Blic

PLJUŠTE GOLOVI!

Domaći šampionat posle tri kola među najefikasn­ijima u Evropi

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Prosek je 3,3 gola po meču, samo tri utakmice su završene nerešenim rezultatom i 3:0 je najčešći rezultat. Kakav početak! Ali fudbaleri i dalje prave dosta prekšraja, mnogo više nego, recimo, u engleskoj Premijer ligi, Hrvatskoj ili Sloveniji. To je deo igre u kojoj bi treneri trebalo da opomenu igrače.

Prvo kolo 30, drugo 34 a treće 35 golova! Ako se nastavi u ovakvom ritmu, klubovi će morati da poruče nove, gusto šivene mreže. Superliga je uhvatila zalet i trenutak je da napravimo prvi presek, ne samo po golovima već i da vidimo ko je opravdao očekivanje, ko je prijatno iznenadio, a ko se na početku proveo kao bos po trnju. Ako pogledamo tabelu, jasno nam je da su se izdvojili timovi od kojih se i očekivalo da budu u vrhu - najkvalite­tniji i najorganiz­ovaniji. Crvena zvezda je imala lakše otvaranje sezone i zabeležila je pobede tri puta po 3:0. Rutinsko, bez primljenog gola, sa pola snage i kvalifikac­ijama za Ligu šampiona u mislima.

Spartak je u strašnoj formi sa, takođe, maksimalni­m učinkom i samo ih je jedan gol delio da ne budu na tronu. Stefan Deniković i Lazar Tufegdžić su prvi tandem lige, obojica su postigli po tri gola, kao i još uostalom petorica igrača. Subotičani su uz TSC najefikasn­iji tim (10 golova) i zato sa nestrpljen­jem očekujemo vikend kada će “golubovi” da gostuju na “Marakani”.

Mladost je iskoristil­a povoljan raspored na startu i kompletira­la je triling timova sa devet bodova. Lučanci su se “rodili” u drugom kolu kada su postigli dva gola u zaustavnom vremenu za pobedu nad Radnikom u Surdulici (3:2). Njihov niz bi lako mogao da se prekine već u narednom meču kada gostuju Vojvodini.

“Lale” su odigrale dva mini-derbija (TSC i Čukarički) i zbog toga su na samo pet bodova. Ekipa Nenada Lalatovića igra dobro, efikasno (osam golova), ali je potrebno da se zategne zadnja linija. Ispred Novosađana su pomenuti

TSC i Čukarički sa očekivanih sedam bodova, koliko ima i Proleter koji je propustio istorijsku priliku da veže tri pobede nakon što je odigrao samo 1:1 sa prosečnim timom Bačke. Skupinu od devet timova koji su pokazali najviše zaključuju Radnički iz Niša, koji je izgubio samo od Crvene zvezde, i Partizan. Crno-beli su za kaznu na sedmom mestu, kaznu koju su zaslužili posle poraza u Novom Pazaru. Odavno se zna da ekipa Save Miloševića može da bude efikasna (prošle sezone su dali više golova od Zvezde), ali se nije ni pretpostav­ilo da toliko mogu i da prime. Milošević je za Javor ostavio samo Vitasa, uz koga su igrali Lutovac, Bre

I MLADOST CRVENA ZVEZDA, SPARTAK SA MAKSIMALNI­M JEDINA SU TRI KLUBA

UČINKOM NA STARTU

žančić i novajlija Banjak, dok su se na klupu preselili Urošević. Miletić i Ostojić. Rezultat promena je pobeda - 4:0.

- Jeste, trgli smo se, mada je to bio loš dan u Pazaru. Sramota nas je sve zbog tog meča, ali ja verujem u ovu ekipu. Bilo je dosta promena u timu, ali smo pokazali karakter i zasluženo smo pobedili. Prvi put smo bili zadnja linija zajedno i pomagali smo jedni drugima. Dobro smo se snašli - rekao je levi bek Partizana Rajko Brežančić.

Što se statistike Superlige tiče, evo i nekoliko zanimljivi­h podataka. Crvena zvezda je jedini tim koji ima “clean sheets”, a samo tri od 30 mečeva je završen nerešenim rezultatom - u svakom kolu po jedan. Prosek golova je 3,3 po meču (2,76 u prethodnoj sezoni), 53 odsto ih se postiže u prvom a 47 odsto u drugom poluvremen­u, tako da nema prevelike razlike.

Mečevi se najviše završavaju sa tri postignuta gola, čak 40 odsto odigranih utakmica, dok je najčešći rezultat 3:0 (12 utakmica). Nijedan meč nije završan sa 0:0, a samo je dva puta neki od timova slavio sa 1:0.

Fudbaleri su najefikasn­iji u poslednjih deset minuta kada je palo 18 odsto svih golova u Superligi. Najmirnije je u periodu od 11. do 20. minuta (8 odsto). Prosek šuteva po meču je 17,81, dok se napravi nešto manje od 32 faula po utakmici. To je segment na kojem bi naši treneri trebalo da porade više, iako se beleži pad u odnosu na 2019/20 (34,89 faulova). Na primer, prošle sezone u Premijer ligi je bilo 20 prekršaja za 90 minuta, dok je prosek u Hrvatskoj i Sloveniji između 26 i 27 faulova. 

Sramota nas je zbog svega što se desilo u Novom Pazaru. Protiv Javora smo odigrali kako je trebalo da igramo od starta, kaže Rajko Brežančić

 ??  ??
 ??  ?? milan makarić je postigao polovinu golova za radnik
milan makarić je postigao polovinu golova za radnik
 ??  ?? denković je na vrhu liste strelaca sa tri gola, koliko ima i tufegdžić
denković je na vrhu liste strelaca sa tri gola, koliko ima i tufegdžić
 ??  ?? sejduba suma je bio strelac za partizan protiv javora
sejduba suma je bio strelac za partizan protiv javora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia