Blic

CILJ JE PODIZANJE ZAŠTITE SPORTISTA

-

da spada ehokardiog­rafski pregled srca, ergospirom­etrija i laboratori­jske analize u vidu srčanih enzima. Najveći problem kod ovih oboljenja je što mogu pokazati promene na EKG-U koje su u različitim uzrastima fiziološke i koje brzo nakon intenzivne fizičke aktivnosti podležu regresiji. Čak i kada se sve to uradi, postoji mogućnost da se ne otkriju neke srčane mane i da pri velikom fizičkom naporu dođe do srčanog udara i zastoja - priča za “Blic” Branka Nikolić.

Strahuje se da će veliki broj smrti, ne samo kod sportista, biti povezan sa korona virusom koja ostavlja trag u organizmu.

- Od početka ove godine u sportu se srećemo i sa dosad neispitani­m zdravstven­im izazovima zbog epidemije virusa Covid-19. Kako ovaj virus spada u respirator­ne viruse i zahvata parenhim pluća, veliki broj sportista koji su bili zaraženi ovim virusom, bez obzira na težinu kliničke slike, ima poteškoća prilikom vraćanja na teren. Glavni problem - Zajednički zadatak i cilj našeg tima je podizanje zdravstven­e zaštite sportista i pacijenata na što viši nivo kako bi se maksimalno smanjio broj neželjenih događaja. Godišnje se u našoj ordinaciji uradi više od 15.000 pregleda - kaže dr Vuk Andrijašev­ić, direktor ordinacije “Cardio sport”.

predstavlj­a nedostatak daha i relativno brzo i lako zamaranje i pri manjim fizičkim naporima. Većini sportista je potreban duži vremenski period da nakon preležane infekcije u potpunosti izgube sve simptome i da se vrate u prvobitnu formu - sumirala je za „Blic“doktor Branka Nikolić.

Kako Covid-19 spada u respirator­ne viruse, veliki broj sportista, koji su bili pozitivni, imaće poteškoća prilikom treninga i vraćanja na teren

n

 ??  ?? preventiva je na prvom mestu, kaže doktor lazar vrga
preventiva je na prvom mestu, kaže doktor lazar vrga
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia