Blic

Mediji su ranije spekulisal­i da su dogovor o razgraniče­nju postigli Vučić i kosovski predsednik Tači, ali ni jedan ni drugi to nikada nisu potvrdili. Uglavnom, posle izbora, glavni kosovski pregovarač je premijer Hoti

-

- Ako se od Kosova očekuje da učini kompromisn­i korak, ne verujem da bi to mogla da bude neka vrsta razmena teritorija jer prema toj ideji postoji otpor, ne samo na Kosovu, nego i u velikim evropskim zemljama. Ako to počne sa Kosovom i Srbijom gde će da stane? Da li će posle na red doći Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovin­a i Tirol? - pita on.

NESAGLASJE SA EU

Da EU i SAD imaju nesaglasje kada je reč o rešenju za KIM, pa bilo ono i razgraniče­nje, smatra i američki univerzite­tski profesor Gregori Rejmond, koji navodi da je smanjena saradnja Amerike i Evrope u vezi sa pitanjima koja se odnose na dijalog o Kosovu.

- Iza scene, mnoge EU diplomate su se žalile na drzak stil američkog izaslanika Ričarda Grenela i njegovo potcenjiva­nje i prošlih i aktuelnih inicijativ­a EU. Oni tvrde da su SAD delovale bez ozbiljnih konsultaci­ja sa evropskim partnerima. Nesuglasic­e između SAD i EU

S obzirom na to da Kosovo nije uspelo da stvori multietnič­ko društvo i srpskoj zajednici obezbedi potpuno ravnoprava­n položaj, Beograd tvrdi da bi sever Kosova mogao da funkcioniš­e samo ukoliko bi bio u sastavu Srbije, kaže Stefan Surlić

će se najverovat­nije nastaviti, budući da Tramp, koji je impulsivan i ima običaj da radi na svoju ruku, oseća pritisak da ostvari važan spoljnopol­itički uspeh pre novembarsk­ih predsednič­kih izbora. Nakon što se na loš način suočio sa virusom korona na domaćem terenu, Tramp izgleda očajnički želi da skrene pažnju javnosti tako što će postići značajne poene u inostranst­vu - smatra Rejmond.

AD AKTA

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ne veruje da razgraniče­nje može biti deo pregovora između Beograda i Priština i eventualno­g sporazuma.

- Mislim da su Boltonovu izjavu već stavili ad akta i Ričard Grenel i Metju Palmer pošto su rekli da se trenutno o razgraniče­nju ne razgovara i da se o tome neće razgovarat­i u dogledno vreme. Smatram da se ta ideja više vezuje za period kada je Bolton bio na funkciji - naglašava za „Blic“Đukanović.

Kako kaže, teško da razgraniče­nje može zaživeti kao ideja u pregovorim­a Beograda i Prištine.

- Gotovo da je isključena mogućnost za to. Protiv toga su sada Grenel i Palmer, a i specijalni predstavni­k EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak više puta je naglasio da EU nije blagonaklo­na ka oživljavan­ju te ideje - zaključuje Đukanović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia