Blic

8] NJEJOYE PESPE ODRASTAOE SU JENERACLJE

Vest da je 4. avgusta svet napustio Rajko Dujmić (Zagreb, 7. VIII 1954 – Rijeka 4. VIII 2020), jedan od najplodnij­ih kompozitor­a zabavne muzike na ovim prostorima, gotovo nikoga nije ostavila ravnodušni­m.

- Bojan Stojanović

Uz njegove pesme odrastale su brojne generacije na prostorima bivše Jugoslavij­e, a publika koja uživa u njima u nekim porodicama broji čak četiri generacije. Rajko Dujmić je otišao u legendu i zlatnim slovima mu je ispisano ime u sećanju miliona ljudi.

Imao je skromno detinjstvo koje je proveo u Zagrebu. Rođen je u braku Stjepana Dujmića, pomorca, i Carlotte Streibelwi­erer, domaćice, poreklom Austrijank­e. Rano je ostao bez oca te je rano i počeo da radi i zarađuje za izdržavanj­e porodice. Završio je Muzičku školu „Vatroslav Lisinski“, a apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Svirao je violinu, klavir, orgulje i gitaru. I muzičku karijeru je počeo vrlo rano, još kao dečak. Imao je svoj bend u višim razredima osnovne škole, da bi u tinejdžers­kom dobu već postao zreo muzičar. Kao tinejdžer bio je član „Grupe Marina Škrgatića“i nekoliko drugih muzičkih sastava, među kojima su i „Zlatni akordi“, ali u njima se nije dugo zadržao.

Veliku popularnos­t i šansu da razvije muzički talenat dobio je 1976. godine, kada se odazvao na poziv tadašnjeg lidera „Novih fosila“Slobodana Momčilović­a Moke da se pridruži tom zagrebačko­m sastavu. U razmaku od par dana u „Fosile“su došli Đurđica Barlović (tada Miličević) i Rajko Dujmić. Šansu da komponuje u „Fosilima“dobio je vrlo brzo te su se ređali veliki hitovi: „Da te ne volim“, „Sanjaj me“, „Čuješ li me, je l’ ti drago“, „Saša“, „Tonka“, „Košulja plava“, „Šuti, moj dječače plavi“i mnogi drugi. „Fosili“su, potpomognu­ti vokalnim sposobnost­ima Đurđice Barlović i neizmernim muzičkim talentom Rajka Dujmića, dosegli same vrhove top lista u Jugoslavij­i i postali najtiražni­ja jugosloven­ska pop grupa. Održavali su preko 300 koncerata godišnje u zemlji i inostranst­vu. Uspeh u radu sa „Fosilima“nastavio je i nakon odlaska iz grupe dugogodišn­je pevačice Đurđice Barlović, koju je 1983. godine, sa nepunih 20 godina, nasledila Sanja Doležal. „Fosili“su nastavili da ređaju hitove i vrlo tiražne albume i u ovom periodu („Milena“, „Šu, šu“, „Još te volim“, „Bilo mi je prvi put“, „Za dobra, stara vremena“, „Neveni žuti, žuti“, „Ja sam za ples“i drugi), a svi u autorstvu Rajka Dujmića.

Rajko je bio glavni kompozitor „Novih fosila“, ali raskošni talenat počeo je da deli i sa drugim izvođačima, tako da gotovo da nema muzičara sa ovih prostora koji nije otpevao makar jednu njegovu kompozicij­u. Tako je Dujmić počeo da sarađuje sa „Srebrnim krilima“, Nedom Ukraden i drugima. Zaslužan je za otkrivanje mnogih mladih talenata, a pomogao je u otkrivanju i prvim koracima Jasne Zlokić, Jasmina Stavrosa, Emilije Kokić, Ivane Banfić, Severine, Nine Badrić i mnogih drugih izvođača.

Zabeležio je veliki broj uspešnih nastupa na Jugoviziji,

Na Jugoviziji je tri puta uzastopno pobeđivao 1987-1989. godine, obezbedivš­i tako plasman na Pesmu Evrovizije gde je 1987. osvojio četvrto mesto sa „Novim fosilima“, 1988. šesto mesto sa „Srebrnim krilima“(tada je pobedila Selin Dion), da bi 1989. godine u Lozani sa zadarskom grupom „Riva“i pesmom „Rock me“osvojio gran pri ostavivši iza sebe čuvenu Anu Oksu

jugosloven­skom predizboru za Pesmu Evrovizije. Na Jugoviziji je tri puta uzastopno pobeđivao 1987-1989. godine, obezbedivš­i tako plasman na Pesmu Evrovizije gde je 1987. osvojio četvrto mesto sa „Novim fosilima“, 1988. šesto mesto sa „Srebrnim krilima“(tada je pobedila Selin Dion), da bi 1989. godine u Lozani, Švajcarska, sa zadarskom grupom „Riva“i pesmom „Rock me“osvojio gran pri na Pesmi Evrovizije, ostavivši iza sebe čuvenu Anu Oksu. Tim nastupom je ušao u istoriju kao prvi i jedini jugosloven­ski pobednik na tom takmičenju i kao jedini pobednik koji nije bio prisutan na takmičenju i dodeli nagrade, pošto je, u vreme održavanja Pesme Evrovizije, sa „Fosilima“imao koncert u Nemačkoj.

Devedeseti­h je, posle kraće (ratne) pauze, obnovio rad „Novih fosila“, koji su bili vokalno nikad jači, kada su u grupi pevale Jelena Fošner i Nataša Mirković. Međutim, zbog stanja na tržištu i poremećaja sistema vrednosti u društvu, ta postava nije doživela veće uspehe izvan granica Hrvatske, ali su ostali hitovi koji se i danas slušaju poput „Jesen je“, „Pričaj mi o ljubavi“i „Marina iz moje ulice“. „Fosili“su se okupili još jednom, 2005. godine i to u postavi iz osamdeseti­h godina.

Mada, poslednjih godina Rajko Dujmić nije nastupao sa ostatkom grupe. Usled zdravstven­ih i porodičnih problema, sve je ređe nastupao i pojavljiva­o se u javnosti. Nije se pojavio ni na prošlogodi­šnjoj seriji koncerata kojima je obeležavan­o 50 godina rada „Novih fosila“, jubileja kojim se retko koja muzička grupa na svetu može da pohvali.

Bavio se i komponovan­jem filmske i pozorišne muzike, kao i songova za reklame (najpoznati­je su one za Cedevitu). Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i svetu, a nastupao je više desetina zemalja na različitim kontinenti­ma – u Australiji, Kanadi, Sovjetskom Savezu, Nemačkoj i drugim. Početkom dvehiljadi­tih godina, kao suosnivač i član grupe „4 asa“, nastupao je širom bivše Jugoslavij­e zajedno sa Vladom Kalemberom, Alenom Islamoviće­m, Juricom Pađenom i Slavkom Pintarićem Pištom, izvodeći moderne verzije starih hitova grupa čiji su bili članovi. Za života je komponovao oko 2.000 kompozicij­a. Iako je, usled posledica teške saobraćajn­e nesreće koju je doživeo krajem jula prerano otišao, njegove pesme ostavile su neizbrisiv trag, kao i sećanja na brojne uspešne koncerte koje je održao. Iza sebe je ostavio suprugu Snježanu i sina Tina.

 ??  ?? 1JEJOYE PESPE OSTAYLOE SU NEL]BRLSLY TRAJ KAO L SEĆANJA NA BROJNE USPEŠNE KONCERTE KOJE JE ODRŽAO
1JEJOYE PESPE OSTAYLOE SU NEL]BRLSLY TRAJ KAO L SEĆANJA NA BROJNE USPEŠNE KONCERTE KOJE JE ODRŽAO

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia