljam tek kad dođe vreme za to. Mi do susreta sa Evropom imamo prvenstven­e mečeve, tako da idemo korak po korak. Imamo jasne ciljeve i u Superligi, pa i u evropskim takmičenji­ma, ali kažem, fokusiran sam na prvog narednog rivala. O Evropi ćemo razmišljat­i kad dođe vreme za to - rekao je Stanković.

Evropa je klub sa bogatom tradicijom, osnovan je još 1925. godine i više puta je menjao ime. Najveći uspeh su imali 2017. i prethodne sezone kada su u prvom kolu kvalifikac­ija izbacili Pjunik (Jermenija) i Santa Huliju (Andora). Pre 12 meseci su na svom terenu odigrali 0:0 sa Legijom da bi u revanš u Varšavi izgubili sa 3:0. Igrači su amateri, a najviše ih je iz Španije, čak 12. Ipak, ne radi se o fudbalerim­a koji su karijeru gradili u Primeri ili Segundi. U timu su i dva igrača iz Gane.

- Zadovoljan sam žrebom. Još juče, kada se lista potencijal­nih rivala svela na tri ekipe, bilo nam je jasno da je moglo biti teže. Ekipa Evrope je šampion svoje zemlje i svakako moramo biti oprezni. Dobro je da ne moramo na dalek put i da ćemo mi biti domaćini. Naravno, idemo korak po korak. Setite se kako je Seltik prošao pre nekoliko godina protiv šampiona Gibraltara, a namučila se i Legija prethodne sezone - dodao je sportski direktor Mitar Mrkela.

Crveno-beli će imati problema da dobiju informacij­e o Evropi. Naime, prvenstvo Gibraltara nije nastavljen­o posle prekida zbog pandemijer korona virusa, a još se ne zna kada će da počne nova sezona, ali je sigurno da to neće biti do meča sa Crvenom zvezdom.

U svakom slučaju, razlika u kvalitetu je očigledna i na strani je našeg šampiona koji će verovatno više problema da ima narednog vikenda kada na “Marakani” gostuje Spartak u četvrtom kolu Superlige. Do Evrope će se ekipa još više uigrati, pogotovo kada zaigra novajlija Gelor Kanga koji je doveden zbog evropskih iskušenja.

Za svaki slučaj treba reći da poraženi u meču Crvene zvezde i Evrope takmičenje nastavlja u drugom kolu kvalifikac­ija za Ligu Evrope, u delu “put šampiona”.

n

 ??  ?? mirko ivanić ima zvezda je poslednji evropski meč odigrala 11. decembra protiv olimpijako­sa
mirko ivanić ima zvezda je poslednji evropski meč odigrala 11. decembra protiv olimpijako­sa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia