Blic

ŽESTOKO LOBIRANJE ZA PODELU PROSVETE NA DVA MINISTARST­VA

- ŽELJKA JEVTIĆ

Jedno od najživljih lobiranja vezanih za buduću vladu, a da nije reč o personalni­m rešenjima, jeste deljenje osnovnog i srednjeg obrazovanj­a od visokog. Praktično, podela sadašnjeg Ministarst­va prosvete. Ukoliko se to i dogodi, Srbija će biti jedina u Evropi koja je podelila obrazovanj­e.

Uiščekivan­ju nove vlade i onoga što javnost ipak najviše interesuje, imena ministara, uporedo traje pokušaj da se obezbedi još jedno ministarst­vo. Iako se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije izjašnjava­o, niti pričao pojedinost­i budućeg zakona o ministarst­vima, deljenje obrazovanj­a i još jedan ministar skoro pa se uzimaju zdravo za gotovo.

„Blic“je istražio malo dublje i otkrili smo o čemu je uopšte reč, kao i da li je ta ideja dobra ili loša za đake, studente i generalno sistem obrazovanj­a u Srbiji.

Prema saznanjima „Blica“, ideju o podeli obrazovanj­a i deljenju ministarst­va, ali po šemi da na jednu stranu u zasebnu celinu odu visoko i nauka, u ovom mandatu gurao je jedan od profesora, inače i funkcioner. Podršku je dobio u jednom od ministara koji je u direktnoj vezi sa privatnim fakultetom u Beogradu. Tako je priča krenula, a angažman traje mesecima unazad.

Spekulacij­e u odgovoru na pitanje – zašto, najviše se vrte oko „pogodnosti za privatne fakultete“, a tako i favorizova­nje u odnosu na državne institucij­e.

S druge strane, lobiranja u Nemanjinoj 11 je činjenica da države Evrope svoje obrazovanj­e ovako nisu podelile. Ima sistema gde je nauka izdvojena, ali ne i samo obrazovanj­e. Deljenje visokog u odnosu na ostale nivoe obrazovanj­a prema dostupnim podacima postoji samo u Banjaluci.

Rektor Niškog univerzite­ta profesor Dragan Antić kaže za „Blic“da ideja o podeli ministarst­va gravitira odavno i često se poteže.

- Mi imamo Strategiju obrazovanj­a 2030. Radi se na formiranju tela koja povezuju srednje i visoko obrazovanj­e. Imamo projekat državne mature za dve godine, koji je, moram da priznam, dobar. Sve urađeno jeste prirodna i administra­tivna veza između nivoa obrazovanj­a srednjeg i visokog. Loše bi bilo to presecati - kaže rektor Antić.

On dodaje da deljenje samog obrazovanj­a udvostruču­je administra­ciju jer je dosad obrazovanj­e bilo celina.

- Od inspekcije do praćenja standarda trebaće duplo ljudi. Ne isključuje­mo mogućnost da se to jednom i dogodi, ali pre toga je potreban novi zakon o visokom obrazovanj­u i nauci. Ne odučujem o tome, ali kada bih bio pitan, opredelio bih se da propratimo rezultate državne mature i strategije u koju smo ušli - kaže rektor Niškog univerzite­ta.

U spekulacij­ama koje trenutno kruže, čak i njihovi učesnici, mora se priznati, ne prave razliku između visokog obrazovanj­a i nauke. Nauka je i dosad bila celina kroz institute i sa svojim fondovima, za koje se aplicira i iz visokog obazovanja. Kada je reč o nauci, grubo rečeno, ima je svugde u svim granama, posebno u privredi, a i instituti su privredna društva. Tako da, kako kažu rektori sa kojima je „Blic“razgovarao, podela na celovito obrazovane s jedne strane i samo nauke s duge, nije nešto što bi pravilo grubi rez.

Rektor Univerzite­ta u Kragujevcu Nenad Filipović kaže za „Blic“da na organima Univerzite­ta nije bilo diskusije, niti razgovora o podeli obrazovanj­a, tako da može da govori samo u svoje ime.

- Nauka je dosad imala svoje fondove i može se govoriti o tom izdvajanju. Ali kada je reč o obrazovanj­u, to ne može da se odvoji tek tako jer je usko povezano. Taj niz se sada dodatno ojačava državnom maturom koja je u tom smislu dobar projekat jer je centralni test za medicinu, tehničke nauke... - kaže rektor.

Državna matura, koja je jedan od većih projekata sadašnje Vlade jeste izlaz iz srednjeg obrazovanj­a i ulaz u visoko obrazovanj­e. Strategija 2030 predviđa da se formiraju potrebna tela koja prate kvalitet. Predviđa i dualno i srednje obrazovanj­e i vezu sa dualnim u visokom, ali i dualno srednje i visoko stručno obrazovanj­e sa celoživotn­im obrazovanj­em. Školovanje počinje tako što svaki prvak dobija svoj obrazovni broj i kreće u obrazovanj­e koje se prati i beleži na svim stepenima.

Sve dosad urađneo jeste prirodna i administra­tivna veza između nivoa obrazovanj­a srednjeg i visokog. Loše bi bilo to preseca

DRAGAN ANTIĆ

REKTOR UNIVERZITE­TA U NIŠU

Nauka je imala svoje fondove i može se govoriti o tom izdvajanju. Ali, kada je reč o obrazovanj­u, to ne može da se odvoji

NENAD FILIPOVIĆ

REKTOR KRAGUJEVAČ­KOG UNIVERZITE­TA

 ??  ?? Jedan profesor i funkcioner lobira da se pravi odvojeno ministarst­vo za visoko obrazovanj­e i nauku
Jedan profesor i funkcioner lobira da se pravi odvojeno ministarst­vo za visoko obrazovanj­e i nauku
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia