Blic

DRAGAN BJELOGRLIĆ KAO HADŽI TRIFUN

Fim „Hadžijino zvono“i serija “Nečista krv” su saga o jednoj srpskoj porodici koja se dešava u rasponu od 1850. do 1887. godine u Vranju.

- NEVEN DŽODAN

Nakon višemesečn­ih priprema, u Ripnju podno Avale je počelo snimanje filma radnog naziva „Hadžijino zvono“u režiji Milutina Petrovića, po scenariju Vojislava Nanovića i Milene Marković. Reč je o ambiciozno­m filmskom projektu zasnovanom na književnom opusu Borisava - Bore Stankovića.

U nedavnom intervjuu za „Blic” reditelj Milutin Petrović je najavio da će glumačka podela biti lepo iznenađenj­e.

- Mnogo novih lica u napadu, nekoliko jako poznatih u odbrani i vezni red sastavljen od mladih zvezda u usponu - najavio je Petrović, a sada je otkriven deo glumačke ekipe koji je snimio prve scene.

Lik hadži-trifuna tumači iskusni Dragan Bjelogrlić, dok su uloge njegovih sinova Mite i Jovče pripale mladim glumcima Marku Grabežu i Nedimu Neziroviću. Prvog dana snimanja Grabežove partnerke su bile Nela Mihajlovic (Kata) i Teodora Dragićević (Stojna).

„Hadžijino zvono“govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine. Kako se navodi, istovremen­o će biti snimljena i serija „Nečista krv“.

- „Nečista krv” je saga o jednoj srpskoj porodici koja se dešava u rasponu od 1850. do 1887. godine u Vranju. Veći deo tog perioda Vranje je bilo deo Osmanske imperije, a u naše poslednje dve epizode Vranje je prvo u Kneževini, pa potom u Kraljevini Srbiji. Dakle, većim delom priča „Nečiste krvi” se dešava u zemlji u kojoj su i Prizren i Bagdad, Aleksandri­ja i Solun, Tripoli i Sarajevo... Dosta filmično i zanimljivo vreme u kome je bilo dosta dobre muzike, lepih žena i pravih muškaraca - ispričao je Milutin Petrović.

Prvu verziju scenarija za seriju je pre četiri decenije napisao Vojislav Nanović (1922–1983) koji je pripovetke, drame i romane Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina. Milena Marković je adaptirala prve tri epizode u scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prćić i Katarina Mitrović.

Prvih pet epizoda i film režira Milutin Petrović, a njegovi ključni saradnici su direktor fotografij­e Erol Zubčević i montažer Petar Jakonić. Drugih pet epizoda režiraće Goran Stanković, a sa njim će sarađivati direktor fotografij­e

“ŠAPAT ČEMERNICE”, LITERALNI prvenac Marka Čkonjevića, porodična je saga u slavu ženske mudrosti i nežnosti. U središtu knjige su majka i ćerka, Sofija i Smiljana, u vrtlogu sukoba dve domaćinske porodice u Srbiji, polovinom prošlog veka u kojem je žena sporedni lik, “tuđakuća” u funkciji dominantni­h muškaraca, okružene su nerazumeva­njem, pohlepom, zavišću i zlom.

Sofija na obalama Čemernice, Smiljana na ulicama modernog Skoplja, buntovne i nepokorene uspevaju da prevaziđu epizodne uloge koje su im namenjene i postaju prave heroine.

- Zvuči stereotipn­o, ali oduvek sam želeo da napišem ovu priču. Moja namera je bila da otrgnem od zaborava priču o hrabrim i sposobnim ženama i njihovom opstajanju u zahtevnim vremenima. Baš ta priča je mnoge živote oko mene obeležila i označila u zavisnosti gde se ko našao na toj “šahovskoj tabli” - kaže Čkonjević.

Priča filma prati hadžitrifu­na koji pokušavaju­ći da očuva svoje bogatstvo i moć pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posledice po njegovu porodicu

Prema njegovim rečima, nastajanje knjige odvelo ga je na nostalgičn­o putovanje kroz sećanja članova svoje familije o uzbudljivi­m životnim izazovima Sofije i Smiljane.

- Mnoge naše porodične nepravde sam ispravio mojom knjigom jer sam napisao tačnu, korektnu priču - navodi Čkonjević i naglašava da će čitaoci u knjizi lako pronaći te osetljive tačke u nastajanju istorije jedne familije.

On dodaje da za njega nema dileme da su na njegovo odrastanje presudno uticale žene. U knjizi je takođe probao kroz lokalizme da sačuva duh jezika i naroda kojima pripada.

- Basamaci, prošnja, zapeta stoka... pomogli su mi da tekst ima poseban kolorit. Baš kao i miris stanova u Skoplju. Sve lokacije opisane u knjizi sam živeo - kazao je Čkonjević koji je inače ugledni filmski menadžer i distribute­r. 

 ??  ??
 ??  ?? teodora dragićević kao stojna i marko grabež u ulozi mite
teodora dragićević kao stojna i marko grabež u ulozi mite
 ??  ?? Čkonjević je otrgnuo od zaborava priču o hrabrim i sposobnim
Čkonjević je otrgnuo od zaborava priču o hrabrim i sposobnim

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia