Blic

PERFEKCION­ISTA ILI SKRIVENI DEPRESIVAC?

Mali test za veliku pomoć

- MILICA MAKSIMOVIĆ

Ako vam je teško da i sebi i drugima priznate da ste loše i pokušavate radom da sakrijete nezadovolj­stvo, ne negirajte prve znake upozorenja. Uočite ih na vreme i zatražite pomoć.

Prikaz sopstvenog života kao savršenog nekima je način da prikriju nezadovolj­stvo, a takvo ponašanje psiholog dr Margaret R. Ruterford naziva veštim skrivanjem depresije.

Da bismo saznali na kom smo putu, otkrila je za portal „Psychology Today“, postoji nekoliko pitanja koja nam mogu pomoći da vidimo spadamo li među one koji skrivaju svoju depresiju. Odgovorite na njih sa „da“ili „ne“, odgovore napišite sa strane, saberite potvrdne odgovore i procenite kako se nosite s problemima.

Da li vam je teško da poverujete drugima, posebno kada treba da podelite svoje stvarne, prave probleme? Jeste li opsednuti time da sve mora da izgleda savršeno, vama i drugima? Da li izbegavate razgovor sa partnerom ili prijatelji­ma o povređenos­ti ili o sve većoj ljutnji koju osećate? Imate li problema sa spavanjem ili opuštanjem tokom noći?

Da li teško priznajete ako ste preplavlje­ni emocijama? Imate li problema sa obavljanje­m zadatih poslova, bez obzira na to koliko će vas to koštati?

Udovoljava­te li potrebama prijatelja čak i ako nisu u skladu s vašim?

Jeste li odrasli u porodici u kojoj se izbegavala priča o osećanjima tuge i bola i da li su vas zbog takvog izražavanj­a kritikoval­i ili kažnjavali?

Da li vas je neko emotivno, fizički ili seksualno povredio a da to nikome niste rekli? Ili ako ste i rekli, da li ste posumnjali u njihovu podršku?

Da li ste rasli u porodici, ili još uvek u njoj živite, u kojoj ste osećali da morate ispuniti nečija očekivanja i da vam nije dopušteno da budete ono što jeste? Da li morate da kontroliše­te svaku situaciju u kojoj se nađete?

Imate li osećaj da vam je sve teže da održavate organizaci­onu strukturu u životu?

Osećate li nekad teskobu ili paniku? Suzdržavat­e se od plakanja ili retko plačete? Smatrate li se osobom na

koju saradnici, porodica i prijatelji uvek mogu računati?

Mislite li da je sebično uzeti neko vreme za sebe?

Je li za vas istina da ne volite ljude koji sebe uvek smatraju žrtvama, koji nikad ne misle da je njihova greška ako nešto pođe po zlu?

Jeste li odrastali uz ideju da bi trebalo sami da rešavate sve što vam je bolno? Ili da traženje pomoći odražava slabost?

Verujete li da se treba fokusirati na sve ono što je pozitivno u životu? Govori li vam vaš unutrašnji glas da niste dovoljno dobri ili da ste mogli još da se potrudite, čak i ako ste postigli svoj cilj? Izgledate li zadovoljni i puni energije iako se ponekad u sebi borite s osećajem da ste zarobljeni? Sastavljat­e li sebi spisak zadataka koje bi trebalo da obavite tokom dana, a ako ih ne dovršite, osećate frustriran­ost ili čak neuspeh? 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia