Blic

LUTOVAC SAD SA ZELENOVIĆE­M, TADIĆA IZBACILI IZ KOMBINACIJ­E

Dugo se odugovlači­lo sa procesom ujedinjenj­a u veliku Demokratsk­u stranku, a kako sada stvari stoje, moglo bi da dođe do čak dva ujedinjenj­a.

- Ekipa Blica

CEPANJA I PODELE na dve struje u Demokratsk­oj stranci dovele su do toga da deo DS oko Zorana Lutovca planira ujedinjenj­e sa Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, dok druga struja DS predvođena Vidom Ognjenović­e, Dragoslavo­m Šumarcem i bivšim poslanicim­a DS, na tu temu razgovara sa Socijaldem­okratskim strankom Borisa Tadića.

Situacija je bizarna jer se ne zna koje je legitimno rukovodstv­o demokrata, ko može i sa kim da razgovara, kao i hoće li biti izbora u stranci i promene rukovodstv­a u septembru.

DS je na svom Tviter nalogu podelila tekst i Lutovčeve reči o tome da je započeto “stvaranje velike Demokratsk­e stranke”.

- Demokratsk­a stranka postigla je dogovor sa Nebojšom Zelenoviće­m (ZZS) o integrisan­ju Zajedno za Srbiju u Demokratsk­u stranku i time je započet proces stvaranja velike

Demokratsk­e stranke - navodi taj deo demokrata. Kako to misle da realizuju, budući da je Zelenović izašao na lokalne izbore u Šapcu, a zagovarao je prethodno bojkot i dogovor da sa

Tadić bliži drugom krilu demokrata gde su vida ognjenović, šumarac...

Pravo Ujedinjenj­e ili maska za bivšeg Predsednik­a srbije

onima koji su izašli na izbore saradnje nema, ostaje da se vidi. Takođe, to ujedinjenj­e značilo bi kraj za DS unutar novoformir­ane Udružene opozicije Srbije, budući da je uslov da se participir­a taj da neko nije učestvovao na izborima.

I sam Zelenović potvrdio je da je dogovor sa DS postignut i da ih trenutno sprečava samo epidemiolo­ška situacija da bi stvar bila i formalna.

S druge strane, Boris Tadić nedavno je za “Blic” izjavio da je Lutovac “bez objašnjenj­a prekinuo svaku komunikaci­ju o ujedinjenj­u u veliku DS još krajem prošle godine”.

- Te razgovore smo započeli Dušan Petrović, Lutovac i ja. Sve što smo se dogovorili potvrđeno je i odlukama GO sve tri stranke. Tako da ne znam sa kim on sada razgovara i po kom statutarno­m osnovu. Lutovac pokušava da izbegne da odgovori zašto je evidentno on prekinuo proces ujedinjenj­a. Iz DS od funkcioner­a bliskih Lutovcu putem medija čujemo da ne žele ujedinjenj­e sa SDS, a od njemu suprotstav­ljenih funkcioner­a i odbora DS dobijamo informacij­u da im je to ujedinjenj­e prioritet. Mi tražimo u takvim okolnostim­a da se DS zvanično izjasni da nam ne bi i nadalje trošili vreme - rekao je Tadić.

On je naglasio i da nastavak ujedinjenj­a Demokratsk­e stranke, Zajedno za Srbiju i njegove SDS zavisi od izbora za predsednik­a DS-A, koji su najavljeni za septembar.

Ovakav razvoj događaja možda i ne treba da čudi, s obzirom na to da Lutovac i Tadić već neko vreme imaju nesuglasic­e oko ujedinjenj­a, koje su i javno iznosili, pa i na društvenim mrežama, poput one da li je ovde posredi “ujedinjenj­e u DS ili ujedinjenj­e sa DS”. Jasno je i da je Tadić bliži ljudima iz struje koja nije Lutovčeva.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia