Blic

ONA JE BAJDENOVO NAJJAČE ORUŽJE PROTIV TRAMPA

Džo Bajden je možda upravo izabrao anti-trampa za svog partnera u predsednič­koj trci - i ako pobedi, za svog naslednika.

- IVANA KEŠANSKI

Izbor kalifornij­ske senatorke Kamale Haris za demokratsk­og kandidata za potpredsed­nika daje jednoj ženi iz manjine mogućnost da dobije takvu poziciju prvi put u američkoj istoriji. Potez je nabijen simbolizmo­m u eri koja je videla izbor predsednik­a koga slave beli rasisti, zoru pokreta #Metoo i masovni ustanak protiv rasizma i rast pokreta “Crni životi su važni”. Utorak je pokazao da ta slika može da se promeni.

- Ovo više liči na Ameriku. Ovo više liči na Ameriku kakva postajemo, nego druga stranka koja više liči na Ameriku kakva smo nekada bili, ili na Ameriku za koju mnogi misle da smo nekada bili - rekao je Judžin Robinson, kolumnista za MSNBC, poredeći Demokratsk­u i Republikan­sku stranku.

“BEZNAČAJNA” FUNKCIJA POSTALA ZNAČAJNA

S obzirom na to da je Bajden star - ako ga izaberu na dan inauguraci­je će imati 78 godina - i na to da se nije jasno posvetio eventualno­m drugom mandatu, Harisova je sada bolje pozicionir­ana nego iko pre nje da postane prva žena na čelu SAD, čemu je do sada najbliža bila Hilari Klinton. Zato je ovaj izbor za potpredsed­nika važniji nego inače. Džon Adams, prvi koji je preuzeo tu poziciju, nazvao ju je „najbeznača­jnijom funkcijom koju je ikada izmislio čovek”. Izbor Hilari Klinton iz 2016. godine, Tim Kejn, nije bio neko ko bi izazvao ovakvu pažnju. Rekla je da su njena tri razloga za izbor potpredsed­nika bila da to bude neko ko je spreman da preuzme funkciju predsednik­a; partner u upravljanj­u sa kojim bi joj bilo prijatno; neko ko bi joj mogao pomoći da pobedi na izborima. Gledajući unazad, ona je možda trebalo da promeni

raspored tih prioriteta i nađe nekog ko bi joj pre svega pomogao da pobedi u predsednič­koj trci. Nakon četiri godine Donalda Trampa i njegovog lošeg rukovanja pandemijom korone, koja je koštala desetine hiljada života, demokrate sada shvataju da je pobeda sve.

NAJBOLJI MOGUĆI IZBOR Američki CNN piše da ako Bajden želi da bude izabran, a posebno da pobedi američkog predsednik­a Donalda Trampa po svaku cenu, Haris je jedina osoba koja može da ga dovede do tog cilja jer je svaki drugi kandidat imao veliki prtljag za sobom.

Radi se istovremen­o i o konvencion­alnom izboru, ali i o prekretnic­i jer nikad ranije jedna nebelkinja nije dobila ovakvu šansu. Bajden je uzdigao senatorku koja sa 55 godina donosi relativnu mladost u vrh politike i koja deli sa njim umerenu stranu, čak iako Demokratsk­a partija klizi ulevo. Istovremen­o on tako i obezbeđuje sebi glasove onih koji su inače bili za njega, a takođe se dodvo

Čast mi je što sam se pridružila Bajdenu kao kandidat za potpredsed­nika i učiniću sve što treba da on postane naš glavni komandant, rekla je Harisova

rava i mlađim populacija­ma i manjinama.

ČETIRI GLAVNA RAZLOGA

Portal NPR navodi više razloga zbog kojih se Bajden

odlučio za Harisovu. Prvi je taj što nijedna Afroamerik­anka nije bila izabrana na to mesto i što će crnci glasači, pre svega crnkinje, sada takođe imati važnu ulogu. Nominacija kvalifikov­ane osobe poput

Harisove, čiji su roditelji imigranti sa Jamajke i iz Indije, stav je protiv Donalda Trampa jer su mnogi stanovnici SAD uznemireni Trampovim podsticanj­em rasne podele. Drugi razlog je taj što izbor Harisove pokazuje da je Bajden spreman da sluša one koji se ne slažu ili su protiv njega, jer se i ona često suprotstav­ljala nekim njegovim stavovima. Treći razlog je taj što se Tramp muči da nađe čime bi napao Harisovu, što pokazuje i njegova izjava nakon što ju je Bajden nominovao, u kojoj je rekao da je mislio da je Haris “najzlobnij­a, najužasnij­a i puna nepoštovan­ja prema svima u Senatu” i da je mislio da će se Bajden držati dalje od takvih osoba. Četvrti razlog je što je očito da će Harisova biti dobra u debati sa Trampovim kandidatom Majkom Pensom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia