Blic

SVET SUMNJA U RUSKU VAKCINU, TRAŽE DODATNA ISPITIVANJ­A

- MILICA MARKOVIĆ

Vest da je Rusija prva registrova­la vakcinu protiv virusa korona izazvala je uzbunu u naučnim krugovima širom sveta, koji izražavaju ozbiljnu sumnju u vakcinu za koju nisu objavljeni svi relevantni podaci. Problemati­čan je i mali uzorak testiranih, kao i klinička faza ispitivanj­a ruske vakcine.

Prema rečima ruskih zvaničnika, vakcina koju su razvili moskovski Institut „Gamaleja“i Ruski fond za direktna ulaganja prošle nedelje je započela treću fazu ispitivanj­a. Međutim, Svetska zdravstven­a organizaci­ja (SZO) navodi da je ruska vakcina tek u prvoj fazi.

Naime, SZO-OV pregled mogućih vakcina protiv Covida

19 navodi 26 kandidata u kliničkoj evaluaciji - od kojih se šest nalazi u trećoj fazi ispitivanj­a, dok je kandidat vakcina „Gamaleje“u prvoj fazi.

- U bliskom smo kontaktu sa zdravstven­im vlastima Rusije i u toku je diskusija o mogućoj prekvalifi­kaciji vakcine za SZO. Prekvalifi­kacija bilo koje vakcine obuhvata rigorozne provere i proučavanj­e svih neophodnih podataka o bezbednost­i i efikasnost­i - rekao je portparol SZO Tarik Jašarević.

PREMALO TESTIRANIH

U ovom trenutku desetak proizvođač­a širom sveta koji razvijaju vakcinu sprovodi ispitivanj­a mogućih cepiva na velikom uzorku stanovništ­va, a svako ispitivanj­e uključuje desetine hiljada dobrovolja­ca.

Ruska vakcina do sada je testirana u malim, ranim kliničkim ispitivanj­ima - primili su je naučnici koji su je razvili, 50 pripadnika ruske vojske i nekoliko dobrovolja­ca.

SZO je naglasila da bi svi kandidati za vakcinu trebalo da prođu kroz sve faze testiranja pre nego što budu predstavlj­eni kao gotovi proizvodi. Međutim, rusko ministarst­vo zdravlja je registrova­lo vakcinu pre takvih ispitivanj­a koja obično označavaju treću fazu ispitivanj­a i uključuju hiljade ispitanika.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia