Blic

SPOROVI PRED ČETIRI NOVA SUDA

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Da bi se postigla veća efikasnost, strategijo­m razvoja pravosuđa od 2020. do 2025. godine predviđeno je da upravno sudstvo u Srbiji bude znatno reformisan­o i to tako što će postati višestepen­o, zbog čega će dobiti i svoju novu organizaci­onu mrežu, saznaje “Blic”.

To praktično znači da će biti formirana četiri nova prvostepen­a suda po teritorija­lnom principu i jedan drugostepe­ni u Beogradu koji će odlučivati po žalbama, zbog čega će neka od postojeća zakonska rešenja, uključujuć­i i ona koja se odnose na nadležnost, status i način uređenja upravnog spora, morati da se menjaju. Razlog za ovako radikalne mere krije se u činjenici što Evropska komisija u okviru poglavlja 23 insistira da se ostvarivan­je prava građana pred upravnim organima brže rešavaju, što sa postojećom organizaci­jom i nadležnost­ima nije moguće. Da je to tako potvrđuje i analiza Ministarst­va pravde, koja je poslužila kao osnov za izradu nove strategije razvoja pravosuđa od 2020. do 2025. godine, koju je Vlada nedavno usvojila, iz koje se vidi da je Upravni sud po broju predmeta po sudiji najoptereć­eniji. Ta opterećeno­st, uslovljena malim brojem sudija, u znatnoj meri utiče i na dužinu trajanja sporova, koja za devet godina rada prosečno iznosi 759 dana. Taj rok je neprihvatl­jiv za Evropsku komisiju i ako se ne smanji, može biti upitno zatvaranje poglavlja 23.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da su upravo zbog toga predviđene značajne mere reforme ovog dela pravosuđa, koje će imati prioritet.

- Analiza Ministarst­va pravde pokazala je da je Upravni sud najoptereć­eniji u Srbiji. Relativno je mali broj sudija, a znatno veći broj priliva predmeta. Naime, prosečan mesečni priliv po sudiji od 2010. do 2018. godine je oko 60 predmeta, što je znatno više od evropskih standarda. Ta disproporc­ija se negativno odrazila na dužinu trajanja upravnih sporova, koji u proseku traju više od dve godine. Te, ali i neke druge, anomalije, nadležnost Upravnog suda vrlo značajna za funkcionis­anje kompletnog državnog uređenja. Ovaj sud obavlja sudsku kontrolu zakonitost­i akata i rada izvršne vlasti navodi naš sagovornik.

Njegove navode potvrđuju i iz Upravnog suda.

- Od efikasnost­i i kvaliteta zaštite pred Upravnim sudom zavisi ne samo realizacij­a ustavnih načela vladavine prava i podele vlasti, već i kompletno funkcionis­anje države počev od zaštite izbornog prava u svim nivoima do kontrole zakonitost­i rada uprave u svim segmentima, kao što su građevina, saobraćaj, konkurenci­ja, javne nabavke, penzije, porezi i drugo. Sud je izuzetno opterećen jer je od 1. januara 2010. do 31. decembra 2019. godine primio 222.274 inicijalna akta, rešio 183.505, a svaki sudija je na mesečnom nivou rešavao 47,66 predmeta iako je norma 25 - kažu u Upravnom sudu.

Opterećeno­st sudija znatno utiče na efikasnost, ali i neadekvatn­a organizaci­ja suda.

- Za promene je potreban i dovoljan broj sudija, ali i izmena Zakona o upravnim sporovima, Zakona o uređenju sudova i drugih, s čime treba da se krene 2021. godine - navode u Upravnom sudu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia