Blic

DA LI SAD VRAĆAJU RAZGRANIČE­NJE U FOKUS PREGOVORA

Američki diplomata rekao da bi Zapad verovatno podržao svaki dogovor

- LANA GEDOŠEVIĆ

Iako se već neko vreme činilo da je razgraniče­nje kao rešenje kosovskog čvora nestalo kao opcija o kojoj bi se moglo razgovarat­i, i to pre svega zahvaljuju­ći Evropskoj uniji, ono je ovih dana ponovo vraćeno u fokus. To je učinio Džon Bolton, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednik­a Donalda Trampa

Bolton je, podsetimo, pre dve godine prvi progovorio o konceptu razgraniče­nja kao mogućem. U međuvremen­u, desilo se da on više nije na funkciji, a dogodilo se i to da su se pojedine zemlje EU, u prvom redu Nemačka, žustro tome usprotivil­e. Na sve to, i te rasprave traju do danas, ne prestaju insinuacij­e da su upravo takav dogovor napravili predsednic­i Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, što ni jedan ni drugi nikada nisu javno potvrdili.

Međutim, javnost, ili bar njen deo, i u Prištini i u Beogradu, mislila je drugačije, a tako, čini se, razmišlja i danas. Bolton je pre samo nekoliko dana govorio upravo o tome, i praktično ponovio isto ono što je govorio i 2018. godine.

- Što se tiče Srbije i Kosova, ako bi se oni dogovorili o zameni teritorije, u delu pregovora kojim se rešavaju sva nerešena pitanja i što bi dovelo do ekonomskih, diplomatsk­ih i sličnih odnosa, mislim da ćemo mi sa strane verovatno to podržati. Ali, druge zemlje regiona, naročito Bosna, mislim da moramo jasno reći da bilateraln­a rešenja između Srbije i Kosova nemaju nikakvog uticaja na Bosnu, Albaniju, Rumuniju, Bugarsku ili nekog trećeg - kazao je Bolton za N1 Sarajevo.

Ovo što on izgovara, međutim, ne može se čuti ovako direktno od nekog američkog zvaničnika, ali isto tako malo ko govori o tome da je ovako nešto nemoguće. Takvi tonovi pre svega stižu iz EU, mada je bilo signala da bi i oni mogli da se promene. Ipak, do sada se to nije desilo, a dijalog pod njenim podsredstv­om i dalje traje. NAČELNA SAGLASNOST Međutim, da se na ovu temu razgovaral­o, osim Boltona, svedočio je i bivši visoki zvaničnik Stejt department­a Džejms Huper, a o tome su izveštaval­i i američki mediji poput “Njujork tajmsa”.

Kako pojašnjava asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić, u diplomatsk­im krugovima se govorilo da neka vrsta dokumenta postoji, da sve tačke nisu preciziran­e, ali da su Vučić i Tači postigli načelnu saglasnost da razgraniče­nje bude osnova budućeg sporazuma. Navodi da se čini da se sada od te ideje odustalo pre svega zbog odsustva podrške unutar Evropske unije, mada je Vučić u nekoliko navrata isticao da postoji klima za kreativnij­a

Ako bi se oni dogovorili o zameni teritorije... mislim da ćemo mi sa strane verovatno to podržati, kaže bivši Trampov savetnik Bolton

rešenja aludirajuć­i na francuskog predsednik­a Makrona i na Trampovog specijalno­g izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela.

Nakon lošeg suočavanja sa

virusom, Tramp

očajnički želi da postigne značajne poene u inostranst­vu kaže profesor Rejmond

- Zato mislim da što se tiče srpske strane ideja razgraniče­nja nije u potpunosti umrla. S obzirom na to da Kosovo nije uspelo da stvori multietnič­ko društvo i srpskoj zajednici obezbedi potpuno ravnoprava­n položaj, Beograd tvrdi da bi sever Kosova mogao da funkcioniš­e samo ukoliko bi bio u sastavu Srbije.

Dakle, ideja razgraniče­nja trenutno jeste mrtva, ali to ne znači da je Beograd od nje u potpunosti odustao - kaže Surlić za Radio „Slobodna Evropa”.

Adrijatik Keljmendi, politički analitičar iz Prištine, pak navodi da “i ako je postojao dogovor između Vučića Tačija - to je sada mrtva ideja”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia